Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Kamień na blat w kuchni!

Aranżacje

Kamień na blat w kuchni!

Ulubione1

Każdy marzy o pięknej, funkcjonalnej a jednocześnie solidnej kuchni. W dużej mierze to wybór materiałów użytych do jej wykończenia decyduje o trwałości poszczególnych elementów, jej wyglądzie i niezmiennej atrakcyjności. Warto zatem inwestować w trwałe surowce, które posłużą nam przez długie lata.

Trwały jak skała

Blat kuchenny to jeden z najbardziej eksploatowanych kuchennych elementów. Dobrze więc wybrać taki materiał, który zapewni mu trwałość i odporność na wszelkiego rodzaju zarysowania, zmiany temperatur, wilgoć. Idealny w tym względzie wydaje się być kamień naturalny. Jest twardy, trwały, praktycznie niezniszczalny. Swobodnie można na nim stawiać gorące garnki bez obaw od odbarwienie materiału. Dobrze znosi też siekanie czy krojenie, nie zmieniając z biegiem czasu swej postaci. Dzięki idealnie gładkiej, wyszlifowanej powierzchni nie tylko nie chłonie brudu, ale też jest niezwykle łatwy w utrzymaniu czystości. Co więcej świetnie współgra z każdym stylem kuchni od tradycyjnej, przez industrialną, na ultranowoczesnej kończąc.
 

Dla każdego coś...

W to, że kamienne blaty mają wiele zalet nie wątpi prawie nikt. Jednak obok trwałości i pięknego wyglądu, warto podkreślić też inne walory tego materiału. Bogata gama kolorystyczna od głębokiej czerni, przez szarości, beże, brązy, na rudych i zieleniach kończąc to niezaprzeczalne atuty kamienia. Podobnie jak niepowtarzalna struktura, która nie pojawi się nigdzie indziej, tylko w naszej kuchni. Blaty kamienne można dowolnie formować, w nawet najbardziej fantazyjne i nietypowe kształty, co daje spore pole do popisu architektom kuchennych wnętrz. Ewentualne rysy, drobne uszkodzenia można łatwo usunąć polerując jego powierzchnię i szybko przywracając mu wcześniejszy urok. Blaty kamienne mogą też być wykończone na kilka sposobów, zależnie od stylistyki kuchni i indywidualnych upodobań: od polerowania na wysoki połysk, przez mat, na specjalnej, nierównej powierzchni szczotkowanej kończąc.

Rysy na ideale

Kamienny blat byłby doskonały, gdyby nie jego podstawowa wada, która odstrasza wielu – wysoka cena.
Niestety nie jest ona jedynym minusem, jakie posiada ten naturalny surowiec. Kolejnym jest duży ciężar kamienia, który determinuje nie tylko odpowiednio mocną i wytrzymałą konstrukcję mebli, ale i pracochłonny, niełatwy montaż blatu z użyciem profesjonalnych, specjalistycznych narzędzi. Problematyczne jest też przycinanie i szlifowanie go na wymiar na miejscu montażu, konieczne staje się transportowanie go do zakładu kamieniarskiego. Kamień mimo swego bezdyskusyjnego piękna i uroku jest zimny w odbiorze, co stawia go daleko w tyle za innymi materiałami, tj. drewno czy płyta MDF. Niestety nietrafnie dobrany gatunek kamienia, jak np. marmur może być podatny na zabrudzenia i trudne do usunięcia plamy, dlatego wymaga dodatkowych nakładów finansowych na odpowiednią impregnację.
 

Gatunek gatunkowi nierówny

Mimo, iż wydawać by się mogło, że wszystkie rodzaje kamienia są piękne i trwałe, nie każdy w równym stopniu będzie się nadawał na kuchenny blat roboczy. Najbardziej rozpowszechnionymi gatunkami stosowanymi w domach są: granit i marmur. Oba rodzaje mają swe wady i zalety, oba mają niepowtarzalne gamy kolorystyczne, jednak jeśli zależy nam na naprawdę solidnym materiale, zdecydujmy się na granit. Jest twardszy od marmuru, a co za tym idzie mniej podatny na uszkodzenia czy przebarwienia. Charakteryzuje się większą odpornością na działanie różnych środków chemicznych, nie wymaga też szczególnej pielęgnacji i konserwacji, jak ma to miejsce w przypadku marmuru.
 

Zmielona alternatywa

Wartym rozważenia jest zakup blatu wykonanego z konglomeratu. To nic innego jak mieszanka zmielonego kamienia (marmuru lub granitu) z żywicą  poliestrową. Jest to materiał nieco tańszy od kamienia, co ma niebagatelne znaczenie w przypadku grubych lub wyjątkowo długich blatów kuchennych. Ponadto konglomerat może być nawet o 1/5 lżejszy od kamienia, a co ważniejsze – może być barwiony na wiele kolorów, dzięki czemu uzyskuje się niesamowite efekty dekoracyjne. W wielu aspektach zachowuje się jak prawdziwy kamień – jest odporny na działanie środków chemicznych i wysokich temperatur, a po upływie czasu można go delikatnie wypolerować i przywrócić mu nienaganny, pierwotny wygląd. W przeciwieństwie do kamienia, jest za to ciepły w dotyku, daje też duże możliwości aranżacyjne.

Zobacz również

Kuchnia w kawalerce – jak urządzić, by nie zagracić?

Kuchnia w kawalerce – jak urządzić, by nie...

Maksymalne wykorzystanie   Kuchnia w kawalerce powinna być przede wszystkim w pełni...

Które kwiaty pasują do kuchni?

Które kwiaty pasują do kuchni?

Rosnące do góry, ale niezwisające   Zanim wstawimy do lokum kuchennego jakikolwiek rodzaj...
Komentarze (2)
2
orda.m
orda.m
2013-11-28 13:32:55

dokładnie! Ale za ceną idzie jakość!

Gość
igarny
2013-11-26 13:13:22

Niestety cena miażdzy! Ale ekstra sprawa!

Twój komentarz
Ocena