Jak pozbyć się spalenizny z naczyń
Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się coś przypalić. Tak naprawdę wystarczy tylko chwila nieuwagi i już możemy być zmuszeni wyrzucić ulubiony garnek czy patelnię do kosza. W dzisiejszym artykule podzielimy się z wami naszymi sprawdzonymi i skutecznymi sposobami na usunięcie brudu i spalenizny z naczyń. Nerwowe szorowanie czy tarcie może doprowadzić do zarysowania powierzchni, a nie pozbycia się problemu. Na przypalone resztki są sprawdzone triki, które są bardzo skuteczne!
Pierwszy wybawca, czyli sól
Do jednych z najbardziej skutecznych zjadaczy spalenizny można zaliczyć sól. Okazuje się, że radzi sobie ona z tym całkiem nieźle. Co trzeba zrobić? Otóż do przypalonego naczynia należy wsypać kilka łyżek lub łyżeczek soli (w zależności od wielkości naczynia). Należy zrobić to tak, aby sól przykryła całą spaloną plamę. Dość gruba warstwa soli powinna pozostać na spaleniźnie przez kilka godzin. Po upływie określonego czasu wystarczy przetrzeć garnek wilgotną szmatką, a po spaleniźnie ani śladu!
Proszek do prania przyda się również w kuchni
Innym sposobem na walkę ze spalenizną jest proszek do prania. Opcjonalnie możemy też wykorzystać mleczko do czyszczenia. Może okazać się to dziwne, ale to naprawdę działa . Proszek do prania szybko i bez problemu pozbędzie się spalenizny z naszych ulubionych naczyń! Oczywiście są to chemiczne detergenty, dlatego "zabieg" ten należy wykonywać w rękawiczkach ochronnych. Z pomocą proszku do prania szorujemy naczynie, a następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą. Należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu naczynia aby nie pozostały w nim resztki proszku lub mleczka. Są to środki chemiczne, które nie mogą mieć kontaktu z żywnością.
Przydatny ocet
Kolejnym niezawodnym sposobem na pozbycie się spalenizny z naszych ulubionych naczyń jest oczywiście ocet. Już kilka kropel tego specyfiku sprawi, że spalone płaty zaczną odchodzić. Ocet w kuchni ma każdy, dlatego sprawdzi się podczas krytycznych, nagłych sytuacji. Jak go stosować? Ocet powinniśmy zagotować w dużej ilości wody. Należy pamiętać, aby nie używać octu w przypadku naczyń emaliowanych, ponieważ mogą się w ten sposób zniszczyć.
Ryż również jest pomocny!
Jeśli nie mamy w kuchni octu, to zawsze na spaleniznę możemy zastosować ryż! Oczywiście ta metoda zajmie nam więcej czasu niż poprzednie, jednak jeśli nie mamy innych dostępnych środków pod ręką, jest to dobra metoda na pozbycie się problemu. Naczynie, które pokryte jest spalenizną obsypujemy ziarnami ryżu, dodajemy wodę i całość gotujemy. Cały proces jest dość długi, może trwać nawet parę godzin, jednak jest to dobra alternatywa środków chemicznych oraz octu. Możemy mieć pewność, że jest to metoda bezpieczna.