Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
Ciasta i desery - Gotowe Przepisy Kulinarne | Propozycje Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Przepisy Ciasta i desery Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem...

Ciasta i desery


Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem czekoladowo-miętowym

Przed nami święta, czas więc na słodki eksperyment kulinarny, który zachwyci naszych gości. Uwielbiam tarty – to proste i szybkie w wykonaniu desery, idealne na każdą okazję. Ten przepis to połączenie soczystych gruszek, słodkiej czekolady i wyrazistego smaku mięty.


Przygotowanie:

Krok 1: Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać posiekane nożem masło i wyrobić na gładko. Nie za długo, aby nie roztopić masła.

Krok 2: Włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut.

Krok 3: Gruszki obrać i pokroić na grube plastry. Położyć gruszki na patelni, dodać masło, 5 łyżek cukru i smażyć, aż zmienią kolor na złoty a z soku, cukru i masła stworzy się karmel.

Krok 4: Poukładać plastry gruszki na dnie formy na tartę. Należy zrobić to uważnie, ponieważ docelowo, będzie to wierzch naszego ciasta.

Krok 5: Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość formy na tartę i przykryć nim gruszki. Piec w temperaturze 200 stopni, przez około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć deseczką, lub naczyniem, na którym będziemy serwowali ciasto i natychmiast odwrócić. Należy bardzo uważać, aby nie poparzyć się karmelem.

Krok 6: Śmietankę zagrzać, aż będzie na granicy zagotowania się. Czekoladę rozdrobnić nożem i zalać ją śmietanką. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do lodówki do wystudzenia.

Krok 7: Zimny krem ubić mikserem na puszystą masę. Miętę drobno posiekać i wymieszać z kremem.

Krok 8: Ciasto podawać na gorąco, z dodatkiem kremu czekoladowego.


 


Krem czekoladowy można zamrozić. Powstaną wtedy pyszne lody o skoncentrowanym smaku czekolady. Po prostu pyszne a w dodatku bez żadnych polepszaczy. Zamiast mięty można dodać skórkę z pomarańczy, orzechy, prażone płatki migdałowe...

Komentarze


2.00/5 1 1
2

cos wspaniałego - na bank w tym tygodniu sprawdze ten przepis.

Zobacz również


Tarta z jabłkami i sezamem


Delikatna sprzeczka o szarlotkę z moją Mamą, doprowadziła do rodzinnego starcia...

Crostata (tarta włoska) z migdałami i kremem z panna cotty


Niedawno odwiedziła mnie Ciocia, która jest zwolenniczką kilkupiętrowych ciast i...

Tarta z waniliowym serkiem i malinami


Gdy temperatura za oknem spada, w mojej kuchni zawsze pojawia się coś na osłodę....