Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Jak zorganizować przestrzeń w lodówce?

Porady

Jak zorganizować przestrzeń w lodówce?

Ulubione0

Śmiało można stwierdzić, że lodówka jest najczęściej eksploatowanym urządzeniem w całym domu. Sprzęty chłodzące są już nie tylko dodatkową ozdobą naszej kuchni, ale przede wszystkim pomagają nam przechowywać mniej trwałe produkty żywnościowe. Trudno byłoby się obejść bez lodówki, bo należy ona do podstawowego wyposażenia każdej kuchni. W lodówce, szczególnie podczas świąt czy innych uroczystości, często brakuje miejsca. Jak sobie z tym radzić? Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?

Pozbądź się tego, czego nie potrzebujesz
Pierwszą czynnością powinno być dokładne prześwietlenie lodówki. Jeśli często robimy duże zakupy, to zapewne zdarza się, że mamy w lodówce coś przeterminowanego. W takiej sytuacji należy pozbyć się nieświeżych produktów.
Często okazuje się, że nie wszystkie artykuły żywnościowe, które trzymamy w lodówce wymagają przechowywania w chłodziarkach. Zdarza się, że nasza niewiedza oraz błędne myślenie, zabiera nam tak cenne miejsce w lodówce. Wiele osób uważa, że niższa temperatura przedłuży trwałość produktów. W rzeczywistości jednak efekt jest całkiem odwrotny.



Czy powinniśmy przechowywać warzywa i owoce w lodówce?
Lodówkę lubią tylko niektóre warzywa. Okazuje się, że znaczna większość preferuje warunki piwniczne lub pokojowe. Do produktów, które powinniśmy przechowywać w lodówce, zaliczyć możemy brokuł, kalafior, sałatę i rzodkiewkę. Są to warzywa, które potrzebują przechowywania w niższych temperaturach. Często wracając ze sklepu odruchowo wszystkie warzywa odkładamy do lodówki – zupełnie niepotrzebnie! Pomidor czy ogórek, czyli najczęściej spożywane przez nas warzywa, wolą temperatury pokojowe, a przechowywanie ich w lodówce wcale nie przedłuży ich trwałości. Warzywa korzeniowe, na przykład ziemniaki, powinny być przechowywane w warunkach piwnicznych lub w ciemnych szafkach.

W przypadku owoców, ochłodzenia najbardziej potrzebują owoce o krótkim terminie trwałości. Przykładem są maliny czy truskawki. Są to owoce bardzo delikatne, z którymi się trzeba 'dobrze' obchodzić. Musimy pamiętać, aby nie myć owoców ani warzyw przed włożeniem ich do lodówki, gdyż wtedy możemy przyspieszyć proces starzenia, czyli psucia.



To co musimy wkładać do lodówki, a co nie?
Skąd wiadomo, który produkt powinien być przechowywany w lodówce, a który nie? Okazuje się, że sposób na ich rozróżnienie jest bardzo prosty. Wystarczy przyjrzeć się temu, jak konkretne produkty są przechowywane w sklepach. Jeśli znajdują się w lodówkach, chłodziarkach to wiadomo, że w domu też potrzebują takich warunków. Jeśli jednak leżą na półce, to w naszym mieszkaniu też im się nic nie stanie.
Nie ma sensu przechowywać wszystkiego w lodówce. Wiele produktów znacznie lepiej znosi warunki i temperatury pokojowe. Zaoszczędzimy w ten sposób sporo miejsca w naszej chłodziarce.

Zobacz również

Ciemna kuchnia, czyli jak rozjaśnić kuchnię bez okna

Ciemna kuchnia, czyli jak rozjaśnić kuchnię bez...

Nie masz okna? Otwórz kuchnię na salon! Pierwszym i mogłoby się wydawać najprostszym...

Kuchnia przyjazna zwierzętom – jak ją urządzić?

Kuchnia przyjazna zwierzętom – jak ją...

Strefa karmienia Nasz czworonożny przyjaciel powinien mieć wyznaczone swoje miejsce w kuchni....
Komentarze (1)
1
Gość
Jaromanako
2018-03-08 08:55:51

Artykuł jak najbardziej trafny. Od jakiegoś czasu podpatruje już ułożenie produktów w sklepach i muszę przyznać od razu jakoś inaczej moja lodówka wygląda.

Twój komentarz
Ocena