Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Aranżacje / Materiały wykończeniowe / Naczynia z powłoką ceramiczną

Materiały wykończeniowe

Naczynia z powłoką ceramiczną

Ulubione1

Ekologiczne, energooszczędne, zdrowe a przy tym ładne. Naczynia z powłoką ceramiczną szturmem zdobywają współczesne kuchnie. Nie bez przyczyny – posiadają tak wiele zalet, że aż trudno uwierzyć w nie wszystkie. A warto.

W trosce o środowisko

Powłoka ceramiczna, którą pokryte są nowoczesne patelnie i garnki wykonana jest z najwyższej jakości gliny. Jest więc materiałem w pełni naturalnym i przyjaznym ekosystemowi, ponieważ w procesie jej produkcji nie powstają żadne uboczne, szkodliwe substancje, mogące szkodzić środowisku lub człowiekowi. Co więcej, ceramiczna powłoka doskonale przewodzi i niezwykle skutecznie rozprowadza ciepło – w konsekwencji pozwala więc zaoszczędzić energię konieczną do ogrzewania naczynia. Ma więc pozytywny wpływ nie tylko na środowisko naturalne, ale i na nasze portfele.
 

W trosce o użytkownika

Jako materiał naturalny, powłoka ceramiczna nie ma i nie emituje żadnych trujących czy toksycznych substancji mogących mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Może więc być z powodzeniem eksploatowana przez lata, przy zachowaniu kilku podstawowych, ale niezwykle ważnych zasad użytkowania. Prawdziwa ceramiczna powłoka nie jest porowata, jest idealnie gładka, zapobiega więc przywieraniu smażonych czy gotowanych potraw. Dania mogą być przyrządzane na minimalnej ilości tłuszczu, są zdrowe, niepozbawione witamin, zachowują też więcej wartości odżywczych. Charakteryzują się lepszym smakiem i aromatem, są soczyste i apetyczne. Fakt, że do powłoki nie przywierają przyrządzane potrawy sprawia, że naczynia i patelnie ceramiczne są niezwykle funkcjonalne, docenia je więc coraz szersza rzesza użytkowników. Co więcej naczynia z powłoką ceramiczną niezwykle łatwo się czyści – wystarczy sama gorąca woda!
 

Jak wybrać właściwie?

Wybierając naczynia z prawdziwą powłoką ceramiczną nie kierujmy się wyglądem samej powłoki, nie sugerujmy się jej kolorem. Nie każda bowiem jest biała, bywają też powłoki o innych barwach, np. ciemnoszare. Ważne, by wnętrze naczynia było idealnie gładkie, bez porów czy nawet najmniejszych nierówności. Przyjrzyjmy się więc dokładnie wybieranym naczyniom, tym bardziej, że cena tych naprawdę ceramicznych nie należy do najniższych, co również może być pewną wskazówką podczas zakupów. Wysokie koszty zakupu mogą odstraszać, jednak warto pamiętać, że powłoka ceramiczna to inwestycja na lata, a dobrej jakości patelnie i garnki będą nam bardzo długo służyć.

Szczególne traktowanie

Powłoka ceramiczna, mimo swych licznych zalet wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Nie zalecane jest więc mycie ceramicznych naczyń w zmywarkach – mechaniczne zmywanie i detergenty mogą prowadzić do uszkodzenia powłoki i utraty jej nieprzywieralnych właściwości. Lepiej czyścić je ręcznie, zmywając gorącą wodą i wycierając do sucha – pozostawianie mokrych naczyń, prowadzi do osadzania się na powierzchni powłoki mikroskopijnych warstw kamienia, który również negatywnie wpływa na nieprzywieralność powłoki. Wbrew obiegowym opiniom, na patelniach ceramicznych nie wolno smażyć bez tłuszczu (można dozować go w minimalnych ilościach, ale jednak), w przeciwnym wypadku doprowadzimy do nadmiernego nagrzewania się naczynia i jego uszkodzeń. Ceramiczne garnki nie nadają się też do przechowywania potraw, zawarta w nich sól może destrukcyjnie wpływać na właściwości powłoki.
 

ABC powłoki ceramicznej:

  • neutralna dla środowiska,
  • bezpieczna dla człowieka – nie emituje szkodliwych dla zdrowia substancji,
  • doskonale przewodzi ciepło, umożliwia więc ograniczenie czasu gotowania i energii zużywanej do ogrzewania naczynia,
  • odporna na wysokie temperatury (sięgające nawet 450 stopni C.) i ich znaczne wahania,
  • idealnie gładka, bez porów – pozwala na gotowanie i smażenie bez obaw o przypalanie,
  • nie zmienia smaków i aromatów przyrządzanych potraw, umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu,
  • łatwa do utrzymania w czystości,
  • odporna na korozję i mechaniczne uszkodzenia, trwała,
  • naczynia ceramiczne dostępne są w rozmaitej kolorystyce i wykończeniu, można wiec je dopasować do wystroju kuchni.

Zobacz również

Bambus w kuchni

Bambus w kuchni

Właściwości   Zdecydowanie na jego korzyść przemawia fakt, że bambus jest surowcem...

Pomysł na granit

Pomysł na granit

Numer jeden Granit to zdecydowany faworyt w walce o miano najlepszego gatunku kamienia do...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena