Jak dbać o drewno w kuchni?
Drewno w kuchni jest bardzo popularnym materiałem wykończeniowym i nie tylko. Drewniane meble kuchenne cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, gdyż są ponadczasowe i solidne. Chętnie wykorzystujemy drewno zarówno jako element wyposażenia lub dekoracji, wykończenie mebli, a także wybieramy drewniane akcesoria kuchenne. Materiał ten mimo wielu zalet, wymaga odpowiedniej troski na co dzień i od święta. Jak je pielęgnować, by zachowało nowy wygląd przez lata?
Drewno w kuchni i jego zalety
Drewniane meble i dodatki to kwintesencja najwyższej jakości i ponadczasowego stylu. Jedną z głównych zalet drewna jest to, że moda na nie nie przemija i przez lata może się prezentować dobrze, o ile o nie właściwie zadbamy. Drewno pasuje zarówno do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, jak i nowoczesnym. Dzięki temu łatwo je zestawiać z dowolnymi dekorami, kolorami i wzorami. W kuchni często używamy drewnianych akcesoriów takich jak łopatki, szpatułki, deski do krojenia, czy podstawki. Jednak najpopularniejszym elementem jest zwykle drewniany blat, który zachwyca swoją prezencją i solidnością.
Jak konserwować drewno w kuchni przed pierwszym użyciem?
Drewniane akcesoria kuchenne warto przed pierwszym użyciem odpowiednio zakonserwować, co w znacznym stopniu uchroni je przed wpływem codziennego użytkowania w trudnych warunkach. Zanim użyjesz nowych przedmiotów kuchennych wykonanych z drewna zastosuj jeden z dwóch domowych sposobów ich zabezpieczenia.
Olejowanie
Nowe akcesoria kuchenne wykonane z drewna należy po prostu po umyciu i dokładnym osuszeniu natrzeć oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Można to zrobić kilkakrotnie, aby olej wszedł w głębsze struktury materiału. Taka impregnacja drewna sprawia, że surowiec nie będzie aż tak chłonny jak przed obróbką. Drewno nie będzie w zbyt dużym stopniu wchłaniać zapachów i wilgoci, ani zmieniać koloru.
Ocet jabłkowy
Nowe przedmioty z drewna można zanurzyć w occie jabłkowym i pozostawić je tak na całą noc. Następnego dnia wystarczy je po prostu dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ocet jabłkowy sprawia, że drewniane akcesoria nie wchłaniają zapachów. Ponadto przywraca im dawny kolor i odkaża, więc idealnie się sprawdzi także jako metoda odnawiania używanych przedmiotów kuchennych. Warto nim tez przecierać czasem dokładnie umyty blat kuchenny.
Jak pozbyć się zabrudzeń z drewna?
Mimo codziennego dbania o drewniane akcesoria kuchenne mogą pojawić się na nich zabrudzenia wynikające z użytkowania. Aby je łatwo usunąć wystarczy użyć domowego roztworu sody oczyszczonej. Poplamione drewno dokładnie wyszoruj i zanurz w rozworze sody oczyszczonej na całą noc. Efekt będzie zdumiewający.