Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak prawidłowo mrozić owoce i warzywa?

Porady

Jak prawidłowo mrozić owoce i warzywa?

Ulubione0

Sezon letni w pełni. To najlepszy moment na korzystanie z darów natury – świeżych warzyw i owoców prosto z naszych przydomowych ogródków, działek lub sadów. Jest to również idealny moment na przygotowywanie domowych przetworów, weków i mrożonek, które pozwolą nam zachować smak lata na dłużej. Mrożenie jest świetną metodą przechowywania żywności, co prawda nie poprawia jej smaku, ale pozwala zachować świeżość na dłuższy czas. Jeśli zależy nam, aby owoce i warzywa zachowały swój smak, konsystencję i wartości odżywcze, powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad mrożenia.

Mrozimy świeżą żywność
Podstawowa zasada mrożenia żywności mówi, aby mrozić wyłącznie świeże produkty. Nic się jednak nie stanie, gdy zerwane z krzewów owoce zamrozimy dopiero na drugi dzień. Ważne jest, aby owoce i warzywa były dojrzałe, nieuszkodzone i czyste. Dlatego przed mrożeniem należy je dokładnie przebrać, wymyć, a następnie osuszyć. Małe owoce mrozimy w całości i najlepiej luzem, aby się nie posklejały i zachowały swój kształt. Natomiast duże owoce najlepiej pokroić na kawałki. Warto pamiętać, że owoce i warzywa można przechowywać w zamrażarce od 8 do 12 miesięcy.

Blanszowanie
Niektóre warzywa i owoce, np. jabłka, groszek, kalafiory czy brokuły, przed zamrożeniem powinno się zblanszować. Blanszowanie to zanurzenie na krótko produktów we wrzątku. Taki proces zatrzymuje działanie enzymów, które mogłyby powodować utratę smaku, koloru i konsystencji oraz doprowadzić do zepsucia żywności.

Odpowiednie opakowanie
Podczas mrożenia owoców i warzyw bardzo ważne jest odpowiednie opakowanie. Powinno być ono trwałe, szczelne i odporne na wilgoć. Zadaniem opakowania jest również ochrona mrożonej żywności przed nieprzyjemnymi zapachami. Do mrożenia produktów odpowiednie będą torby i pojemniki wykonane z plastiku, które zabezpieczą żywność przed uszkodzeniem i wysuszeniem. Można również wykorzystać pakowanie próżniowe, które nawet dwukrotnie wydłuży termin mrożenia. Po zapakowaniu produktów, warto oznaczyć każdą paczuszkę – wpisać nazwę produktu, datę pakowania, a nawet liczbę porcji.

Ważna temperatura
Najlepsza temperatura do długotrwałego mrożenia warzyw i owoców to co najmniej -18°C – dzięki niej uzyskamy optymalne rezultaty. Oczywiście, im niższa temperatura, tym lepiej nasza żywność jest przechowywana. Mrożąc produkty warto również pamiętać, aby paczuszki układać blisko siebie i nie przeładowywać zamrażarki.

Czego nie powinno się mrozić?
Nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do zamrożenia. Dotyczy to przede wszystkim tych z dużą zawartością wody, czyli np. ogórków, rzodkiewek, sałaty, arbuzów i winogron, które po rozmrożeniu nabierają nieprzyjemnej konsystencji i tracą swój smak. Nie powinno się również mrozić surowych ziemniaków, ponieważ po zamrożeniu stają się czarne.

Zobacz również

Parowar, szybkowar i wolnowar – czy to to samo?

Parowar, szybkowar i wolnowar – czy to to samo?

Parowar, szybkowar, wolnowar – jak wyglądają te urządzenia? Parowar jest to urządzenie, które...

Wybieramy podłogę do kuchni – czyli od czego zacząć

Wybieramy podłogę do kuchni – czyli od czego...

Wymagania dotyczące podłogi w kuchni Od podłogi w pomieszczeniach kuchennych wymaga się...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena