3 sposoby na poprawę komfortu w kuchni
W kuchni toczy się życie rodzinne oraz wykonywane są codzienne czynności związane z przyrządzaniem potraw. Czeka tam na nas także sporo pracy na co dzień. Planując aranżację kuchni warto więc już na początku zwrócić uwagę nie tylko na kwestie estetyczne aranżacji, ale również funkcjonalność. Jak natomiast poprawić komfort w kuchni, gdy posiadamy już gotową zabudowę?
1. Zorganizuj szuflady i szafki kuchenne
W każdej kuchni bardzo ważne jest dobre zorganizowanie przechowywanych w szafkach i szufladach rzeczy. Każdego dnia niezliczoną liczbę razy coś z nich wyjmujemy i odkładamy później na miejsce. Warto więc rozmieścić rzeczy w taki sposób, by dostęp do nich był wygodny, a odkładanie na miejsce intuicyjne. Osiągnąć to można za pomocą wykorzystania organizerów, przegródek i wszelkiego rodzaju pojemników. Układając w szafkach warto zastosować się do zasady podziału na strefy. Wówczas wszystko zawsze będzie miało swoje miejsce, co pomoże też poprawić wygodę użytkowania mebli. Wystarczy zawartość szafek posegregować tematycznie.
2. Oświetlenie ma znaczenie
Oświetlenie stanowi jedną z podstawowych kwestii decydujących o tym, czy dana kuchnia jest wygodna w użytkowaniu i tym samym optymalnie funkcjonalna. Właściwie dobrane oświetlenie nie tylko dopełnia aranżację pod względem estetycznym, ale także sprawia że poszczególne jej obszary stają się efektownie podkreślone. Duże znaczenie ma przede wszystkim dla komfortu wykonywania poszczególnych prac kuchennych, gdyż jeżeli właściwie doświetlimy obszary robocze, zyskamy większy komfort pracy. Najważniejsze obszary w kuchni, które powinny być doświetlone punktowo to:
- blat kuchenny,
- stół kuchenny,
- szafki kuchenne.
3. Zadbaj o porządek
Porządek w kuchni niestety nie jest łatwy do utrzymania. Podczas gotowania i sprzątania używamy tak wielu przedmiotów, że łatwo o bałagan i chaos. Jednak jeżeli zależy nam na tym, aby praca w kuchni przebiegała bardziej komfortowo i przy tym sprawniej, to właśnie o porządek należy zadbać przede wszystkim.
Aby ułatwić sobie utrzymanie porządku w kuchni wystarczy, że:
- posegregujesz przechowywane zapasy i akcesoria w zgodzie z metodą podziału na strefy;
- sypkie produkty będziesz przechowywać w plastikowych pudełkach;
rzeczy używane najczęściej ułożysz w przedniej części szafek i na wysokości wyciągnięcia ręki, natomiast te rzadziej potrzebne z tyłu szafek, wysoko lub najniżej; - będziesz używać organizerów, przegródek, pojemniczków do uporządkowania wnętrza szafek i szuflad;
- wyodrębnisz miejsce na strefę zapasów (spiżarnię);
- wprowadzisz w życie minimalistyczne podejście do przechowywania w kuchni.