Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Materiały wykończeniowe / Jego „wysokość” blat, czyli na jakiej...

Materiały wykończeniowe

Jego „wysokość” blat, czyli na jakiej wysokości montować blat kuchenny?

Ulubione1

Nie od dziś wiadomo, że urządzenie pięknej, modnej kuchni nie należy do najłatwiejszych zadań. Tym większa jest to trudność, jeśli oprócz względów czysto estetycznych weźmiemy też pod uwagę parametry techniczne, wpływające na funkcjonalność pomieszczenia. Warto jednak rozważyć te aspekty, w przeciwnym wypadku nawet najładniejsza kuchnia będzie bezużyteczna i wyjątkowo niepraktyczna.

W trosce o wygodę pracy

Wymiary zabudowy meblowej, szczególnie blatu roboczego, jego wysokość, głębokość, szerokość w sposób bezpośredni wpływają na komfort pracy w kuchni. Nikt nie będzie czerpał radości z przyrządzania posiłków, kiedy będzie zmuszony stać w nienaturalnej pozycji, garbić się lub nadmiernie schylać po akcesoria codziennego użytku. Jakie zatem wymiary powinien mieć funkcjonalny blat? Oto kilka wskazówek, standardowych, uśrednionych danych, warto jednak dostosować je do swych indywidualnych potrzeb czy wzrostu domowników.
 

W standardzie

Blat kuchenny to jeden z najważniejszych elementów meblowej zabudowy. To na nim siekamy, kroimy, mieszamy, ugniatamy, obieramy, wykonujemy więc większość kulinarnych czynności. Nie dziwi więc fakt, że musi być on funkcjonalny. Zazwyczaj blaty robocze umieszcza się na wysokości ok. 85-86 cm od podłogi. Zdeterminowane to jest standardowymi wymiarami dolnych szafek kuchennej zabudowy, których wysokość wynosi ok.72 cm. Jeśli dodamy do tego dolny dziesięciocentymetrowy cokół i grubość blatu wynoszącą ok. 3-4 cm, otrzymamy docelową wysokość, na jakiej przyjdzie nam przyrządzać posiłki. Wymiar ten jest standardem w firmach zajmujących się produkcją i montażem mebli kuchennych, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dostosować go do swych indywidualnych przyzwyczajeń, a tym bardziej do wzrostu osób najczęściej korzystających z kuchni.

Personalne dostosowanie


Normy dotyczące wysokości blatu nie odzwierciedlają potrzeb wszystkich ludzi, bowiem to, co wygodne jest dla jednych, może być zupełnie niefunkcjonalne dla innych. Co więcej, nie wszystkie kuchenne prace wykonuje się komfortowo na tej samej wysokości. Czynności wymagające pozycji stojącej, tj. zmywanie naczyń, siekanie, krojenie czy obieranie warzyw, owoców dobrze wykonuje się na blacie o wysokości ok. 90 cm a nawet 95 cm. Jeśli przymierzamy się do mieszania lub ucierania, zdecydowanie lepiej będzie nam się to robić na wysokości oscylującej w granicach 88-90 cm. Wałkowanie i wyrabianie ciasta, czyli czynności wymagające nacisku wykonuje się z kolei najbardziej komfortowo na nieco niższym poziomie, czyli ok. 75-80 cm. Najrozsądniej byłoby więc zamontować poszczególne strefy robocze blatu na innych poziomach. Mało kto jednak odważy się na takie „schodkowe" umeblowanie kuchni, tym bardziej, że poza funkcjonalnością, rozwiązanie to nie miałoby nic wspólnego z estetyką wnętrza. Wymiary te warto więc nieco uśrednić, biorąc pod uwagę szczególnie te czynności, które wykonujemy w kuchni najczęściej. Jeśli sporadycznie wałkujemy ciasto, nie montujmy niskiego blatu, który będzie nam utrudniał codzienne obieranie i siekanie produktów spożywczych. Podobnie ze zmywaniem - jeśli planujemy zamontować w kuchni zmywarkę do naczyń, przy wyborze wysokości blatu nie sugerujmy się wygodnym umiejscowieniem zlewozmywaka, z którego będziemy korzystać nieczęsto.
 

Wysokość idealna

Skąd jednak wiedzieć, jaka wysokość blatu będzie dla nas najbardziej komfortowa? Jak dostosować ją do wzrostu? Wystarczy stanąć przy szafce i zgiąć ręce w łokciach. Od wysokości, na jakiej znajduje się łokieć należy odjąć 10-15 cm. Otrzymany wynik, obrazuje wysokość, na jakiej powinien być umiejscowiony kuchenny blat.
 

Wyjątki potwierdzające regułę

Bez względu na to czy zdecydujemy się na standardowe wymiary blatu czy też postanowimy je dostosować do wymagań domowników, są elementy kuchennej zabudowy, które rządzą się swoimi prawami. Nie można ich ujednolicić czy uśrednić, nie będą bowiem należycie spełniać swych funkcji. Mowa tu o barku i stole. Barek, by nosić to miano, powinien być umiejscowiony wyżej niż blat roboczy. Z reguły służy on do optycznego oddzielenia kuchni otwartej od salonu, często też spożywa się przy nim posiłki na stojąco lub na wysokich hokerach. Z tego powodu planując barek, zarezerwujmy dla niego wysokość oscylującą w granicach 100, a nawet 110 cm. Jeśli w kuchni marzy nam się stół, zaplanujmy go z kolei zdecydowanie poniżej linii blatu roboczego – na wysokości ok. 70 cm. Siedząc na krzesłach powszechnie dostępnych na rynku, będzie nam najwygodniej spożywać posiłki właśnie na takiej wysokości.

Zobacz również

Drewno w kuchni?

Drewno w kuchni?

Same atuty Drewno jak żaden inny materiał wykończeniowy wprowadza do wnętrza swoisty klimat,...

Pomysł na granit

Pomysł na granit

Numer jeden Granit to zdecydowany faworyt w walce o miano najlepszego gatunku kamienia do...
Komentarze (3)
3
sarawkuchni
sarawkuchni
2013-12-03 17:54:00

OoooOoo wazne!

callmechef
callmechef
2013-12-10 18:41:22

true!

Gość
zlota_raczka
2015-11-03 12:49:01

Zgadzam się z każdym słowem w tym artykule. Materiały wykończeniowe, zwłaszcza w kuch, są niezwykle ważne. Kuchnia jest najbardziej „eksploatowanym” pomieszczeniem w domu. Każde niedociągnięcie lub fuszerka może przyczynić się do szybkiego niszczenia mebli. Dlatego tak istotne jest zwracanie uwagi nie tylko na wygląd, ale także na jakość i funkcjonalność (blatów zwłaszcza)!

Twój komentarz
Ocena