Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Łatwe sposoby na utrzymanie kuchni w idealnym...

Porady

Łatwe sposoby na utrzymanie kuchni w idealnym porządku

Ulubione0

Kuchnia jest wnętrzem, w którym najłatwiej o bałagan. Każdego dnia podczas przygotowywania posiłków powstają liczne zabrudzenia i plamy, osady z tłuszczu i kurzu na powierzchniach, a w szafkach i na blacie szybko pojawia się niemały chaos. Wynika to z tego, że podczas wykonywania codziennych prac kuchennych użytkujemy jednocześnie wiele różnych produktów oraz akcesoriów. Na szczęście istnieje kilka łatwych sposobów na utrzymanie kuchni w porządku.

Aranżacja kuchni sprzyjająca porządkowi

W kuchni nie trudno o bałagan, gdyż na co dzień wiele się w niej dzieje. Pomimo starań i sprzątania w miarę możliwości na bieżąco, po pewnym czasie okazuje się zazwyczaj, że w szafkach i na blacie pojawia się rozgardiasz. I to właśnie wówczas skupiamy swoją uwagę na tym, by tym razem posprzątać kuchnię raz a porządnie. Ale czy rzeczywiście udaje się osiągnąć ten cel? Niestety zazwyczaj nie. Mamy jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, aby rozwiązać problem ciągłego pojawiania się bałaganu w kuchni. Pierwszym krokiem, jaki warto podjąć w drodze do łatwiejszego utrzymywania kuchni w porządku jest zaplanowanie jej aranżacji w odpowiedni sposób. O porządku w kuchni warto pomyśleć już na etapie planowania swojej przyszłej wymarzonej aranżacji wnętrza. Przede wszystkim dobrym pomysłem jest wybieranie mebli i materiałów wykończeniowych, które mają gładką powierzchnię. Wszelkie wgłębienia, obramowania, chropowate faktury może i prezentują się bardziej finezyjnie, ale są też zdecydowanie bardziej uciążliwe pod względem utrzymania w czystości. Ponadto, aby łatwiej utrzymać to pomieszczenie w czystości warto zapobiegać bałaganowi stosując podział na strefy kuchenne. Jeżeli zabudowa meblowa oraz pozostałe elementy wyposażenia kuchni zostaną podzielone na obszary odpowiadające poszczególnym czynnościom w nich wykonywanym, utrzymanie porządku okaże się intuicyjne i mniej czasochłonne.



Utrzymanie porządku w szafkach kuchennych

Najbardziej frustrujący bałagan to ten, który pojawia się w szafkach i szufladach kuchennych. Wystarczy kilka razy w pośpiechu odłożyć dane akcesoria kuchenne lub produkty spożywcze na niewłaściwe miejsca, a po kilku dniach czeka już na nas chaos w szafkach, który znacznie utrudnia przygotowywanie posiłków. Dlatego warto zwrócić uwagę na sposób rozmieszczenia poszczególnych szafek i szuflad, a także posegregować ich zawartość tematycznie w oparciu o podział na strefy kuchenne. W okolicy przestrzeni roboczej należy umieścić wszystkie te przedmioty, których używamy jak najczęściej – sztućce, przyprawy, noże, deski itd. Wszystko czego potrzebujemy podczas przyrządzania potraw powinniśmy mieć dosłownie pod ręką. Natomiast naczynia takie jak garnki, patelnie i durszlaki warto rozmieścić w okolicy kuchenki, gdyż po wyjęciu ich z szafki możemy od razu położyć je na płycie grzewczej.


Odpowiednie przechowywanie żywności

Wszelką żywność i zapasy spożywcze dobrze jest przechowywać w jednym obszarze, który nazywamy strefą zapasów. Obejmuje ona lodówkę, szafkę z zapasami spożywczymi i/lub spiżarnię. W lodówce przechowujemy oczywiście produkty, które wymagają chłodzenia, by utrzymać swoją świeżość. Warto wyposażyć się w szklane pojemniki, w których będziemy mogli umieszczać produkty, które powinny być w zamknięciu np. mięso, sery, gotowe potrawy. Dzięki temu będzie dobrze widać, co się znajduje w danym pojemniku. Ważne jest to, aby wszystkie pojemniki były z jednego kompletu, co ułatwi ich uporządkowane układanie w lodówce. W szafkach kuchennych przechowujemy natomiast artykuły sypkie, czyli mąki, ryże, makarony itp. Aby w szafce z takimi zapasami móc łatwiej utrzymać porządek, wystarczy wszystkie te produkty przesypać do przeźroczystych pojemników z etykietkami prezentującymi nazwę tego, co się w nich znajduje. W ten sposób w szafce wszystko będzie równo ułożone, a ponadto lepiej wykorzystamy dostępną przestrzeń w jej wnętrzu. Także sięganie i odkładanie pojemników na odpowiednie miejsce będzie łatwiejsze i tym samym sprzyjać będzie utrzymaniu porządku.

Co sprzyja utrzymaniu kuchni w porządku? Oto kilka praktycznych wskazówek:

 

  1. Sprzątaj na bieżąco.
  2. Odkładaj na miejsce.
  3. Pozostaw czystą kuchnię zanim położysz się spać.
  4. Zastosuj podział na strefy kuchenne.
  5. Wybierz systemy dedykowane szafkom i szufladom wspierające organizację przechowywanych w nich rzeczy.
  6. Wyposaż kuchnię w komplet pojemników do segregacji śmieci.
  7. Wybieraj sprzęty AGD wyposażone w funkcje samoczyszczące.
  8. Umieszczaj etykiety na produktach.
  9. Przechowuj zapasy w oznaczonych pojemnikach.
  10. Wyposaż szafki kuchenne w dodatkowe półki wkładane.

 

Zobacz również

Zanim kupisz suszarkę do ubrań

Zanim kupisz suszarkę do ubrań

Nieprzypadkowy wymiar Jednym z podstawowych parametrów technicznych, którego nie wolno...

Królowa płyt grzewczych, czyli płyta indukcyjna

Królowa płyt grzewczych, czyli płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna nie ma sobie równych wśród 'konkurencji'? Płyta indukcyjna...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena