Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / 4 sposoby na wałek do ciasta

Porady

4 sposoby na wałek do ciasta

Ulubione1

Wszystkie urządzenia oraz gadżety znajdujące się w kuchni służą temu, by zaoszczędzić nasz czas oraz sprawić, by gotowanie było przyjemniejsze. Oczywiście mamy do tego pełne prawo – skoro są możliwości i sprzęty, to dlaczego mamy z nich nie korzystać? Warto ułatwiać sobie życie. Jeśli należymy do fanów gotowania, to nieodłącznym elementem naszej kuchni powinien być wałek do ciasta. Na rynku dostępny jest szeroki wybór różnych modeli, które różnią się między sobą wyglądem, właściwościami oraz tworzywem, z którego zostały zrobione. Jak wybrać odpowiedni wałek? Czym się kierować?

1 – wałki drewniane, czyli najpopularniejszy wałek na świecie
Najbardziej popularnym wałkiem jest oczywiście drewniany wałek do ciasta. Już od wielu, wielu lat są one nieodłącznym elementem każdej kuchni. Przydają się podczas gotowania i pieczenia. Drewno należy do materiałów ekologicznych, a ponadto wykazuje właściwości antybakteryjne. Idealnie sprawdzają się w kuchni, a ich cena jest naprawdę kusząca. Ze względu na materiał, wałków drewnianych nie należy myć w zmywarce, jednak nie zniechęca to użytkowników. Podczas wybierania wałków drewnianych, warto sprawdzić, czy interesujący nas model został odpowiednio zakonserwowany. Jeżeli tak, to łatwiej nam będzie go utrzymać w czystości. Zaleca się, aby przed użyciem powierzchnię wałka posypać mąką – dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać. Drewniany wałek jest bardzo wygodny w użyciu i bez problemu radzi sobie z rozwałkowywaniem ciasta.

 

2 – stalowe wałki
Wałki ze stali bardzo często są używane w kuchniach dużych restauracji. Pokryte są one specjalną powłoką, do której nic nie przywiera. Nie trzeba powierzchni wałka posypywać mąką – i bez tego, ciasto się nie przykleja. Ponadto, wałki stalowe są bardzo sterylne – na ich powierzchni nie powstają żadne ubytki. Tego typu wałki swobodnie można myć w zmywarce. Są wygodne w użyciu i bez problemu radzą sobie z rozwałkowaniem ciasta.

 

3 – wałki z silikonu
Coraz częściej w kuchni, można spotkać silikonowe akcesoria do pieczenia. Można również spotkać wałki z tego właśnie tworzywa. Są one lekkie, bardzo wygodne i pięknie wyglądają. Dzięki temu, że są lekkie, to 'wałkowanie' jest prawdziwą przyjemnością. Silikonowy wałek posiada specjalną powłokę, do której ciasto nie przywiera. Tego typu wałki można myć w zmywarce – bez obaw – nie ulegną zniszczeniu. Nie odbarwiają się i nie chłoną obcych zapachów. Dostępne w szerokiej gamie kolorów – można wybrać taki, który najbardziej będzie pasował do naszego kuchennego wnętrza. Bardzo często, wałki silikonowe posiadają regulację uchwytów, dzięki czemu wałkowanie jest wygodniejsze.

 

4 – wałki z tworzywa sztucznego
Wałki z tworzywa sztucznego są bardzo lekkie i łatwe do czyszczenia. Występują one w wielu wzorach i kolorach. Na ich powierzchni nie gromadzą się bakterie i można je myć w zmywarce. Są stosunkowo tanie i wytrzymałe.

Zobacz również

Jak optycznie powiększyć małą kuchnię?

Jak optycznie powiększyć małą kuchnię?

Wyzwania małej kuchni Małe wnętrza mają to do siebie, że ich urządzenie wymaga specjalnego...

Jak wybrać maszynkę do mięsa?

Jak wybrać maszynkę do mięsa?

Moc i wydajność przede wszystkim Nasze mamy i babcie z pewnością pamiętają jeszcze ręczne...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena