Jak mądrze układać w szafkach?
Jedną z podstawowych funkcji każdej zabudowy meblowej w kuchni jest przechowywanie. Duża pojemność szafek i szuflad jest więc podstawą funkcjonalnych mebli kuchennych, gdyż przedmiotów, akcesoriów, gadżetów i naczyń w miarę upływu czasu przybywa. Podczas wykonywania prac kuchennych niezliczoną ilość razy musimy coś odnaleźć w szafkach i szufladach, a później odłożyć te rzeczy na miejsce. Aby użytkowanie szafek było wygodne, a utrzymanie porządku intuicyjne, warto nauczyć się odpowiednio układać przechowywane rzeczy.
Porządek w szafkach to podstawa
W kuchni na co dzień wiele się dzieje i to często w pośpiechu. Dlatego łatwo tu u powstawanie bałaganu, czy pojawienie się poczucia frustracji przez trudność szybkiego i łatwego odnalezienia potrzebnej w danej chwili rzeczy. Aby przechowywanie w kuchni było łatwiejsze, warto przede wszystkim uporządkować wszystkie rzeczy tematycznie przydzielając je do poszczególnych stref.
1. Wyodrębnij podstawowe strefy kuchenne:
- strefa zmywania,
- strefa gotowania,
- strefa przechowywania naczyń,
- strefa zapasów spożywczych,
- strefa przygotowywania posiłków.
2. Posegreguj wszystkie przedmioty i artykuły spożywcze przypisując im poszczególne strefy.
3. Rozmieść rzeczy w obrębie szafek i szuflad pasujących do danej strefy.
4. Zadbaj o ich odpowiednie ułożenie.
Jak układać w szafkach kuchennych?
Przechowywanie w szafkach kuchennych warto oprzeć na zasadzie częstotliwości użytkowania. Oznacza to, że te rzeczy, które używamy najczęściej i na bieżąco powinny znajdować się pod ręką. Ustawiamy je więc na pierwszym poziomie szafek wiszących w przednim rzędzie, a także w szafkach podblatowych na najwyższym poziomie półek. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnego, częstego schylania się, czy szukania w głębi półek.
Natomiast przedmioty, które używamy nieco rzadziej, ale również dość często, ustawiamy w tych samych półkach, ale w tylnym rzędzie za rzeczami „pierwszej potrzeby". Z kolei wszystkie akcesoria kuchenne, które są nieforemne, duże lub ciężkie układamy w najniższych szafkach lub szufladach. W najwyższych szafkach warto jest przechowywać akcesoria kuchenne lub zastawy stołowe, których używamy sporadycznie np. podczas świąt lub spotkań rodzinnych. Dzięki temu nie będą one przeszkadzały w szafkach używanych na co dzień, a w razie potrzeby łatwo można je zdjąć.
Przydatne rozwiązania do przechowywania w szafkach:
- płaskie organizery na drobiazgi,
- dodatkowe przegródki do szuflad,
- półki wstawiane,
- stojaki na przybory do zmywania,
- karuzele do szafek narożnych,
- przegrody na pokrywki,
- pojemniki.