Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak podnieść funkcjonalność w kuchni?

Porady

Jak podnieść funkcjonalność w kuchni?

Ulubione0

Funkcjonalność, ergonomia oraz estetyka to trzy podstawowe filary świadczące o tym, że aranżacja kuchni jest dopracowana najlepiej jak to możliwe. We wnętrzu kuchennym spędzamy każdego dnia na tyle dużo czasu wykonując przeróżne czynności, jak i po prostu ciesząc się towarzystwem bliskich osób przy wspólnym stole, że nie powinno tu być miejsca na brak komfortu, czy niedopracowania w zakresie funkcjonalności.

Funkcjonalna kuchnia – czyli jaka?
Często słyszymy o tym, że podstawą komfortu pracy we wnętrzu kuchennym jest funkcjonalna aranżacja. Ale co w zasadzie kryje się za pojęciem funkcjonalnej kuchni? Przede wszystkim takie zorganizowanie przestrzeni, by wykonywanie poszczególnych czynności przebiegało możliwie jak najszybciej, sprawnie oraz wygodnie. Aby to uzyskać należy zadbać o ergonomię wnętrza już na etapie planowania projektu zabudowy kuchennej oraz rozmieszczenia pozostałych elementów wyposażenia i sprzętów AGD. W następnej kolejności należy tak wyposażyć szafki i szuflady, by przechowywane w nich rzeczy były odpowiednio posegregowane i znajdowały się zawsze pod ręką w zależności od częstotliwości ich użytkowania.

Najważniejsze zasady funkcjonalnej kuchni to:

  • zasada trójkąta roboczego,
  • podział na strefy kuchenne,
  • odpowiednio dobrany układ mebli w stosunku do warunków wnętrza,
  • optymalna wysokość blatu roboczego,
  • dobre oświetlenie stref roboczych,
  • porządek.

Posegreguj przechowywane rzeczy
W każdej kuchni w miarę upływu czasu przybywa przechowywanych przedmiotów, zapasów, akcesoriów kuchennych, naczyń. Często w pewnym momencie okazuje się, że szafki i szuflady stają się przeładowane, a dostęp do potrzebnych przedmiotów jest utrudniony, co może frustrować podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych. Dlatego raz na kwartał lub nieco rzadziej warto wyjąć wszystkie przechowywane rzeczy, przeanalizować zakres i częstotliwość ich użytkowania. Wówczas niektóre z nich można wyrzucić lub zmienić ich miejsce przechowywania na bardziej odpowiednie.

Blat kuchenny – rozplanuj jego powierzchnię
Blat roboczy stanowi jedną z najważniejszych stref kuchennych. Każdego dnia służy nam do obróbki produktów spożywczych, odkładania potrzebnych akcesoriów i naczyń oraz wielu innych. Jego powierzchnia jest kluczowa dla sprawnego wykonywania prac kuchennych. Dlatego warto zadbać o to, by przechowywane na nim rzeczy były rzeczywiście niezbędne, gdyż od tego zależy zarówno estetyka aranżacji, jak i jej funkcjonalność. Ogólna zasada jest taka – im ich mniej, tym lepiej. Pozostaw na blacie wyłącznie to, co rzeczywiście jest używane na co dzień i musi być pod ręką dla wygody i szybkości pracy.

Zobacz również

Styl Zen w domowej kuchni

Styl Zen w domowej kuchni

Umiar podstawą Nurt dekoratorski określany jako Zen stanowi formę wyposażenia obiektów...

Jak wybrać zlew kuchenny?

Jak wybrać zlew kuchenny?

Nowoczesne zlewy Zlew jest niezbędny w każdej kuchni. Spełnia zarówno rolę praktyczną, jak i...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena