Dlaczego warto otworzyć kuchnię na salon?
Mimo że trend na otwarte kuchnie trwa już od wielu sezonów, to wciąż niektórzy zastanawiają się czy rzeczywiście warto takie rozwiązanie zastosować w swoim domu. Przygotowaliśmy praktyczny przewodnik po wadach i zaletach kuchni otwartych na salon, który może pomóc w podjęciu decyzji.
Kuchnia otwarta na salon
Połączenie kuchni z salonem to rozwiązanie o dużej popularności, które jest chętnie stosowane zarówno we wnętrzach klasycznych, jak i nowoczesnych. Do niedawna były charakterystyczne wyłącznie dla domów jednorodzinnych, współcześnie się to zmienia i są chętnie stosowane także w niewielkich metrażowo mieszkaniach w celu nadania efektu przestronności.
Popularnym rozwiązaniem w kuchniach otwartych na salon jest symboliczne zaznaczenie granicy między dwoma wnętrzami różniącymi się funkcjonalnością. Zazwyczaj w tym celu stosowane są: barek, stół jadalniany z zestawem krzeseł, fragment ściany z kominkiem w centralnej części wnęki, kanapa, czy wyspa kuchenna. Jednak w ostatnich sezonach kształtuje się trend wnętrzarski nazywany „kuchnią w salonie". Polega on na tym, że oba wnętrza nie są niczym oddzielone, lecz tworzą spójną całość, mimo różnic użytkowych. Wówczas kuchnia i salon tworzą jedno przestronne pomieszczenie, które urządzone jest w jednym stylu, kolorystyce i wzornictwie.
Zalety kuchni otwartych
Kuchnie otwarte mają wiele zalet, ale największą z nich wydaje się być to, że wspierają integrację między domownikami. Dzięki temu rozwiązaniu osoby pracujące w kuchni podczas przygotowywania posiłków mogą uczestniczyć w życiu rodzinnym, które zwykle toczy się właśnie w salonie. Taki układ wnętrz docenią także rodzice małych dzieci, którzy mogą mieć je na oku podczas pracy w kuchni, gdy pociechy bawią się w tym czasie w salonie. Niewątpliwym plusem otwartych kuchni jest także zwiększenie efektu przestronności. Wnętrza stają się optycznie większe, jaśniejsze i spójne. Ponadto kuchnie otwarte na salon dają większe możliwości aranżacyjne i są wygodniejsze.
Wady kuchni otwartych
Kuchnie otwarte na salon niestety mają też swoje wady. Jedną z najczęściej wskazywanych jest to, że hałasy i zapachy charakterystyczne dla gotowania, czy smażenia rozchodzą się wówczas także po części dziennej, co może być uciążliwe. Zapachy i opary wnikają także w tkaniny obić, firany czy zasłony. Kolejny minus może też stanowić konieczność szczególnej dbałości o porządek, w tym sprzątania zaraz po posiłkach. Otwarta kuchnia wymaga też zaplecza na zapasy i rzadko używane, czy duże przedmioty, bowiem pozostawione na widoku sprawią wrażenie bałaganu.