2 urządzenia, które mylą wszystkich, czyli cała prawda o urządzeniach do tostów!
Dzisiaj pod lupę weźmiemy dwa urządzenia, które bardzo często są mylone. Różnią się funkcją i wyglądem, jednak pomimo tego wiele ludzi nadal żyje w błędnym przekonaniu. Mowa oczywiście o opiekaczu i tosterze. Bardzo często można spotkać się z naprzemiennym nazywaniem tych urządzeń jednak w rzeczywistości to dwa, zupełnie inne sprzęty. Czym się różnią? Dziś postaramy się Wam wszystko wyjaśnić, tak że zapraszamy do dalszej części artykułu.
Czym jest toster?
Toster jest urządzeniem służącym do robienia grzanek. Kromki chleba podgrzewane są w nim w pozycji pionowej. Do tostera wsadza się same kromki – a wszelkie dodatki nakłada się dopiero po upieczeniu chleba. Na rynku znajduje się mnóstwo modeli tosterów – mogą się one różnić wielkością oraz dodatkowymi funkcjami. Wielkość urządzenia najlepiej dopasować do wielkości rodziny – tostery robią od jednego do czterech tostów jednocześnie. Bardzo ważne jest, aby wybrać toster, który posiada termoizolowaną obudowę – dzięki której, urządzenie nie będzie się nagrzewać. Ogromną zaletą może okazać się wyjmowana tacka na okruszki – dzięki której, czyszczenie tostera będzie łatwiejsze. Coraz więcej modeli posiada też regulację stopnia opiekania – sami decydujemy o tym, czy wolimy mocniej czy słabiej przypieczone kromki. Toster to bardzo proste w obsłudze urządzenie – wystarczy włożyć kromki do środka, ustawić moc i włączyć przycisk. Gdy tosty będą gotowe, same wyskoczą do góry. Pieczenie tostów na śniadanie to idealna opcja dla tych, którym zwykłe kanapki czy płatki po prostu się nudzą. Można je jeść na słodko lub klasycznie – wszystko zależy od dodatków.
Czym jest opiekacz?
Opiekacz, który bardzo często nazywany jest sandwicherem, to urządzenie o orientacji poziomej. Opiekacz przypieka dwie kromki, między którymi znajdują się dodatki. Ilość oraz dobór dodatków są tutaj całkowicie dowolne i zależą tylko od osobistych upodobań. Sandwicze są wieloskładnikowe, a dodatkowo spożywane na ciepło! Podczas wyboru opiekacza do kanapek warto zwrócić uwagę na termoizolowaną obudowę oraz nieprzywierającą powłokę, dzięki której czyszczenie opiekacza i utrzymanie go w czystości będzie znacznie łatwiejsze. Powinniśmy również skupić się na mocy urządzenia – większa moc przekładać się będzie na szybkość przygotowania kanapek na ciepło. Istotna jest również długość kabla zasilającego – dłuższy sprawi, że korzystanie z urządzenia będzie wygodniejsze. Każdy opiekacz posiada lampki kontrolne, które informują nas o zakończeniu procesu opiekania. Jest to idealne urządzenie dla osób, które lubią jeść kanapki na ciepło: sandwicze albo panini. Wieloskładnikowe kanapki to świetna opcja dla osób, które lubią różne smaki i eksperymenty w kuchni. Co więcej, na rynku znajdziemy także opiekacze 2 w 1 i 3 w 1, które posiadają wymienne płytki o różnym przeznaczeniu. Wykorzystamy je do zrobienia gofrów, a w razie potrzeby zamienimy w elektrycznego grilla.
Co wybrać? Toster czy opiekacz?
Jak widzicie oba urządzenia różnią się między sobą diametralnie, dlatego nie powinniśmy ich mylić. Zarówno kromki przygotowane w tosterze jak kanapki z opiekacza mają swój jedyny, niepowtarzalny smak. Ciężko byłoby nam wybrać tylko jedno z tych urządzeń, a wam? Wybrałbyś toster czy opiekacz? A może masz oba te urządzenia? Które rozwiązanie będzie najlepsze dla Ciebie?