Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Formy do pieczenia – czy znasz je wszystkie?

Porady

Formy do pieczenia – czy znasz je wszystkie?

Ulubione0

Jak upiec idealne ciasto? Przede wszystkim musimy korzystać z dobrego piekarnika i sprawdzonego przepisu. Ważna jest również forma do pieczenia, która może być wykonana z różnych materiałów – stali ocynowanej, ceramiki, silikonu lub szkła. Na rynku znajdziemy bogaty wybór form do pieczenia w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Czy znasz je wszystkie?

Uniwersalne blachy
Najpopularniejsze i zdecydowanie najczęściej używane formy do pieczenia to klasyczne blachy. Zazwyczaj mają kształt prostokąta lub kwadratu i ścianki umieszczone prostopadle do dna. Występują w różnych rozmiarach, ale ich standardowe wymiary to 20x30 cm oraz większe – 25x30 cm. Zazwyczaj są one wykonane z blachy ocynowanej lub aluminiowej. Doskonale nadają się do pieczenia biszkoptów, a także ciast kruchych i drożdżowych. W sklepach znajdziemy również blaszki z wyjmowanym dnem, co jest dużym ułatwieniem przy wyciąganiu ciasta z formy – unikniemy poparzenia, a nasz wypiek zachowa swój oryginalny kształt.

Tortownice
Tortownice należą do najpopularniejszych rodzajów form do pieczenia. Wszystkie modele posiadają wyjmowane dno i rozpinaną obręcz. Klasyczne tortownice mają kształt okręgu, dlatego są przede wszystkim wykorzystywane do pieczenia tortów, choć coraz częściej pojawiają się tortownice kwadratowe lub o innych kształtach.

Keksówki – formy do keksu
Są to podłużne formy, które popularnie nazywane są keksówkami. Wykorzystywane są do pieczenia domowego chleba, pasztetów oraz świątecznych ciast, tzw. keksów. Takie formy występują w różnych rozmiarach, a niektóre są regulowane, dzięki czemu w każdej chwili można je wydłużyć lub zmniejszyć do wymaganej wielkości.

Formy do babek
Formy do babek kojarzą się głównie ze Świętami Wielkanocnymi, ponieważ właśnie wtedy pieczemy babki – drożdżowe, cytrynowe lub piaskowe. Takie formy mogą posiadać tuleję lub nie i są różnych wielkości.

Formy do muffinek
Tego typu formy występują w dwóch wariantach. Pierwszy wariant stanowi blacha z dziurkami, do których wkłada się papilotki, a następnie wypełnia je ciastem. W takich formach zazwyczaj przygotujemy 12 sztuk muffinek, ale dostępne są również mniejsze blaszki – na 6 sztuk i większe na 24 sztuki. Drugi wariant to oddzielne małe foremki, zazwyczaj wykonane z silikonu. Posiadają karbowane brzegi, które nadają ładny kształt muffinkom – w tym przypadku ciasto wlewamy bezpośrednio do formy, a nie do papilotek.

Formy do tarty
Wszystkie formy na tarty posiadają taki sam kształt – są okrągłe i posiadają niskie oraz pofalowane ścianki. Taki brzeg sprawia zapobiega wylaniu ciasta z formy i nadaje mu ładny kształt. Tarty przygotowywane są na bazie ciasta kruchego lub francuskiego. Mogą być przygotowywane na słodko – z owocami lub wytrawnie – z mięsem i warzywami. Coraz większą popularnością cieszą się tarty z wyjmowanym dnem.

Różne kształty
Oprócz wspomnianych wcześniej form, na rynku znajdziemy również formy o nieregularnych kształtach, np. z zaokrąglonymi lub zwężanymi bokami. Popularne są również formy w kształcie serca, kwiatka lub misia. Natomiast przed świętami Bożego Narodzenia królują formy w kształcie choinek i mikołajów, często są to specjalne foremki 3D, które umożliwiają stworzenie cukierniczego arcydzieła.

Zobacz również

3 sposoby na kuchnię w stylu prowansalskim

3 sposoby na kuchnię w stylu prowansalskim

1 – jasność, sielskość, naturalność – czyli witamy na Prowansji Kuchnia w stylu...

Czy robot kuchenny jest niezbędny?

Czy robot kuchenny jest niezbędny?

Robot idealny do wszystkiego Robot kuchenny zdobył już serca wielu pań domu. Oprócz tego, że...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena