Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Czy warto zdecydować się na ogrzewanie...

Porady


Czy warto zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w kuchni?

Nie ma co ukrywać – każdy z nas lubi ciepło. Ze starannością dbamy o to, aby w naszym domu panowała odpowiednia temperatura – korzystamy z nowoczesnych systemów grzewczych i staramy się, by grzejniki znajdowały się w najlepszych lokalizacjach i współgrały z centralnym ogrzewaniem. Jak wiadomo, kuchnia jest dość specyficznym miejscem – znajduje się w niej mnóstwo elementów, dlatego stanowi niełatwe pomieszczenie do ogrzania. Dużo szafek, sprzęty AGD, gdzie mamy jeszcze wcisną kaloryfer? Dzisiaj przychodzimy do was z propozycją ogrzewania podłogowego! Czy warto?

Na zdjęciu: Studio Mebli Vigo

Najlepsze miejsce na grzejnik w kuchni

 

Mogłoby się wydawać, że bez względu na to, w którym miejscu pomieszczenia umieścimy grzejnik – będzie to dawało jednakowe efekty. Tymczasem okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem dla kuchni jest umieszczenie kaloryfera tuż pod oknem. Dlaczego jest to najbardziej efektowne rozwiązanie? A dlatego, że właśnie tędy do kuchni wpada najwięcej zimna.
Oczywiście nietypowe właściwości nowoczesnych grzejników pozwalają umieścić je dosłownie wszędzie. Zachwycają swoim designem i wyglądem – będą nie tylko ogrzewać pomieszczenie – staną się też jego ozdobą. Niestety – zdarzają się sytuacje, kiedy w kuchni jest bardzo mało miejsca i kaloryfer po prostu się nie mieści. Co w takiej sytuacji zrobić? Najlepiej jest zdecydować się na ogrzewanie podłogowe.

 

Ogrzewanie podłogowe – instalacja wodna lub elektryczna

 

Ogrzewanie podłogowe może mieć dwojakie podłoże – albowiem może opierać się na instalacji wodnej lub elektrycznej. Biorąc pod uwagę wydatki, to zdecydowanie tańsza jest instalacja wodna – jednak tutaj, musimy całość podłączyć do systemu centralnego ogrzewania. 'Aplikacja' instalacji elektrycznej jest znacznie prostsza – wystarczy kupić specjalne maty, jednak w tym przypadku ogrzewanie jest znacznie droższe.

 

Zalety ogrzewania podłogowego w kuchni

 

Największą zaletą podłogowego ogrzewania jest równomierne rozprowadzenie temperatury po całym pomieszczeniu. Dzięki temu, bez względu w którym miejscu kuchni się znajdziemy, mamy 'ciepło pod stopami'. W takich warunkach gotuje i sprząta się znacznie lepiej. Ogrzewana podłoga w kuchni w zupełności nam wystarczy – nie musimy montować dodatkowo tradycyjnych grzejników.

 

Wady ogrzewania podłogowego w kuchni

 

Ogrzewanie podłogowe w kuchni to ogromny luksus i wielka wygoda, jednak nie ma nic za darmo. Tego typu ogrzewanie jest dość kosztowne. Zakup, montaż oraz sama eksploatacja wiąże się z niemałymi wydatkami. Należy również wspomnieć o tym, że podłoga dość długo się nagrzewa, a więc podniesienie temperatury w kuchennym pomieszczeniu trochę potrwa.

 

O czym musimy pamiętać?

 

Jeśli chcemy zainstalować ogrzewanie podłogowe to musimy pamiętać o dwóch, bardzo ważnych kwestiach. Przede wszystkim na podłogę musimy wybrać materiał, który będzie dobrze przewodził ciepło. Najlepiej sprawdzą się płytki lub kamień. Po drugie – ogrzewanie podłogowe należy rozłożyć na całym pomieszczeniu – również pod meblami. Jeśli ominiemy te strefy, mogą powstać 'zimne miejsca' (zimne płytki pod meblami), co będzie odczuwalne podczas pracy.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Specyfika piekarników parowych


Moda na zdrowy styl życia nie przemija, a zainteresowanie gotowaniem wciąż rośnie. Jak...

Mała kuchnia w lustrzanym odbiciu


Małe kuchnie mają zarówno frustrujące wady, jak i wartościowe zalety. Pewne...

Największe błędy podczas projektowania kuchni


Kuchnia może być równie piękna, jak i funkcjonalna. Wystarczy tylko, na etapie...