Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak pozbyć się spalenizny z naczyń

Porady


Jak pozbyć się spalenizny z naczyń

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się coś przypalić. Tak naprawdę wystarczy tylko chwila nieuwagi i już możemy być zmuszeni wyrzucić ulubiony garnek czy patelnię do kosza. W dzisiejszym artykule podzielimy się z wami naszymi sprawdzonymi i skutecznymi sposobami na usunięcie brudu i spalenizny z naczyń. Nerwowe szorowanie czy tarcie może doprowadzić do zarysowania powierzchni, a nie pozbycia się problemu. Na przypalone resztki są sprawdzone triki, które są bardzo skuteczne!

Pierwszy wybawca, czyli sól

 

Do jednych z najbardziej skutecznych zjadaczy spalenizny można zaliczyć sól. Okazuje się, że radzi sobie ona z tym całkiem nieźle. Co trzeba zrobić? Otóż do przypalonego naczynia należy wsypać kilka łyżek lub łyżeczek soli (w zależności od wielkości naczynia). Należy zrobić to tak, aby sól przykryła całą spaloną plamę. Dość gruba warstwa soli powinna pozostać na spaleniźnie przez kilka godzin. Po upływie określonego czasu wystarczy przetrzeć garnek wilgotną szmatką, a po spaleniźnie ani śladu!

 

Proszek do prania przyda się również w kuchni

 

Innym sposobem na walkę ze spalenizną jest proszek do prania. Opcjonalnie możemy też wykorzystać mleczko do czyszczenia. Może okazać się to dziwne, ale to naprawdę działa . Proszek do prania szybko i bez problemu pozbędzie się spalenizny z naszych ulubionych naczyń! Oczywiście są to chemiczne detergenty, dlatego "zabieg" ten należy wykonywać w rękawiczkach ochronnych. Z pomocą proszku do prania szorujemy naczynie, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą. Należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu naczynia aby nie pozostały w nim resztki proszku lub mleczka. Są to środki chemiczne, które nie mogą mieć kontaktu z żywnością.

 

Przydatny ocet

 

Kolejnym niezawodnym sposobem na pozbycie się spalenizny z naszych ulubionych naczyń jest oczywiście ocet. Już kilka kropel tego specyfiku sprawi, że spalone płaty zaczną odchodzić. Ocet w kuchni ma każdy, dlatego sprawdzi się podczas krytycznych, nagłych sytuacji. Jak go stosować? Ocet powinniśmy zagotować w dużej ilości wody. Należy pamiętać, aby nie używać octu w przypadku naczyń emaliowanych, ponieważ mogą się w ten sposób zniszczyć.

 

Ryż również jest pomocny!

 

Jeśli nie mamy w kuchni octu, to zawsze na spaleniznę możemy zastosować ryż! Oczywiście ta metoda zajmie nam więcej czasu niż poprzednie, jednak jeśli nie mamy innych dostępnych środków pod ręką, jest to dobra metoda na pozbycie się problemu. Naczynie, które pokryte jest spalenizną obsypujemy ziarnami ryżu, dodajemy wodę i całość gotujemy. Cały proces jest dość długi, może trwać nawet parę godzin, jednak jest to dobra alternatywa środków chemicznych oraz octu. Możemy mieć pewność, że jest to metoda bezpieczna.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Kuchnia plus salon – zgrany duet


Połączenie pomieszczenia roboczego w postaci kuchni z salonem, który stanowi...

Jak zmniejszyć ilość organicznych odpadów?


Aż wstyd się do tego przyznać, ale w dzisiejszych czasach produkujemy rekordowe ilości...

System zarządzania szafką, czyli kuchenne cargo


Cargo już od kilku lat święcą triumfy w nowo urządzanych kuchniach. Nikogo to...