Dlaczego warto podzielić kuchnię na strefy?
Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia wykonujemy mnóstwo różnorodnych czynności związanych z przygotowywaniem posiłków, ale także sprzątaniem po nich. Nie zapominajmy także o rodzinnym charakterze tego wnętrza, który objawia się wspólnym biesiadowaniem przy kuchennym stole. Urządzając to wnętrze musimy precyzyjnie przemyśleć, jakie czynności będą w niej wykonywane aby zaplanować funkcjonalny podział na strefy. Dlaczego jest to takie ważne?
Co to jest podział na strefy kuchenne?
Istnieje kilka elementarnych zasad urządzania kuchni. Zastosowanie ich czyni wnętrza kuchenne bardziej ergonomicznymi i funkcjonalnymi, co zdecydowanie wpływa na sprawniejsze wykonywanie codziennych obowiązków kuchennych, a także komfort przebywania w kuchni. Jedną z najważniejszych zasad jest podział na strefy robocze. Zasada ta polega na rozmieszczeniu poszczególnych sprzętów oraz wszystkich rzeczy przechowywanych w szafkach kuchennych w oparciu o ich tematyczną segregację. Wszystkie te przedmioty i urządzenia rozmieszczamy tematycznie przypisując je do stref kuchennych odpowiadających wydzielonym strefom roboczym.
Jakie strefy w kuchni warto wydzielić?
Strefa gotowania – w jej obrębie przechowujemy garnki, patelnie, łyżki do mieszania i szpatułki, przyprawy itd.
Strefa przygotowywania posiłków – obejmuje blat roboczy oraz rzeczy, które na nim przechowujemy, by mieć je zawsze pod ręką.
Strefa zapasów – to współczesna wersja spiżarni, w której przechowujemy zapasowe artykuły spożywcze. Najlepszym miejscem jej wyodrębnienia będzie najbliższa okolica lodówki lub zamówienie wysuwanej szafki typu cargo.
Strefa przechowywania – obejmuje wszystkie szafki i szuflady, w których trzymamy naczynia oraz małe sprzęty AGD.
Strefa zmywania – obejmuje wszelkie akcesoria potrzebne do sprzątania kuchni oraz zmywania naczyń. Gąbki, środki czyszczące, ściereczki itp. najlepiej jest przechowywać w szafkach przy zlewie i zmywarce.
Najważniejsze zalety podziału na strefy
Stosowanie podziału na strefy w kuchni jest wyjątkowo istotne przede wszystkim ze względu na możliwość podwyższenia komfortu i funkcjonalności we wnętrzu. Aranżacja stanie się dzięki temu bardziej dopracowana pod względem praktycznym, co pozytywnie wpłynie na wykonywanie codziennych prac kuchennych. Podział na strefy znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni, bo odkładanie rzeczy na właściwe miejsce staje się tu bardziej intuicyjne. Dobrze zorganizowana kuchnia pozwala także na zachowanie ciągu roboczego, czyli optymalnej kolejności wykonywania poszczególnych czynności kuchennych.