Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Blender pod lupą – jak kupić, żeby nie...

Porady

Blender pod lupą – jak kupić, żeby nie żałować

Ulubione1

Jest wiele takich urządzeń, które usprawniają naszą pracę w kuchni. Począwszy od piekarnika, robota kuchennego aż po... blender! Dzisiaj właśnie zajmiemy się tym niewielkim, dość niepozornym urządzeniem i pokażemy Wam na co powinniście zwrócić uwagę przy zakupie tego sprzętu. Na rynku dostępne są dwa rodzaje – kielichowy lub ręczny. Pierwszą kwestią jest określenie naszych wymagań względem tego urządzenia – jeżeli zależy nam na sprzęcie bardziej mobilnym, to warto wybrać wersję ręczną. Jeżeli zależy nam, aby blender sam się wszystkim zajął – bez naszej pomocy, to wtedy lepiej wybrać blender kielichowy. Kiedy już określimy, który rodzaj tego typu sprzętu bardziej nam odpowiada, to wtedy przechodzimy do konkretnych cech urządzenia. Wiele osób skuszonych niskimi cenami wybiera opcje, które po kilu działaniach wylądują w koszu. Blender to niewielkie urządzenie, jednak warto zainwestować w model dobrej, sprawdzonej marki, który będzie z nami na długie lata. Na co powinniśmy zwrócić uwagę

Blelnder – tutaj liczy się moc
Najważniejszym parametrem w tego typu sprzętach jest moc urządzenia. Większa moc wiąże się z możliwością dłuższej pracy bez konieczności robienia przerwy. Starajmy się wybierać urządzenia o jak największej mocy. Modele ręczne dostępne na rynku mają od 170 W do 800 W, a wersje kielichowe do 1500 W. Często większa moc jest gwarancją dłuższej żywotności urządzenia – oczywiście wtedy, kiedy używamy go zgodnie z zaleceniami producenta.

 

Ilość obrotów – to też jest ważne
Oprócz mocy, równie ważne są obroty. Obroty definiowane są jako prędkość wirowania noży. W przypadku blenderów ręcznych jest to wartość do 20 000 obrotów na minutę, a w modelach kielichowych 19 000. Oczywiście im więcej obrotów tym lepiej – wtedy szybciej rozdrobnimy dany produkt. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?

 

Jakość noży, a rozdrabnianie
W modelach dostępnych na rynku mamy noże stałe i wymieniane. Nowe wymienne są łatwiejsze do czyszczenia, szczególnie w przypadku blendera kielichowego. W blenderach ręcznych najczęściej występują noże z dwoma skrzydełkami. W kielichowych mamy do czynienia z nożykami sześcio-skrzydłowymi a także ostrzami, które tną w obu kierunkach co korzystnie wpływa na cały proces rozdrabniania. Noże dobrej jakości wykonane są ze stali nierdzewnej. Takie noże są bardzo wytrzymale i charakteryzują się wysoką jakością.

 

Regulacja prędkości
Bardzo przydatną funkcją jest możliwość regulacji prędkości. Dobrze jest, kiedy sami możemy decydować o intensywności, czasie a także szybkości obrotów. Liczne modele posiadają również funkcję turbo, która bez problemu poradzi sobie z twardszymi produktami – świetnie sprawdzi się na przykład przy kruszeniu lodu.

Zobacz również

Lodówka pod zabudowę. Czy to rozwiązanie nam się opłaca?

Lodówka pod zabudowę. Czy to rozwiązanie nam...

Lodówka – niezbędny element każdej kuchni Lodówka należy do urządzeń niezastąpionych....

7 zasad, których musisz się trzymać urządzając małą kuchnię

7 zasad, których musisz się trzymać...

1 – przede wszystkim jasne kolory Jak wiemy jasne kolory optycznie powiększają wnętrza –...
Komentarze (1)
1
Gość
Edyta
2017-03-30 14:14:31

Moc w blenderach jest bardzo ważna. Ja już spaliłam dwa i teraz wiem, że nie ma co kupować słabych modeli. Lepiej dołożyć i sprawić sobie porządną maszynę :)

Twój komentarz
Ocena