Jak podnieść funkcjonalność w kuchni?
Funkcjonalność, ergonomia oraz estetyka to trzy podstawowe filary świadczące o tym, że aranżacja kuchni jest dopracowana najlepiej jak to możliwe. We wnętrzu kuchennym spędzamy każdego dnia na tyle dużo czasu wykonując przeróżne czynności, jak i po prostu ciesząc się towarzystwem bliskich osób przy wspólnym stole, że nie powinno tu być miejsca na brak komfortu, czy niedopracowania w zakresie funkcjonalności.
Funkcjonalna kuchnia – czyli jaka?
Często słyszymy o tym, że podstawą komfortu pracy we wnętrzu kuchennym jest funkcjonalna aranżacja. Ale co w zasadzie kryje się za pojęciem funkcjonalnej kuchni? Przede wszystkim takie zorganizowanie przestrzeni, by wykonywanie poszczególnych czynności przebiegało możliwie jak najszybciej, sprawnie oraz wygodnie. Aby to uzyskać należy zadbać o ergonomię wnętrza już na etapie planowania projektu zabudowy kuchennej oraz rozmieszczenia pozostałych elementów wyposażenia i sprzętów AGD. W następnej kolejności należy tak wyposażyć szafki i szuflady, by przechowywane w nich rzeczy były odpowiednio posegregowane i znajdowały się zawsze pod ręką w zależności od częstotliwości ich użytkowania.
Najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni to:
- zasada trójkąta roboczego,
- podział na strefy kuchenne,
- odpowiednio dobrany układ mebli w stosunku do warunków wnętrza,
- optymalna wysokość blatu roboczego,
- dobre oświetlenie stref roboczych,
- porządek.
Posegreguj przechowywane rzeczy
W każdej kuchni w miarę upływu czasu przybywa przechowywanych przedmiotów, zapasów, akcesoriów kuchennych, naczyń. Często w pewnym momencie okazuje się, że szafki i szuflady stają się przeładowane, a dostęp do potrzebnych przedmiotów jest utrudniony, co może frustrować podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych. Dlatego raz na kwartał lub nieco rzadziej warto wyjąć wszystkie przechowywane rzeczy, przeanalizować zakres i częstotliwość ich użytkowania. Wówczas niektóre z nich można wyrzucić lub zmienić ich miejsce przechowywania na bardziej odpowiednie.
Blat kuchenny – rozplanuj jego powierzchnię
Blat roboczy stanowi jedną z najważniejszych stref kuchennych. Każdego dnia służy nam do obróbki produktów spożywczych, odkładania potrzebnych akcesoriów i naczyń oraz wielu innych. Jego powierzchnia jest kluczowa dla sprawnego wykonywania prac kuchennych. Dlatego warto zadbać o to, by przechowywane na nim rzeczy były rzeczywiście niezbędne, gdyż od tego zależy zarówno estetyka aranżacji, jak i jej funkcjonalność. Ogólna zasada jest taka – im ich mniej, tym lepiej. Pozostaw na blacie wyłącznie to, co rzeczywiście jest używane na co dzień i musi być pod ręką dla wygody i szybkości pracy.