Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / ABC dobrej patelni – jaka powinna być? Jak ją...

Porady

ABC dobrej patelni – jaka powinna być? Jak ją wybrać?

Ulubione0

W kuchni mamy różne naczynia, jednak korzystamy z nich z różną częstotliwością. Według wielu miłośników kuchni, to faworytów należą patelnie. Z jej pomocą przygotujemy pyszną jajecznicę, puszystego omleta i usmażymy schabowego na niedzielny obiad. Mówi się, że oprócz drygu i pasji do gotowania liczy się też dobry sprzęt. Źle dobrana patelnia może zepsuć najlepsze danie i zniechęcić nas do dalszych eksperymentów. Dziś podpowiemy wam, na co warto zwrócić uwagę podczas wybierania patelni. Zapraszamy do czytania.

Najważniejsza kwestia – tworzywo
W przypadku patelni, bardzo ważny jest materiał, z którego została wykonana. Na rynku znajdziemy kilka różnych modeli a więc kombinacji tworzyw. Czym się charakteryzują? Jak wybrać?

 

Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, patelnie żeliwne i patelnie stalowe. Aluminiowe patelnie są odporne na uszkodzenia i stosunkowo lekkie. Szybko i równomiernie się nagrzewają, co jest niezwykle pożądaną cechą – zwłaszcza w kuchni. Po odstawieniu, równie szybko stygną. Niestety, aluminium jest metalem, który w wysokich temperaturach wydziela szkodliwe związki. Patelnie żeliwne w porównaniu do aluminiowych są masywniejsze. Sprawiają wrażenie niezniszczalnych – wytrzymują nawet bardzo wysokie temperatury. Możemy w nich smażyć dosłownie wszystko. Fenomenalnie trzymają ciepło, jednak są też bardzo ciężkie, dlatego praca z nimi jest dość uciążliwa. Ostatnią grupą są patelnie stalowe. Cechują się dużą trwałością – są odporne na zarysowania i inne uszkodzenia. Nie straszne im metalowe sztućce czy wysokie temperatury. Niestety, nagrzewają się stosunkowo wolno, dlatego jeśli chcemy używać ich w kuchni, to musimy nauczyć się cierpliwości. Aby móc swobodnie smażyć na patelni stalowej, konieczny jest dodatek tłuszczu.

Tworzywo to nie wszystko – to powłoka, gra tu główną rolę. Bardzo często patelnie wykonywane są z różnych materiałów, dlatego powłoka również ma znaczenie. Jej rodzaj decyduje o konieczności użycia dodatku tłuszczu.

 

Pierwszą możliwością jest powłoka teflonowa. Zapewnia ona miłe smażenie bez konieczności dodatku tłuszczu. Jest to najbardziej popularny model, wybierany przez konsumentów. Jest wygodna i praktyczna – nic do niej nie przywiera, nie sprawia większych kłopotów. Używając patelni z powłoką teflonową musimy pamiętać o tym, aby korzystać z drewnianych sztućców – metalowe mogą zarysować powierzchnię.

 

Drugą opcją, którą możemy znaleźć na rynku są powłoki tytanowe. Charakteryzują się one wysoką odpornością na zarysowania – spokojnie możemy używać tutaj metalowych sztućców. Do tytanowej powierzchni jedzenie nie przywiera, dlatego z takiej patelni korzysta się z prawdziwą przyjemnością.

 

Trzecią powłoką może być powłoka ceramiczne. Tego typu patelnie równomiernie się nagrzewają – co jest ich ogromną zaletą. Jest odporna na zarysowania, a produkty nie przywierają do jej powierzchni.

 

Zobacz również

Patelnia z mocą, czyli patelnia żeliwna

Patelnia z mocą, czyli patelnia żeliwna

Specjalne traktowanie Patelnie żeliwne znacznie różnią się od innych typów patelni – te,...

Praktyczna lodówka na miarę XXI wieku

Praktyczna lodówka na miarę XXI wieku

Modele wolnostojące a do zabudowy Mając potrzebę zakupu odpowiedniego wariantu...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena