Formy do pieczenia – czy znasz je wszystkie?
Jak upiec idealne ciasto? Przede wszystkim musimy korzystać z dobrego piekarnika i sprawdzonego przepisu. Ważna jest również forma do pieczenia, która może być wykonana z różnych materiałów – stali ocynowanej, ceramiki, silikonu lub szkła. Na rynku znajdziemy bogaty wybór form do pieczenia w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Czy znasz je wszystkie?
Uniwersalne blachy
Najpopularniejsze i zdecydowanie najczęściej używane formy do pieczenia to klasyczne blachy. Zazwyczaj mają kształt prostokąta lub kwadratu i ścianki umieszczone prostopadle do dna. Występują w różnych rozmiarach, ale ich standardowe wymiary to 20x30 cm oraz większe – 25x30 cm. Zazwyczaj są one wykonane z blachy ocynowanej lub aluminiowej. Doskonale nadają się do pieczenia biszkoptów, a także ciast kruchych i drożdżowych. W sklepach znajdziemy również blaszki z wyjmowanym dnem, co jest dużym ułatwieniem przy wyciąganiu ciasta z formy – unikniemy poparzenia, a nasz wypiek zachowa swój oryginalny kształt.
Tortownice
Tortownice należą do najpopularniejszych rodzajów form do pieczenia. Wszystkie modele posiadają wyjmowane dno i rozpinaną obręcz. Klasyczne tortownice mają kształt okręgu, dlatego są przede wszystkim wykorzystywane do pieczenia tortów, choć coraz częściej pojawiają się tortownice kwadratowe lub o innych kształtach.
Keksówki – formy do keksu
Są to podłużne formy, które popularnie nazywane są keksówkami. Wykorzystywane są do pieczenia domowego chleba, pasztetów oraz świątecznych ciast, tzw. keksów. Takie formy występują w różnych rozmiarach, a niektóre są regulowane, dzięki czemu w każdej chwili można je wydłużyć lub zmniejszyć do wymaganej wielkości.
Formy do babek
Formy do babek kojarzą się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, ponieważ właśnie wtedy pieczemy babki – drożdżowe, cytrynowe lub piaskowe. Takie formy mogą posiadać tuleję lub nie i są różnych wielkości.
Formy do muffinek
Tego typu formy występują w dwóch wariantach. Pierwszy wariant stanowi blacha z dziurkami, do których wkłada się papilotki, a następnie wypełnia je ciastem. W takich formach zazwyczaj przygotujemy 12 sztuk muffinek, ale dostępne są również mniejsze blaszki – na 6 sztuk i większe na 24 sztuki. Drugi wariant to oddzielne małe foremki, zazwyczaj wykonane z silikonu. Posiadają karbowane brzegi, które nadają ładny kształt muffinkom – w tym przypadku ciasto wlewamy bezpośrednio do formy, a nie do papilotek.
Formy do tarty
Wszystkie formy na tarty posiadają taki sam kształt – są okrągłe i posiadają niskie oraz pofalowane ścianki. Taki brzeg sprawia zapobiega wylaniu ciasta z formy i nadaje mu ładny kształt. Tarty przygotowywane są na bazie ciasta kruchego lub francuskiego. Mogą być przygotowywane na słodko – z owocami lub wytrawnie – z mięsem i warzywami. Coraz większą popularnością cieszą się tarty z wyjmowanym dnem.
Różne kształty
Oprócz wspomnianych wcześniej form, na rynku znajdziemy również formy o nieregularnych kształtach, np. z zaokrąglonymi lub zwężanymi bokami. Popularne są również formy w kształcie serca, kwiatka lub misia. Natomiast przed świętami Bożego Narodzenia królują formy w kształcie choinek i mikołajów, często są to specjalne foremki 3D, które umożliwiają stworzenie cukierniczego arcydzieła.