Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Ciepło w kuchni, czyli jaki grzejnik wybrać

Porady

Ciepło w kuchni, czyli jaki grzejnik wybrać

Ulubione0

Ogrzewanie centralne jest integralną częścią każdego domu czy mieszkania. Widoczną częścią tej instalacji są grzejniki – aby były efektywne, najlepiej umieszczać je w każdym pomieszczeniu. Każdy chce mieć w domu ciepło – szczególnie w kuchni, w której w ciągu dnia spędzamy najwięcej czasu. Dziś podpowiemy Wam, czym powinniśmy się kierować przy wyborze grzejnika do kuchni.

Po pierwsze materiał
Niezwykle ważny jest materiał, z którego wykonany jest grzejnik. Wpływa on bowiem na sprawność urządzenia i dobrą współpracę z całą instalacją centralnego ogrzewania. Oczywiście wygląd i estetyczne wykonanie grzejnika również jest istotny – nie możemy go schować, musi być cały czas na wierzchu, dlatego właśnie musi również dobrze się prezentować.

Grzejniki aluminiowe, stalowe czy żeliwne?
Na rynku dostępne są różne modele różniące się między sobą surowcami, z których zostały wykonane. Wyróżniamy tutaj aluminium, stal i żeliwo.
Kaloryfery aluminiowe są u nas dość popularne. Ich główną zaletą jest to, że można je podłączyć do każdego typu sieci. Grzejniki aluminiowe są bardzo energooszczędne – dobrze i szybko przewodzą ciepło i sprawnie reagują na zmiany w sieci centralnego ogrzewania. Mogą niekorzystnie wpływać na sieć i powodować jej szybsze korodowanie – szczególnie wtedy, gdy rury wykonane są z miedzi. Zaleca się łączenie przy użyciu żeliwnych lub stalowych złączek.
Grzejniki stalowe cieszą się coraz większą popularnością. Powstają one z arkuszy blachy stalowej, które wcześniej są odpowiednio przygotowane. Są one poddawane różnym zabiegom, które są odpowiedzialne za zwiększenie ich właściwości. Na samym końcu są malowane na biało z delikatnym połyskiem – i właśnie w takiej formie występują najczęściej.
Kaloryfery żeliwne powoli odchodzą – w dzisiejszych czasach są bowiem zastępowane wyżej wymienionymi modelami. Jeżeli są stosowane to zazwyczaj tylko do ogrzewania pomieszczeń starych budynków o grubych ścianach. Długo się nagrzewają i też bardzo powoli stygną. Mimo, że wyglądem idealnie wpasowałyby się w kuchnie w klimatach retro, to ze względu na swoje 'właściwości' nie są już chętnie wybierane.

Postaw na estetykę
Wybierając grzejnik kuchenny obok wykonania ważne są również walory estetyczne. Nie zawsze pod oknem mamy miejsce, żeby je tam umieścić – dlatego w takim wypadku mogą 'wylądować' dosłownie wszędzie. Często zajmują one dowolne miejsce na ścianie, przez co stają się jej nieodłącznym elementem. Ważne jest, aby prezentowały się dobrze i nie zaburzały kuchennej stylistyki.

Dobry grzejnik, dobrze grzeje
Wybór grzejnika do kuchni jest naprawdę ważny – nikt przecież nie lubi zimna! W pomieszczeniu kuchennym spędzamy większość naszego dnia, dlatego powinniśmy zadbać o dobre źródło ciepła. Oprócz materiału, z którego będzie wykonany nasz grzejnik równie ważne są walory estetyczne. Brzydkiego kaloryfera nie da się ukryć – nie można chować ich pod zabudowę czy zastawić szafką – musi być cały czas na wierzchu aby spełniać swoją rolę.

Zobacz również

3 powody, dla których warto gotować na parze

3 powody, dla których warto gotować na parze

1 – lekkie jedzenie, lekkie ciało Moda na aktywny tryb życia trwa w najlepsze, dlatego coraz...

Kuchenny alfabet

Kuchenny alfabet

M Moc przyłączeniowa – informuje o maksymalnym zużyciu prądu przez dane urządzenie, jakiego...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena