Czy warto zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w kuchni?
Nie ma co ukrywać – każdy z nas lubi ciepło. Ze starannością dbamy o to, aby w naszym domu panowała odpowiednia temperatura – korzystamy z nowoczesnych systemów grzewczych i staramy się, by grzejniki znajdowały się w najlepszych lokalizacjach i współgrały z centralnym ogrzewaniem. Jak wiadomo, kuchnia jest dość specyficznym miejscem – znajduje się w niej mnóstwo elementów, dlatego stanowi niełatwe pomieszczenie do ogrzania. Dużo szafek, sprzęty AGD, gdzie mamy jeszcze wcisną kaloryfer? Dzisiaj przychodzimy do was z propozycją ogrzewania podłogowego! Czy warto?
Najlepsze miejsce na grzejnik w kuchni
Mogłoby się wydawać, że bez względu na to, w którym miejscu pomieszczenia umieścimy grzejnik – będzie to dawało jednakowe efekty. Tymczasem okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem dla kuchni jest umieszczenie kaloryfera tuż pod oknem. Dlaczego jest to najbardziej efektowne rozwiązanie? A dlatego, że właśnie tędy do kuchni wpada najwięcej zimna.
Oczywiście nietypowe właściwości nowoczesnych grzejników pozwalają umieścić je dosłownie wszędzie. Zachwycają swoim designem i wyglądem – będą nie tylko ogrzewać pomieszczenie – staną się też jego ozdobą. Niestety – zdarzają się sytuacje, kiedy w kuchni jest bardzo mało miejsca i kaloryfer po prostu się nie mieści. Co w takiej sytuacji zrobić? Najlepiej jest zdecydować się na ogrzewanie podłogowe.
Ogrzewanie podłogowe – instalacja wodna lub elektryczna
Ogrzewanie podłogowe może mieć dwojakie podłoże – albowiem może opierać się na instalacji wodnej lub elektrycznej. Biorąc pod uwagę wydatki, to zdecydowanie tańsza jest instalacja wodna – jednak tutaj, musimy całość podłączyć do systemu centralnego ogrzewania. 'Aplikacja' instalacji elektrycznej jest znacznie prostsza – wystarczy kupić specjalne maty, jednak w tym przypadku ogrzewanie jest znacznie droższe.
Zalety ogrzewania podłogowego w kuchni
Największą zaletą podłogowego ogrzewania jest równomierne rozprowadzenie temperatury po całym pomieszczeniu. Dzięki temu, bez względu w którym miejscu kuchni się znajdziemy, mamy 'ciepło pod stopami'. W takich warunkach gotuje i sprząta się znacznie lepiej. Ogrzewana podłoga w kuchni w zupełności nam wystarczy – nie musimy montować dodatkowo tradycyjnych grzejników.
Wady ogrzewania podłogowego w kuchni
Ogrzewanie podłogowe w kuchni to ogromny luksus i wielka wygoda, jednak nie ma nic za darmo. Tego typu ogrzewanie jest dość kosztowne. Zakup, montaż oraz sama eksploatacja wiąże się z niemałymi wydatkami. Należy również wspomnieć o tym, że podłoga dość długo się nagrzewa, a więc podniesienie temperatury w kuchennym pomieszczeniu trochę potrwa.
O czym musimy pamiętać?
Jeśli chcemy zainstalować ogrzewanie podłogowe to musimy pamiętać o dwóch, bardzo ważnych kwestiach. Przede wszystkim na podłogę musimy wybrać materiał, który będzie dobrze przewodził ciepło. Najlepiej sprawdzą się płytki lub kamień. Po drugie – ogrzewanie podłogowe należy rozłożyć na całym pomieszczeniu – również pod meblami. Jeśli ominiemy te strefy, mogą powstać 'zimne miejsca' (zimne płytki pod meblami), co będzie odczuwalne podczas pracy.