Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Blat do kuchni – podpowiadamy jak wybrać...

Porady


Blat do kuchni – podpowiadamy jak wybrać solidny model

Kuchnia jest pomieszczeniem od którego wymaga się naprawdę wiele. Mus być funkcjonalna, wygodna ale też dobrze się prezentować. Idealna kuchnia musi łączyć ze sobą te dwie cechy. Na końcowy wygląd kuchni składa się wiele elementów – od podłogi, przez meble, po ściany. Dziś pod lupę weźmiemy blaty, które są dostępne na rynku. Jak wybrać, taki który oprócz wysokiej jakości będzie odpowiadał nam także wizualnie?

Na zdjęciu: Studio Vigo

Klasyka, czyli drewno na blat
Drewniany blat to klasyka – zawsze prezentuje się fenomenalnie. Drewno, w zależności od gatunku ma inny odcień, co pozwala dobrać blat do każdej kuchennej aranżacji. Prezentuje się bardzo elegancko, jednak drewniany blat to spory wydatek. Oczywiście drewno jest wymagające – blat z tego tworzywa wymaga odpowiedniego zabezpieczenia. Najlepszą metodą 'ochrony' drewna jest lakierowanie lub olejowanie.

 

Laminat na blat
W przypadku blatów laminowanych mamy połączenie dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny. Tego typu blaty są bardzo trwałe. Nie straszne im ścieranie czy wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Są również odporne na wysokie temperatury, a także nie grożą im przebarwienia czy też plamy po kontakcie z detergentem.

 

Czas na aluminium
Aluminium jest dość specyficznym materiałem i nie będzie pasował do każdego wnętrza. Najlepiej sprawdzą się w nowoczesnych aranżacjach – klasyka nie jest dla niego. Blat aluminiowy z pewnością będzie stanowił oryginalne wykończenie wizualne naszej kuchni. Dodatkowo taki blat zapewnia wysoki komfort podczas użytkowania. Aluminium to bardzo trwały materiał, a dodatkowo łatwo go utrzymać w czystości. Trzeba się naprawdę nie wiem jak postarać, aby zniszczyć (bądź zarysować) aluminiowy blat. Jest również odporny na wysokie temperatury.

 

Kamień na blat
Najbardziej trwałą i odporną konstrukcją wyróżnia się oczywiście blat kamienny. Możemy na nim robić dosłownie wszystko – bezpośrednio kroić, chlapać wodę, kłaść gorące naczynia – nie pokona go nic! Wprawdzie koszt takiego blatu jest dość wysoki, jednak biorąc pod uwagę jego trwałość i odporność, to chyba warto zainwestować. Blat z kamienia to tak naprawdę inwestycja na długie, długie lata. Taki blat jest niezniszczalny – odporny na wszystko! Nie straszne mu wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne czy wilgoć!

 

Alternatywa kamienia czyli konglomerat
Blat z konglomeratu to tak naprawdę mniej trwalsza wersja blatów kamiennych. Prezentuje się bardzo dobrze i jest to blat wysokiej jakości. Są nieco lżejsze niż kamień, dlatego łatwiej jest je zamontować. Blat z konglomeratu jest odporny na różnego typu uszkodzenia. Dodatkowo nie straszne mu detergenty oraz kwasy. Wysoka odporność konglomeratu wywodzi się z mieszaniny różnych materiałów z których się składa – razem tworzą odporną całość.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Renata

U mnie w kuchni mam blat drewniany i wygląda to bardzo ładnie. Z czasem widzę jednak, że trochę niszczeje i trzeba o niego bardzo dbać. Mam nadzieje, że za kilka lat też będzie się prezentował tak dobrze jak teraz.

Zobacz również


Jak rozplanować kuchnię


Przystępując do przygotowania planu rozmieszczenia kuchennej zabudowy, warto na wstępie...

Meble kuchenne bez cokołu


Nowoczesna kuchnia powinna być równie funkcjonalna, co stylowa. To miejsce, w...

Jak właściwie konserwować kuchenne deski?


Dobrze jest, gdy do dyspozycji mamy kilka różnych rodzajów desek o...