Jak ulokować sprzęt AGD w pomieszczeniu kuchennym?
Kuchnia, jako lokum, po którym non stop się przemieszczamy - a to gotując, a to sprzątając, a to przygotowując posiłki – powinna być urządzona nie tylko estetycznie, ale przede wszystkim przemyślanie. W tym celu niezbędne okazuje się kierowanie zwłaszcza zasadą ergonomii. Do zapewnienia wnętrzu kuchennemu pełnej funkcjonalności wymaga się rozsądnego ulokowania poszczególnych sprzętów AGD.
Kilka wartościowych porad
Kuchnia nie może być zagracona. Zapchana przestrzeń to utrudnienie w życiu codziennym dla lokatorów oraz ogromna strata ich czasu. Pomyśl, że jeżeli masz do wykorzystania zaledwie minimalny skrawek wolnej powierzchni, zanim wykonasz zupełnie rutynową, podstawową domową czynność minie ogrom czasu. Powiedzmy, że chcesz zrobić pierogi, musisz wyjąć stolnicę ukrytą gdzieś za szeregiem innych przyborów, schowaną za meblami, które trzeba najpierw odsunąć, później zasunąć, wydobyć stolnicę i pomyśleć, gdzie w pełnej po brzegi klitce wygospodarować na nią trochę miejsca, aby ją ułożyć tak, żeby dało się na niej wygodnie pracować. Podobnie z nierozsądnie umiejscowionymi maszynami. Dajmy na to, że piekarnik umieścimy naprzeciwko szafek. Może i będzie to maksymalne wykorzystanie metrażu pomieszczenia, ale do czasu, póki sprzętu nie trzeba będzie otworzyć. Jak bowiem całkiem wysunąć drzwiczki urządzenia, gdy blokuje kredens? W takiej sytuacji musimy dwoić się i troić, aby wyjąć naczynie czy blachę ze środka maszyny tak, aby po pierwsze nie uszkodzić mebla, a po drugie nie oparzyć się. Dlatego też zanim zdecydujesz się na modelowanie kuchni, koniecznie rozważ co i gdzie powinno się znaleźć, aby aranż pomieszczenia był przede wszystkim bardzo komfortowy dla Ciebie, jako użytkownika lokum.
Konkretne wskazówki
Projektanci wnętrz kuchennych zalecają, aby kuchenkę czy płytę grzewczą, lodówkę oraz zlew rozplanować na planie trójkąta. Za optymalne uznaje się zachowanie między tymi urządzeniami AGD następujących odległości – na linii lodówka i zlewozmywak 120 a 210 centymetrów, między zlewem a kuchenką podobnie, a między kuchenką a lodówką od 120 do 270. Oczywiście rozpiętość wynika z faktu, iż lokalizacja asortymentu powinna być uzależniona od metrażu wnętrza, jakie mamy do dyspozycji. Co do piekarnika, to model do zabudowy warto, aby był umiejscowiony na wysokości dorosłego, średniego wzrostem człowieka. Nie trzeba wtedy niepotrzebnie kulić się, kucać, żeby sprawdzić, na jakim etapie pieczenia jest przygotowywane danie. Nie ma po co schylać się ani wręcz odwrotnie – stawać na palcach, by podejrzeć, co się dzieje wewnątrz maszyny. Płyta indukcyjna warto, aby nie znajdowała się w tej samej kolumnie co piekarnik. Lodówkę z kolei przyzwyczajono się stawiać w rejonie drzwi.
Zestawy do zabudowy
Kuchnie zabudowane są dzisiaj już powoli standardem. Taki projekt aranżacyjny wybierany jest zdecydowanie najczęściej z wielu powodów. Po pierwsze, wnętrze prezentuje się dużo ciekawiej. Jest nowocześniejsze pod względem „designu" a po drugie dużo bardziej przestronne. Zabudowane meble zapewniają ergonomiczność pomieszczenia, które co jak co ale spośród wszystkich obiektów mieszkalnych jest najbardziej „roboczym" pokojem. To właśnie w kuchni ciągle sprzątamy, gotujemy, pieczemy, robimy przetwory, chlapiemy wodą, zatem ułatwienie sobie tych podstawowych czynności poprzez zręczne schowanie sprzętów i mebli, aby niepotrzebnie nie wystawały i nie zagracały powierzchni jaką mamy do dyspozycji jest bardzo dużym udogodnieniem. W skład klasycznych zestawów asortymentu AGD do zabudowy wchodzą mikrofalówka, płyta ceramiczna, gazowa lub indukcyjna, piekarnik, lodówka, zmywarka, okap i kuchenka mikrofalowa.