Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Czas na gofry, czyli jak kupić dobrą...

Porady

Czas na gofry, czyli jak kupić dobrą gofrownicę?

Ulubione1

Pyszne gofry – z bitą śmietaną i owocami, dżemem lub w wersji wytrawnej – na ostro, z warzywami i kurczakiem. Aż ślinka cieknie prawda? Gofry to nie tylko ulubiony przysmak naszych dzieci – to również dobra alternatywa posiłku czy deseru także dla nas! Aby wykonać dobre gofry potrzebujemy dwóch rzeczy:: dobrego przepisu i odpowiedniego sprzętu. Po przepis powinniśmy udać się do babci, mamy lub cioci – wieloletnie, sprawdzone przepisy często sprawdzają się najlepiej, a po gofrownicę musimy udać się do sklepu. Jaką gofrownicę wybrać? Jaka gofrownica jest najlepsza?

Przede wszystkim moc gofrownicy!

Jak przy większości sprzętów AGD jednym z ważniejszych parametrów na które warto zwrócić uwagę jest moc. Im wyższa moc, tym szybciej gofrownica będzie się nagrzewać, czyli nasze gofry będą szybciej gotowe. Najlepiej wybrać urządzenie o mocy 700-1500 W – gofrownicę o takich parametrach są bardzo szybkie, dzięki czemu przygotowanie placków zajmie nam naprawdę mało czasu.


Płyta gofrownicy – z czego powinna być zrobiona?

Oprócz mocy, równie ważnym czynnikiem przy wyborze gofrownicy jest materiał, którym pokryty są płytki. Wśród najbardziej popularnych wyróżniamy teflon, powłokę ceramiczną i żeliwo. Ważne jest, aby płytki były wykonane z materiału do którego nie będzie przywierać ciasto. Największą efektywnością wykazują gofrownice teflonowe – umożliwiają upieczenie równych, nieuszkodzonych gofrów, które bez problemu odchodzą od powierzchni. Należy jednak pamiętać, aby nie używać sztućców do przewracania – można łatwo zarysować teflon. Gofrownica żeliwna mimo większej trwałości może okazać się kłopotliwa w użytkowaniu. Ciasto łatwo przywiera do tego typu materiału, co może nieco irytować. Gofrownice z powłoką ceramiczną szybko się nagrzewają. Ciasto nie przywiera do powierzchni – uzyskujemy więc ładne, równe placki. Niestety, mycie powłoki ceramicznej nie jest takie proste, jak z powłokami teflonowymi.


Ilość, wielkość i kształt gofrów

Najbardziej popularne są kwadratowe lub prostokątne gofry. Producenci, dbając o nasze wymagania wymyślają również inne kształty – takie jak serduszka, koła czy kwiatki. Najbardziej popularne jednak są te o klasycznych formach. Możemy wybrać również wielkość gofrownicy – dostępne są wersje na dwa i cztery gofry. W zależności od tego, czy mamy dużą rodzinę – wybieramy wygodniejszą dla nas opcję.


My zgłodnieliśmy, a Wy?

Gofry należą do tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą! Dobrze jest mieć w domu sprzęt, który umożliwi ich szybkie przygotowanie! Warto zwrócić uwagę na moc urządzenia i materiał, z którego jest wykonany. Dobra jakość zagwarantuje przyjemne przygotowywanie gofrów przez lata.

Zobacz również

Jak wyczyścić okap?

Jak wyczyścić okap?

Dlaczego okap wymaga czyszczenia, czyli skąd się bierze ten brud? Okap jest urządzeniem, które...

Nowoczesny sposób na dekorację kuchni – cytaty na ścianie

Nowoczesny sposób na dekorację kuchni – cytaty...

Kuchnia to już nie tylko pomieszczenie służące tylko do gotowania – to również...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena