Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / ABC dobrej patelni – jaka powinna być? Jak ją...

Porady

ABC dobrej patelni – jaka powinna być? Jak ją wybrać?

Ulubione0

W kuchni mamy różne naczynia, jednak korzystamy z nich z różną częstotliwością. Według wielu miłośników kuchni, to faworytów należą patelnie. Z jej pomocą przygotujemy pyszną jajecznicę, puszystego omleta i usmażymy schabowego na niedzielny obiad. Mówi się, że oprócz drygu i pasji do gotowania liczy się też dobry sprzęt. Źle dobrana patelnia może zepsuć najlepsze danie i zniechęcić nas do dalszych eksperymentów. Dziś podpowiemy wam, na co warto zwrócić uwagę podczas wybierania patelni. Zapraszamy do czytania.

Najważniejsza kwestia – tworzywo
W przypadku patelni, bardzo ważny jest materiał, z którego została wykonana. Na rynku znajdziemy kilka różnych modeli a więc kombinacji tworzyw. Czym się charakteryzują? Jak wybrać?

 

Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, patelnie żeliwne i patelnie stalowe. Aluminiowe patelnie są odporne na uszkodzenia i stosunkowo lekkie. Szybko i równomiernie się nagrzewają, co jest niezwykle pożądaną cechą – zwłaszcza w kuchni. Po odstawieniu, równie szybko stygną. Niestety, aluminium jest metalem, który w wysokich temperaturach wydziela szkodliwe związki. Patelnie żeliwne w porównaniu do aluminiowych są masywniejsze. Sprawiają wrażenie niezniszczalnych – wytrzymują nawet bardzo wysokie temperatury. Możemy w nich smażyć dosłownie wszystko. Fenomenalnie trzymają ciepło, jednak są też bardzo ciężkie, dlatego praca z nimi jest dość uciążliwa. Ostatnią grupą są patelnie stalowe. Cechują się dużą trwałością – są odporne na zarysowania i inne uszkodzenia. Nie straszne im metalowe sztućce czy wysokie temperatury. Niestety, nagrzewają się stosunkowo wolno, dlatego jeśli chcemy używać ich w kuchni, to musimy nauczyć się cierpliwości. Aby móc swobodnie smażyć na patelni stalowej, konieczny jest dodatek tłuszczu.

Tworzywo to nie wszystko – to powłoka, gra tu główną rolę. Bardzo często patelnie wykonywane są z różnych materiałów, dlatego powłoka również ma znaczenie. Jej rodzaj decyduje o konieczności użycia dodatku tłuszczu.

 

Pierwszą możliwością jest powłoka teflonowa. Zapewnia ona miłe smażenie bez konieczności dodatku tłuszczu. Jest to najbardziej popularny model, wybierany przez konsumentów. Jest wygodna i praktyczna – nic do niej nie przywiera, nie sprawia większych kłopotów. Używając patelni z powłoką teflonową musimy pamiętać o tym, aby korzystać z drewnianych sztućców – metalowe mogą zarysować powierzchnię.

 

Drugą opcją, którą możemy znaleźć na rynku są powłoki tytanowe. Charakteryzują się one wysoką odpornością na zarysowania – spokojnie możemy używać tutaj metalowych sztućców. Do tytanowej powierzchni jedzenie nie przywiera, dlatego z takiej patelni korzysta się z prawdziwą przyjemnością.

 

Trzecią powłoką może być powłoka ceramiczne. Tego typu patelnie równomiernie się nagrzewają – co jest ich ogromną zaletą. Jest odporna na zarysowania, a produkty nie przywierają do jej powierzchni.

 

Zobacz również

Czysta woda zdrowia doda!

Czysta woda zdrowia doda!

Nie taka idealna Według polskich norm woda wodociągowa powinna być zdatna do użycia i...

Wybierz idealną zabudowę do Twojej kuchni

Wybierz idealną zabudowę do Twojej kuchni

Kuchnia w kształcie litery L Na takie rozwiązanie często decydują się właściciele wąskich...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena