Otwarta lasagne z warzywami w sosie pomidorowym z ricottą
Tłusto i ciężko to dwa słowa, które kojarzą mi się z typową lasagne. Najczęściej gości w niej sos beszamelowy, co tym bardziej mnie przeraża. Postanowiłam coś z tym zrobić i troszkę odchudzić typową lasagne. W rezultacie wyszedł z tego przyjemny i sycący obiad, dzięki któremu zyskałam energię na spacer z przyjaciółmi.
Przygotowanie:
Krok 1: Pieczarki obieramy i kroimy na pół.
Krok 2: Pozbywamy się zielonej części z pora, a białą część obieramy z pierwszej warstwy i sprawdzamy czy są jakieś zanieczyszczenia, po ich usunięciu kroimy pora w talarki o szerokości 1cm.
Krok 3: Na maśle smażymy pieczarki i pora, solimy warzywa i trzymamy na średnim ogniu.
Krok 4: Gdy tłuszcz zniknie z patelni, podlewamy co jakiś czas warzywa szklanką wody, do momentu aż delikatnie zmiękną, ok.10min.
Krok 5: Dodajemy pomidory, paprykę w proszku i sól, dusimy wszystko na średnim ogniu, ok. 10 min.
Krok 6: W tym czasie gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie.
Krok 7: Do sosu dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy.
Krok 8: Sos nakładamy na ugotowane płatki makaronu i posypujemy wszystko drobno posiekanymi listkami bazylii.
Pamiętajcie, żeby makaron ugotować al dente, dzięki temu nasz organizm łatwiej będzie go trwaić.
meeega!