Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Jak wybrać dobry wałek?

Porady


Jak wybrać dobry wałek?

Wiele osób uwielbia piec – nie ma nic lepszego niż zapach świeżego ciasta w domu! Na rynku znajduje się mnóstwo sprzętów oraz akcesoriów kuchennych, które umilają i ułatwiają tą czynność. Podczas przygotowywania ciast – zwłaszcza kruchych i drożdżowych bardzo ważną rolę odgrywa wałek. Jest on nieodłącznym elementem każdej kuchni – nawet u tych, którzy korzystają z niego dość rzadko. Dzisiaj weźmiemy pod lupę ten kuchenny gadżet – podpowiemy jak wybrać ten najlepszy i na co powinniśmy zwrócić uwagę. Zaczynamy!

Najpopularniejsze wałki – czyli wałki drewniane

 

Największą popularnością wśród konsumentów cieszą się drewniane wałki do ciasta. Tak naprawdę towarzyszą nam podczas pieczenia już od wielu, wielu lat. Dlaczego tak je lubimy? Jak wiemy, drewno należy do materiałów ekologicznych – co jest oczywiście wielką zaletą. Ponadto, drewno wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego wszyscy specjaliści od żywienia je uwielbiają. Drewniane wałki do ciasta są dostępne dosłownie w każdym markecie, w bardzo korzystnych cenach. Podczas zakupów warto sprawdzić, czy model który nas interesuje został odpowiednio zakonserwowany. Dzięki temu, łatwiej będzie go utrzymać w czystości. Przed rozpoczęciem pracy warto posypać powierzchnię wałka mąką – wtedy ciasto nie będzie przywierać. Drewniany wałek z łatwością poradzi sobie z ciastem – jest bardzo prosty i wygodny w użyciu. Wprawdzie nie można myć ich w zmywarce – głównie ze względu na materiał, jednak pomimo tego wciąż chętnie po niego sięgamy.

 

Alternatywa numer jeden – czyli wałki stalowe

 

Wałki stalowe można spotkać najczęściej w kuchniach restauracyjnych. Pokryte są one specjalną powłoką, do której ciasto w ogóle nie przywiera. Nie musimy – jak w przypadku wałków drewnianych posypywać powierzchni wałka mąką – tutaj nic się nie przykleja! Stalowe wałki są łatwe w utrzymaniu w czystości. Ich twarda powierzchnia uniemożliwia powstawanie jakichkolwiek ubytków – jak to czasem bywa w przypadku drewnianych odpowiedników. Ponadto, wałki stalowe są bardzo sterylne, a praca z nimi to sama przyjemność. Są wygodne w użyciu, nie sprawiają żadnych problemów, a dodatkowo – można je myć w zmywarce.

 

Alternatywa numer dwa – czyli silikonowe wałki

 

Od kilku lat panuje moda na silikonowe formy do ciast – nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze są bardzo wygodne w użytkowaniu. Wraz z nimi, powstały również silikonowe wałki do ciast. Są bardzo lekkie i prezentują się cudownie! Posiadają one specjalną powłokę, dzięki której ciasto nie przywiera. Dostępne są w wielu wzorach i kolorach. Modele te, często posiadają regulację uchwytów, dzięki którym możemy dopasować wałek do naszych predyspozycji.

 

Alternatywa numer trzy – wałek z tworzywa sztucznego

 

Są lekkie, stosunkowo tanie i łatwe do czyszczenia. Możemy je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Na rynku znajdziemy szeroki wybór modeli – w różnych kolorach i wzorach. Ich powierzchnia nie gromadzi bakterii.

Komentarze


5.00/5 1 1
5
Natalia

Popieram najpopularniejszą wersję - wałek drewniany, ktory mam oczywiście w domu ;)

Zobacz również


Nowoczesne funkcje chłodziarek – czyli lodówka XXI wieku


Żyjemy w czasach, gdzie wszystkiego mamy ogromny wybór. Dotyczy to zarówno...

Woda w pojemniku / dozowniku na płyn w pralce – przyczyny


Pralka to jeden z podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego, bez którego...

Mozaika do kuchni – sposób na praktyczne i eleganckie...


Mozaika nie jest zarezerwowana jednie dla luksusowych pomieszczeń, chociaż trzeba...