Do czego ocet jabłkowy w domu?
Ocet jabłkowy znajdzie zastosowanie nie tylko w kuchni. Pomoże podczas odchudzania, złagodzi różnego rodzaju dolegliwości, wybieli zęby, odżywi włosy, a nawet wspomoże nas w walce z muszkami owocówkami. Właściwości octu jabłkowego pozwalają wykorzystywać go na co najmniej kilkadziesiąt sposobów. Jakich? Poznaj najlepsze patenty na ocet jabłkowy w domu.
Ocet jabłkowy - właściwości
Ocet jabłkowy to produkt bogaty w witaminy z grupy B, ale także witaminę A, C, E, P. Zawiera też spore ilości chloru, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, siarki, żelaza, fluoru i krzemu. Znajdziemy w nim beta-karoten, kwas jabłkowy, octowy, cytrynowy i mlekowy. W związku z tym że ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji, jest bogaty w bakterie probiotyczne. Oznacza to, że wspomaga trawienie oraz pomaga w utrzymaniu właściwego środowiska kwasowości żołądka. Ponadto ma właściwości odgrzybiające. Ocet jabłkowy jest stosowany również na odchudzanie. Jest najlepszym przyjacielem osób na diecie, gdyż, poza tym że usprawnia pracę układu trawiennego i jelit, jego picie powoduje uczucie sytości. Jest polecany także dla osób zmagających się z problemami z sercem, ponieważ zawarte w nim pektyny wspierają układ krwionośny. Podobnie zresztą jak potas, który polecany jest także w profilaktyce nowotworowej.
Przeciwwskazania do picia octu jabłkowego
Mimo tak bogatej listy zalet octu jabłkowego, nie brakuje też przeciwwskazań do jego picia. Przede wszystkim nie zaleca się picia octu jabłkowego osobom cierpiącym na choroby wrzodowe. Nadmierna ilość octu może bowiem prowadzić do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej oraz obniżyć poziom potasu we krwi – to skutki uboczne, których prawdomównie chcemy uniknąć. Przeciwwskazaniem są także choroby przewlekłe oraz ciąża.
Ocet jabłkowy na dolegliwości
Ocet jabłkowy możemy śmiało stosować wspomagająco w walce z niektórymi dolegliwościami. Lista jest naprawdę długa. Na co pomoże ocet jabłkowy?
- Ocet jabłkowy na ból gardła – ponieważ ocet jabłkowy wykazuje silne działanie antybakteryjne, jest niezastąpionym środkiem na ból gardła. Pomaga pozbyć się bakterii i mikroorganizmów, których obecność wywołuje ból. Dla złagodzenia cierpkiego smaku octu, ale też wzmocnienia jego działania, można pić go z miodem.
- ocet jabłkowy na zgagę – ocet z niewielką ilością miodu polecany jest także na zgagę. Niemniej jednak nadmierne spożycie octu jabłkowego może prowadzić do wywołania refluksu,
- na siniaki – stłuczenia należy obłożyć kompresem z gorącym octem jabłkowym z dodatkiem soli morskiej,
- na nerki – picie octu jabłkowego może być pomocne podczas chorób nerek, zapalenia dróg moczowych i przy profilaktyce kamicy nerkowej,
- na żołądek – w przypadku nudności albo bóli brzucha dobrze jest wypić mieszankę octu jabłkowego z sokiem cytryny i startym imbirem,
- na ból mięśni i regenerację – bolące mięsnie można natrzeć octem jabłkowym rozcieńczonym w wodzie, pomocna będzie też gorąca kąpiel z dodatkiem octu jabłkowego. Natomiast picie octu jabłkowego po treningu przyspieszy regenerację mięśni i zapobiegać będzie zakwasom,
- na grzybicę – moczenie stóp w wodzie z octem pomoże zwalczyć grzybicę paznokci,
- na łupież – regularne zwilżanie skóry głowy octem jabłkowym na kwadrans przed jej myciem wspomoże walkę z łupieżem,
- na nieświeży oddech – ocet jabłkowy eliminuje bakterie odpowiadające za nieświeży oddech,
- na choroby stawów – wiele osób zastanawia się, czy ocet jabłkowy szkodzi na stawy, a tak naprawdę ocet może skutecznie złagodzić wszelkie dolegliwości związane z zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową,
- na odporność – kiedy wodę z octem dodatkowo połączymy z cytryną, wzmocnimy jego dobroczynne działanie na nasz układ odpornościowy,
- na oparzenia i po opalaniu – kąpiel w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego przyniesie ulgę po zbyt intensywnym opalaniu, przywracając skórze naturalne pH. Działa kojąco również w przypadku oparzeń, jednak można stosować go wyłącznie na oparzenia pierwszego stopnia.
Ocet jabłkowy – jak i kiedy pić?
Smak octu jabłkowego do przyjemnych nie należy, jest dość kwaśny, a jego zapach intensywny. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by złagodzić jego specyficzny posmak. Do octu jabłkowego rozpuszczonego w wodzie dodać możemy miód i takie przyprawy jak pieprz czy cynamon. Ocet jabłkowy może być też dodatkiem do zielonej herbaty albo ulubionego koktajlu czy soku. Na bazie octu możemy przygotować też sos do sałatki, ale ocet może być też smacznym dodatkiem do zupy (przepisy znajdziesz w dalszej części artykułu).
A czy ocet jabłkowy lepiej pić rano czy wieczorem? Ocet jabłkowy najskuteczniej działać będzie pity na czczo. Dobrze jest zatem spożywać go rano, najlepiej 20 minut przed posiłkiem. Nie zaleca się natomiast picia octu jabłkowego bezpośrednio przed snem. Zalegający w przełyku kwas może bowiem powodować podrażnienia.
Do czego używać ocet jabłkowy podczas gotowania?
Ocet jabłkowy to doskonały składnik marynat i sosów sałatkowych. Idealnie komponuje się z drobiem, ale i wieprzowiną. Jak ocet jabłkowy wpływa na mięso? Z całą pewnością wzbogaca jego smak, a jednocześnie mięso za jego sprawą staje się bogatsze w składniki odżywcze. Udka kurczaka w marynacie z dodatkiem octu jabłkowego będą smakować wyśmienicie, a sałatka z octowym dressingiem urozmaici każdy posiłek. Jak wykorzystać ocet jabłkowy w kuchni? Poznaj dwa smakowite przepisy z wykorzystaniem octu jabłkowego.
Udka z kurczaka w marynacie z octu jabłkowego
Składniki:
1 kg udek z kurczaka,
2/3 szklanki octu jabłkowego,
1/3 szklanki sosu sojowego,
3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu,
sól,
ulubione zioła, np. oregano, estragon, rozmaryn czy cząber.
Wykonanie:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do naczynia z marynatą przełóż udka i przykryj je pokrywką lub folią spożywczą. Wstaw do lodówki na min. 30 minut (im więcej czasu mięso spędzi w marynacie, tym lepiej),
- piekarnik nagrzej do 180 °C. Kurczaka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut.
Dressing do sałatek na bazie octu jabłkowego
Składniki:
½ szklanki jogurtu naturalnego,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka miodu,
½ łyżeczki soli morskiej,
½ łyżeczki czerwonej papryki w płatkach,
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Wykonanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przepis ze strony: https://www.thekitchn.com/recipe-chickpea-waldorf-salad-lunch-recipes-from-the-kitchn-207603
Ocet jabłkowy w kuchni – wykorzystanie
Poza tym że ocet jabłkowy możemy wykorzystywać podczas gotowania, w kuchni znajdzie dużo szersze zastosowanie. Do czego jest używany? Chociażby do wzmocnienia działania płynu do mycia naczyń. Kilka łyżek dodanych do płynu sprawi, że z naczyń szybciej i skuteczniej pozbędziemy się tłuszczu. Mieszanina octu jabłkowego i wody pomoże dokładnie oczyścić owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Ocet jabłkowy złagodzi ich smak potraw, gdy na przykład przesadzimy z pieprzem albo chili. Specyficzny zapach octu jabłkowego nie jest przyjemny dla naszego nosa, jednak przepadają za nim muszki owocówki. Aby zrobić pułapkę na muszki, do octu jabłkowego dolej trochę wody i płynu do naczyń.
Ocet jabłkowy w łazience - do czego stosujemy?
Ocet jabłkowy pomoże rozprawić nam się z uporczywymi zaciekami oraz zabrudzeniami powstałymi na fugach. Dodany do wrzątku wraz z soda oczyszczoną skutecznie oczyści odpływy, udrożni rury i pozwoli się pozbyć wydobywających się z nich nieprzyjemnych zapachów. Ocet ułatwi też czyszczenie szyb i luster, a także nabłyszczy armaturę, a do tego będzie wspomagał na w walce z pleśnią. Z jego pomocą łatwo wyczyścisz szufladę w pralce oraz pozbędziesz się przykrego zapachu z bębna. Mycie powierzchni wodą z octem to skuteczny sposób na ich dezynfekcję. Ocet jabłkowy jest skuteczny w walce z trudnymi do usunięcia plamami. Pół szklanki octu wlane do pralki razem z detergentem pozwoli szybko pozbyć się uporczywych zabrudzeń z odzieży.
Czy kąpiel w occie jabłkowym jest wskazana? Czyli o zastosowaniu octu jabłkowego w kosmetyce
Ocet jabłkowy sprzyja nie tylko naszemu zdrowiu, lecz także urodzie. Do czego możemy go wykorzystywać?
- Do płukania włosów – płukanka z octu polepszy kondycję skóry głowy i będzie pomocna w leczeniu łupieżu,
- do wybielania zębów – płyn do płukania jamy ustnej przygotowany z 3 łyżek octu rozpuszczonych w szklance wody pomoże wybielić zęby i pozbyć się przykrego zapachu z ust. Należy jednak stosować go ostrożnie, uważając na szkliwo,
- do kąpieli – kąpiel w wodzie z octem jabłkowym działać będzie kojąco, regenerująco i oczyszczająco,
- po goleniu – przemycie twarzy mieszanką wody z octem jabłkowym pozwoli uniknąć podrażnień,
- jako tonik – twarz przemywana octem zyska właściwe pH, co jest szczególnie ważnym elementem walki z trądzikiem i zaskórnikami. Ocet, który wykorzystujemy do mycia twarzy, powinien być niefiltrowany i niepasteryzowany. Koniecznie należy rozcieńczyć go w wodzie,
- jako antyperspirant – ocet jabłkowy wymieszany z wodą będzie zapobiegał przykremu zapachowi.
Zaskakujące zastosowania octu jabłkowego
Na dolegliwości, w kuchni i w łazience – ocet jabłkowy ma zaskakująco dużo zastosowań, a niektóre z nich są wręcz… zaskakujące. Do czego jeszcze służy ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy wykorzystamy także w ogrodzie. Miksturą przyrządzoną z wody, soli, octu jabłkowego i płynu do naczyń możesz spryskiwać chwasty na swoich grządkach. Pozbędziesz się ich w przeciągu kilku dni.
Chcesz uronić swojego zwierzaka przed pchłami? Ocet jabłkowy skutecznie je odstraszy. Stosuj go zamiast drażniących, kupnych specyfików.
Domowy ocet jabłkowy – przepis
Produkty ekologiczne do tanich nie należą, ale niektóre – takie jak właśnie ocet jabłkowy – możemy przygotować sami. W ten sposób oszczędzamy pieniądze, a jednocześnie mamy pewność co do pochodzenia naszego octu. Wystarczy kilka jabłek z przydomowego sadu, cukier i woda. Kuchnia organiczna wcale nie musi być droga.
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
1 kg jabłek (polecane odmiany: reneta, malinówka, antonówka,
5 łyżek cukru,
1 l wody – przegotowanej lub przefiltrowanej.
Dodatkowo:
umyty i wyparzony słoik,
wygotowana ściereczka, gaza albo filtr do kawy,
gumka recepturka.
Jak postępujemy?
Jabłka kroimy na mniejsze części: paski, ćwiartki bądź kostkę. Jabłek nie musimy obierać, a do zrobienia octu możemy wykorzystać także obierki i resztki jabłek wykorzystywanych podczas przygotowywania innych potraw. Cząstki jabłek układamy w słoiku, a następnie zalewamy je ciepłą wodą, w której uprzednio rozpuszczamy cukier. Woda musi w pełni przykrywać owoce, inaczej w trakcie fermentacji najprawdopodobniej pojawi się na nich pleśń, a ocet nie będzie nadawał się do spożycia. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Dopóki jabłka nie ściemnieją i nie opadną na dno, każdego dnia, raz dziennie mieszamy naszą miksturę drewnianą łyżką. Etap fermentacji będzie trwał kilkanaście dni. Po tym czasie płyn pozostawiamy na 2-3 tygodnie, a następnie przecedzamy do czystego słoika. Odstawiamy na kilka dni do sklarowania. Ocet należy jeszcze raz przecedzić i przelać do butelek.
Przepis pochodzi ze strony: https://super-racjonalni.pl/
Ocet spirytusowy a ocet jabłkowy
Ocet octowi nie równy. Każdy ma swoje właściwości i każdy ma inne działanie. Czym różnią się poszczególne rodzaje octu, które najczęściej stosujemy w naszych domach?
- ocet spirytusowy – ma kwaskowaty smak, co często wykorzystuje się w kuchni, dodając go do różnego rodzaju potraw. Ma też szereg zastosowań podczas sprzątania, gdyż działa odkażająco, pozwala pozbyć się osadów z kamienia i neutralizuje zapachy, jest również – podobnie jak i ocet jabłkowy – pomocny podczas mycia okien czy udrażniania rur,
- ocet balsamiczny – otrzymywany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego. Ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, dlatego można śmiało wykorzystywać go do odkażania powierzchni. Wypity w małej ilości po posiłku wspomoże trawienie,
- ocet winny – charakteryzuje go podobny zapach do octu spirytusowego, w zależności od rodzaju wina, z którego został wyprodukowany, będzie miał czerwoną albo jasnożółtą barwę. Dodany do potraw wspomoże trawienie i przyspieszy przemianę materii.
- ocet ryżowy – to produkt stosowany głównie w kuchni azjatyckiej, ma łagodniejszy smak, niż ocet spirytusowy i świetnie podkreśla smak warzyw, ryb, owoców morza czy sałatek. Powstaje na skutek fermentacji ziaren ryżu,
- ocet z pigwy – w kuchni wykorzystywany jest do sosów i dressingów sałatkowych. Cechuje go wyjątkowy aromat.
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/10-sposobow-na-fusy-z-kawy-3117.html
https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/kuchnia-zero-waste-3039.html