Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak wybrać dobry wałek?

Porady

Jak wybrać dobry wałek?

Ulubione1

Wiele osób uwielbia piec – nie ma nic lepszego niż zapach świeżego ciasta w domu! Na rynku znajduje się mnóstwo sprzętów oraz akcesoriów kuchennych, które umilają i ułatwiają tą czynność. Podczas przygotowywania ciast – zwłaszcza kruchych i drożdżowych bardzo ważną rolę odgrywa wałek. Jest on nieodłącznym elementem każdej kuchni – nawet u tych, którzy korzystają z niego dość rzadko. Dzisiaj weźmiemy pod lupę ten kuchenny gadżet – podpowiemy jak wybrać ten najlepszy i na co powinniśmy zwrócić uwagę. Zaczynamy!

Najpopularniejsze wałki – czyli wałki drewniane
Największą popularnością wśród konsumentów cieszą się drewniane wałki do ciasta. Tak naprawdę towarzyszą nam podczas pieczenia już od wielu, wielu lat. Dlaczego tak je lubimy? Jak wiemy, drewno należy do materiałów ekologicznych – co jest oczywiście wielką zaletą. Ponadto, drewno wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego wszyscy specjaliści od żywienia je uwielbiają. Drewniane wałki do ciasta są dostępne dosłownie w każdym markecie, w bardzo korzystnych cenach. Podczas zakupów warto sprawdzić, czy model który nas interesuje został odpowiednio zakonserwowany. Dzięki temu, łatwiej będzie go utrzymać w czystości. Przed rozpoczęciem pracy warto posypać powierzchnię wałka mąką – wtedy ciasto nie będzie przywierać. Drewniany wałek z łatwością poradzi sobie z ciastem – jest bardzo prosty i wygodny w użyciu. Wprawdzie nie można myć ich w zmywarce – głównie ze względu na materiał, jednak pomimo tego wciąż chętnie po niego sięgamy.

 

Alternatywa numer jeden – czyli wałki stalowe
Wałki stalowe można spotkać najczęściej w kuchniach restauracyjnych. Pokryte są one specjalną powłoką, do której ciasto w ogóle nie przywiera. Nie musimy – jak w przypadku wałków drewnianych posypywać powierzchni wałka mąką – tutaj nic się nie przykleja! Stalowe wałki są łatwe w utrzymaniu w czystości. Ich twarda powierzchnia uniemożliwia powstawanie jakichkolwiek ubytków – jak to czasem bywa w przypadku drewnianych odpowiedników. Ponadto, wałki stalowe są bardzo sterylne, a praca z nimi to sama przyjemność. Są wygodne w użyciu, nie sprawiają żadnych problemów, a dodatkowo – można je myć w zmywarce.

 

Alternatywa numer dwa – czyli silikonowe wałki
Od kilku lat panuje moda na silikonowe formy do ciast – nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze są bardzo wygodne w użytkowaniu. Wraz z nimi, powstały również silikonowe wałki do ciast. Są bardzo lekkie i prezentują się cudownie! Posiadają one specjalną powłokę, dzięki której ciasto nie przywiera. Dostępne są w wielu wzorach i kolorach. Modele te, często posiadają regulację uchwytów, dzięki którym możemy dopasować wałek do naszych predyspozycji.

 

Alternatywa numer trzy – wałek z tworzywa sztucznego
Są lekkie, stosunkowo tanie i łatwe do czyszczenia. Możemy je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Na rynku znajdziemy szeroki wybór modeli – w różnych kolorach i wzorach. Ich powierzchnia nie gromadzi bakterii.

Zobacz również

Szarość jako idealny kolor na ściany w kuchni

Szarość jako idealny kolor na ściany w kuchni

Czas zrezygnować z klasycznej bieli Białe kuchnie cieszą się ogromną popularnością. Wynika to...

Czy warto zdecydować się na ogrzewanie podłogowe w kuchni?

Czy warto zdecydować się na ogrzewanie...

Najlepsze miejsce na grzejnik w kuchni Mogłoby się wydawać, że bez względu na to, w którym...
Komentarze (1)
1
Gość
Natalia
2017-11-06 15:51:55

Popieram najpopularniejszą wersję - wałek drewniany, ktory mam oczywiście w domu ;)

Twój komentarz
Ocena