Jak urządzić strefę zapasów?
W każdej kuchni przechowywanych jest wiele różnorodnych artykułów spożywczych, akcesoriów i naczyń. Kwestia ich odpowiedniego rozmieszczenia jest kluczowa dla wygody użytkowania kuchni i zaoszczędzenia sobie cennego czasu na szukanie poszczególnych rzeczy. Jedną z podstawowych stref kuchennych jest miejsce, w którym trzymamy zapasy. Jak urządzić praktyczną i wygodną w użytkowaniu strefę zapasów?
Podział na strefy w kuchni
W celu podniesienia ergonomii w kuchni oraz zapewnienia sobie większego komfortu podczas przygotowywania posiłków, warto wyodrębnić strefy kuchenne w obszarze zabudowy meblowej. Wystarczy podzielić szafki i szuflady w taki sposób, aby ich zawartość odpowiadała konkretnym czynnościom wykonywanym w kuchni. Taka tematyczna segregacja przechowywanych produktów i akcesoriów sprawi, że użytkowanie kuchni będzie bardziej intuicyjne. Wyróżniamy pięć podstawowych stref kuchennych: zapasów, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń i akcesoriów, gotowania oraz zmywania. Każdą z poszczególnych stref należy wyposażyć w rzeczy charakterystyczne dla jej nazwy oraz czynności wykonywanych w jej obrębie.
Strefa zapasów
Strefa zapasów to nic innego jak rodzaj współczesnej spiżarni. Niegdyś przeznaczano na nią osobne wnęki lub pomieszczenia przy kuchni. Dziś alternatywą dla spiżarni jest właśnie wyodrębniona wśród szafek kuchennych strefa zapasów. Najlepszym miejscem dla niej będą szafki i szuflady umiejscowione w pobliżu lodówki, dzięki czemu podczas wypakowywania zakupów będziemy mogli w jednym miejscu wszystko pochować bez konieczności biegania po całej kuchni. Jednym z najwygodniejszych rozwiązań jest wysuwana, wysoka szafka typu cargo. Jej cały panel można wysunąć przez co zyskujemy łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych produktów. Wyposażona jest w wygodne półki lub kosze, które pomieszczą mnóstwo różnorodnych zapasów, a przy tym wszystkie będą dobrze widoczne po wysunięciu szafki.
Jak układać zapasy?
Zapasy warto układać w szafkach biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na nie i częstotliwość ich użytkowania. Oznacza to, że produkty, których używamy tylko okazjonalnie umieszczamy w tylnej części szafki i jak najwyżej. Natomiast zapasy, których potrzebujemy na bieżąco lub szybko się zużywają np. artykuły sypkie, olej, czy miód powinny znaleźć się na wyciągnięcie ręki i z przodu szafek. Rzeczy ciężkie lub niewymiarowe najlepiej jest umieszczać na dolnych szafkach, by łatwo można je było wyjmować. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest umieszczanie produktów sypkich oraz drobnych w przeźroczystych pojemnikach plastikowych.