Grzanie na zimnej płycie – jak to możliwe? Czyli sekret płyt indukcyjnych
Technika cały czas pędzi do przodu. Zmieniają się urządzenia z których korzystamy oraz nasze przyzwyczajenia. Korzystamy z dobrodziejstw, jakie daje nam technika. Kiedyś jedynym dostępnym rozwiązaniem, było gotowanie na kuchni gazowej. Dzisiaj, te metoda powoli odchodzi w zapomnienie, a na jej miejsce pojawiają się inne 'oblicza' gotowania. W dzisiejszym artykule omówimy fenomen płyt indukcyjnych. Są energooszczędne, a podczas gotowania ich powierzchnia pozostaje chłodna. Jesteście ciekawi jak to wszystko działa? Zapraszamy do czytania!
Czy płyta indukcyjna rzeczywiście jest najlepsza?
Płyta indukcyjna jest tak naprawdę czymś zupełnie nowym na naszym rynku. Wykorzystuje ona innowacyjną technologię grzania, która oprócz tego, że działa – to dodatkowo, robi wrażenie. Powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka – a tuż pod nią, umieszczone są cewki indukcyjne. W wyniku 'styczności' z odpowiednim naczyniem cewki wytwarzają pole elektromagnetyczne. Dane pole emituje ciepło, jednak tylko w tym jednym, konkretnym miejscu. Pozostała powierzchnia płyty pozostaje chłodna. Dzięki tej specyfice działania, nie ma mowy o jakichkolwiek stratach ciepła – ogrzewane jest tylko to, co chcemy. Okazuje się, że gotowanie na płycie indukcyjnej jest nie tylko bardzo energooszczędne, ale też dużo szybsze. Wybrane pole grzewcze bardzo szybko się nagrzewa, dlatego nie musimy długo czekać na ugotowanie się naszej potrawy.
Wiele osób jest sceptycznie nastawiona na płyty indukcyjne głównie ze względu na ich cenę. Oczywiście – to urządzenie jest nieco droższe od innych rodzajów płyt, jednak biorąc pod uwagę wszystkie zalety indukcji, naprawdę warto zastanowić się nad tym rozwiązaniem. Niższe rachunki za prąd szybko zwrócą naszą inwestycję. Płyta indukcyjna jest łatwa do utrzymana w czystości, a sterowanie nią jest dziecinnie proste. Zawsze dobrze się prezentuje i minimalizuje ryzyko poparzenia.
Funkcje płyt indukcyjnych, czyli inteligentna indukcja
Tak naprawdę producenci wciąż dbają o to, aby jak najbardziej zwiększyć funkcjonalność urządzeń, z których korzystamy. Nie inaczej jest z płytami indukcyjnymi. Codzienne użytkowanie jest szybkie, proste i przyjemne. Płyty indukcyjne wyposażone zostały w różne systemy umożliwiające rozpoznawanie obecności oraz wielkości garnka. W dosłownie kilka sekund, możemy zwiększyć lub zmniejszyć moc danego pola grzewczego.
Dodatkowo, urządzenia te posiadają funkcję automatycznego włączania i wyłączania konkretnych pól grzewczych. Liczne modele wyposażone są w czujniki, które informują nas o tym, kiedy olej na patelni jest już wystarczająco rozgrzany. Oczywiście ilość dodatkowych funkcji różni się w zależności od modelu.
Bezpieczne gotowanie na płycie indukcyjnej
Kuchnia jest najbardziej niebezpiecznym pomieszczeniem w całym domu. Tutaj o wypadek nietrudno – szczególnie jeśli w domu są dzieci. Dlatego powinniśmy wybierać urządzenia, które nie będą stanowić żadnego niebezpieczeństwa dla naszych maluchów. Pod tym względem płyta indukcyjna jest idealna. Całkowicie eliminuje ryzyko poparzenia – nawet jeśli działa, to gorące jest tylko miejsce 'styku' z naczyniem.