Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem czekoladowo-miętowym
Przed nami święta, czas więc na słodki eksperyment kulinarny, który zachwyci naszych gości. Uwielbiam tarty – to proste i szybkie w wykonaniu desery, idealne na każdą okazję. Ten przepis to połączenie soczystych gruszek, słodkiej czekolady i wyrazistego smaku mięty.
Przygotowanie:
Krok 1: Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać posiekane nożem masło i wyrobić na gładko. Nie za długo, aby nie roztopić masła.
Krok 2: Włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut.
Krok 3: Gruszki obrać i pokroić na grube plastry. Położyć gruszki na patelni, dodać masło, 5 łyżek cukru i smażyć, aż zmienią kolor na złoty a z soku, cukru i masła stworzy się karmel.
Krok 4: Poukładać plastry gruszki na dnie formy na tartę. Należy zrobić to uważnie, ponieważ docelowo, będzie to wierzch naszego ciasta.
Krok 5: Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość formy na tartę i przykryć nim gruszki. Piec w temperaturze 200 stopni, przez około 35 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć deseczką, lub naczyniem, na którym będziemy serwowali ciasto i natychmiast odwrócić. Należy bardzo uważać, aby nie poparzyć się karmelem.
Krok 6: Śmietankę zagrzać, aż będzie na granicy zagotowania się. Czekoladę rozdrobnić nożem i zalać ją śmietanką. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do lodówki do wystudzenia.
Krok 7: Zimny krem ubić mikserem na puszystą masę. Miętę drobno posiekać i wymieszać z kremem.
Krok 8: Ciasto podawać na gorąco, z dodatkiem kremu czekoladowego.
Krem czekoladowy można zamrozić. Powstaną wtedy pyszne lody o skoncentrowanym smaku czekolady. Po prostu pyszne a w dodatku bez żadnych polepszaczy. Zamiast mięty można dodać skórkę z pomarańczy, orzechy, prażone płatki migdałowe...
cos wspaniałego - na bank w tym tygodniu sprawdze ten przepis.