3 sposoby na porządek w kuchni
Kuchnia jest wnętrzem, w którym najciężej jest utrzymać porządek. Każdego dnia podczas przygotowywania posiłków używamy niezliczoną ilość akcesoriów, sprzętów i produktów, które powinny mieć swoje miejsce. Jak ułatwić sobie utrzymanie porządku w kuchni? Przygotowaliśmy kilka praktycznych wskazówek.
1. Wykorzystaj szafki
Szafki kuchenne są podstawowym miejscem przechowywania produktów i akcesoriów. Dla wygody ich użytkowania istotne znaczenie mają zarówno wymiary, układ rozmieszczenia, jak i sposób ułożenia rzeczy w nich. Warto wykorzystać potencjał każdej szafki, by zmaksymalizować komfort wyciągania i odkładania rzeczy, jak i pomieścić w nich możliwie jak najwięcej. Dobrym sposobem jest układanie z przodu szafek i na wysokości wyciągnięcia ręki produktów, które użytkowane są najczęściej. Natomiast w tyle i wysoko, rzeczy używanych okazjonalnie. Ponadto warto wyposażyć szafki narożne w wysuwane, obrotowe kosze, które ułatwią dostęp do przechowywanych rzeczy. Natomiast wąskie wnęki zabudowy idealnie sprawdzą się jako szafki typu cargo.
2. Organizery i pojemniki
W kuchni przechowywanych jest mnóstwo drobnych rzeczy różniących się rozmiarami i kształtami. Stosunkowo ciężko jest je układać w zorganizowany sposób tak, by łatwo było je odkładać na miejsce nie robiąc przy tym bałaganu. Z pomocą przyjdą organizery i pojemniki, które pozwolą na uporządkowanie wnętrza szuflad i szafek. Dzięki przegródkom umieszczonym w szufladach drobiazgi nie będą się mieszać ze sobą, a odkładanie ich na właściwe miejsce okaże się dużo bardziej intuicyjne i proste. W szafkach często przechowywane są produkty sypkie np. kasze, czy mąki. Warto je umieścić w przezroczystych, opisanych pojemnikach, które można ustawiać jedno na drugim. Zajmą one mniej miejsca w szafce, a znalezienie poszczególnego pojemnika będzie łatwiejsze. Dobrym wyjściem jest także korzystanie z relingów pod szafkami, na których można zawiesić często używane rzeczy, jak przyprawy czy chochelki.
3. Spiżarnia w kuchni
Większość przechowywanych rzeczy w kuchni stanowią produkty spożywcze. Niektóre musimy trzymać w lodówce, ale większość upychamy w wolnych szafkach przez co z czasem pojawia się bałagan. Rozwiązaniem tego problemu jest wyodrębnienie dużej szafki na spiżarnię. W dawnych kuchniach przeznaczano na ten cel osobne pomieszczenie lub wnękę przylegającą do niej. Dziś doskonałym rozwiązaniem będzie wysoka szafka typu cargo, która sięga na wysokość całej zabudowy meblowej i można ją wysunąć do końca na szynach. Dzięki temu zyskujemy funkcjonalnie zagospodarowane miejsce na przechowywanie zapasów i innych potrzebnych artykułów kuchennych.