Jak prawidłowo przechowywać żywność w kuchni? - Max Kuchnie
Jak prawidłowo przechowywać żywność w kuchni? - Max Kuchnie
NOWY KATALOG 2025 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Niektóre produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce, aby powstrzymać rozwój bakterii. Natomiast inne, a w szczególności gotowe produkty do spożycia, suszoną żywność czy przyprawy, najlepiej przechowywać w zamkniętych szafkach lub półkach. Ważne jest, aby przestrzegać wytycznych podczas przechowywania żywności, ponieważ ma to duży wpływ na nasze zdrowie, a także na zasobność portfela. Jak zatem powinno się prawidłowo przechowywać żywność?

Na zdjęciu: Studio Mebli Kuśmierczyk

Przechowywanie żywności w lodówce


Wiele produktów spożywczych musi być przechowywanych w lodówce. Dotyczy to m.in. produktów mlecznych, mięs i wędlin, produktów, które zostały już otworzone, a także niektórych owoców i warzyw. W lodówce powinna panować odpowiednia temperatura do przechowywania żywności, ponieważ tylko wtedy zachowa ona swój kształt, smak i aromat. Przyjmuje się, że temperatura w komorze chłodzącej nie powinna być wyższa niż 5°C. Jeśli przechowujemy w lodówce mięso, dobrze jest umieścić je w czystym pojemniku na dolnej półce, przy czym gotowane mięso powinno znaleźć się z dala od surowego. Jeśli mamy resztki jedzenia z puszki, musimy wyłożyć je do otwartego naczynia i schować do lodówki, a puszkę wyrzucić do kosza. Należy pamiętać o systematycznym czyszczeniu lodówki, aby zapewnić higienę i nie dopuścić do rozprzestrzeniania się bakterii. Unikajmy również przetrzymywania jedzenia poza lodówką przez długi czas.

 

Przechowywanie warzyw i owoców


Wiele osób, bez zastanowienia, wkłada zakupione warzywa i owoce do lodówki. Jest to błąd, ponieważ większość z nich nie powinna być przechowywana w niskiej temperaturze, np. pomidory i ogórki nie lubią zimna – tracą wtedy swój smak i zapach, a do tego szybciej się psują. Większość warzyw korzeniowych, nie musi być schładzana. Wystarczy zapewnić im ciemniejsze i chłodniejsze miejsce - dlatego ziemniaki i buraki zazwyczaj przechowywane są w piwnicy. Podobnie jest w przypadku owoców - większość z nich nie wymaga przechowywania w lodówce. Jednak niektóre, tj. truskawki, maliny czy borówki, dłużej zachowują smak i świeżość, gdy są przechowywane w niskiej temperaturze. Należy pamiętać, że żadnych warzyw i owoców nie wolno przechowywać w foliowych workach, ponieważ szybciej się zepsują.

 

Przechowywanie produktów sypkich


Wszystkie produkty sypkie powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dotyczy to m.in.: ryżu, kaszy, płatków owsianych, zbóż oraz innych produktów ziarnowych. Żywność sypką można przechowywać zarówno w szklanych słoikach, jak i plastikowych pojemnikach, które są specjalnie przeznaczone do tego celu. Jeśli zdecydujemy się na plastikowe pojemniki, zwróćmy uwagę czy są one przystosowane do kontaktu z żywnością. Wszystkie pojemniki powinny posiadać szczelne wieczka, aby żywność nie wywietrzała i nie dostały się do niej niepożądane substancje. Unikajmy przechowywania żywności w plastikowych torebkach, ponieważ wszystkie nieszczelności sprzyjają rozwijaniu się robaków żywieniowych i moli kuchennych.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Innowacyjny design w kuchni – zero zbędnych elementów


Obecny trend dominujący w dekoratorstwie pomieszczeń domowego zacisza opiera się w...

Jak dobrać dodatki do białej kuchni?


Białe kuchnie cieszą się niesłabnącą popularnością zarówno wśród...

Parowar – małe AGD do funkcjonalnej kuchni


Wraz z biegiem czasu coraz częściej konsumenci decydują się na wybieranie takiego...