Grillowana dorada z salsą ogórkowo-miętową
Zaczynamy sezon grillowy. Na ruszt pójdą kurczaki, karkówki itp... Jednak biesiadowanie z przyjaciółmi nie zawsze musi się wiązać z pochłanianiem niezliczonych ilości kalorii. Nawet podczas grillowania można zadbać o linię. Ryby z grilla smakują wyśmienicie, a dorada idealnie się nadaje do tego celu. Ma grubą, zwartą skórę dlatego jest bardzo wdzięcznym produktem na ruszt.
Przygotowanie:
Krok 1: Wypatroszone dorady pozbawić łusek oraz płetw (można zostawić łuski, jeżeli nie będziemy jedli skóry) Naciąć lekko skórę ryb z obu stron.
Krok 2: Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i wypełnić listkami bazylii i tymianku.
Krok 3: Na grubych oczkach zetrzeć ogórka, lekko posolić i odstawić na około 10 minut i lekko odcisnąć. Dodać startą rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną miętę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Krok 4: Doradę umieścić na rozgrzanym grillu. Ryba potrzebuje maksymalnie 10 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryby).
Najwygodniej grilluje się ryby w grillu z pokrywą. Można je wtedy postawić pionowo. Nie wymagają przewaracania na druą stronę. Ryby grillowane tą metodą są bardzo soczyste, a z praktycznego punktu widzenia, nie przywierają do rusztu.
zaje**** je się oczami - musze ogarnac taki przepis