Jak czyścić meble kuchenne?
Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia wykonujemy wiele różnorodnych czynności związanych z przygotowywaniem posiłków dla siebie i swoich bliskich. Wiąże się to niestety z powstawaniem bałaganu, który musimy na bieżąco sprzątać, by szybko nas nie przytłoczył jego nadmiar. Efektem ubocznym gotowania i smażenia jest także szybsze brudzenie się mebli kuchennych. Jak je czyścić na bieżąco, by móc cieszyć się czystym wnętrzem?
Higiena w kuchni to podstawa
W kuchni na co dzień wiele się dzieje, przez co niestety powstaje nie tylko bałagan, ale i brud. Oczywistym jest, że zależy nam by niniejsze pomieszczenie było szczególnie czyste i higieniczne, gdyż przygotowujemy w nim posiłki. Meble i akcesoria kuchenne mają styczność ze składnikami spożywczymi, więc muszą być nienagannej higieny. Niestety podczas gotowania, pieczenia, czy smażenia wraz z parą wodną unoszą się drobinki tłuszczu, które osiadają na ścianach, akcesoriach kuchennych przechowywanych w obrębie strefy przygotowywania posiłków, ale także i meblach. Niniejszy tłuszcz miesza się z osiadłym na powierzchni mebli kurzem i z czasem tworzy wyczuwalną, lepką warstwę. Na początku jednak jest niewidoczny i niewyczuwalny. Dlatego czyszczenie mebli kuchennych oraz pozostałych elementów wyposażenia tego pomieszczenia jest kluczowe.
Jak czyścić meble kuchenne na co dzień i od święta?
Meble kuchenne wymagają starannego i regularnego czyszczenia, by nie dopuścić do powstania niehigienicznych warunków, a także nieestetycznego brudu widocznego na ich powierzchni. Na co dzień warto przemywać blat kuchenny, a w szczególności obszar przygotowywania posiłków za pomocą miękkiej gąbeczki nasączonej delikatnym płynem do naczyń. W celu odkażenia powierzchni blatu i akcesoriów kuchennych mających styczność z jedzeniem, wystarczy przemyć wszystko ściereczką nasączoną roztworem wody z octem w proporcji 1:1. Ocet i soda oczyszczona mają właściwości bakteriobójcze i czyszczące. Są też ekologiczne i bezpieczne. Warto więc wybrać takie rozwiązanie zamiast środków chemicznych, które zwykle trudno jest zmyć i mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Wodą z octem można także spryskać fronty szafek i szuflad kuchennych, po czym po prostu przetrzeć je czystą szmatką. Brud i bakterie znikną łatwo i szybko. Na cięższe zabrudzenia warto zastosować pastę z sody oczyszczonej, którą zrobimy mieszając łyżkę proszku i kilku kropel wody. Taką papkę nakładamy na zabrudzenie i po chwili kolistymi ruchami czyścimy. Następnie wystarczy już tylko to miejsce przemyć wodą i dokładnie osuszyć.