Jaki wałek do ciasta wybrać? Poznaj wszystkie możliwości
Nieodłącznym elementem podczas pieczenia jest wałek do ciasta. Dzięki niemu, możemy rozwałkować ciasto na pożądaną grubość oraz ją kontrolować. Już podczas pierwszych wypieków z babcią czy mamą mieliśmy okazję posługiwać się tym 'sprzętem'. Zazwyczaj w naszych domach mogliśmy spotkać wałki drewniane – jeszcze kilkanaście lat temu były jedyną dostępną opcją. Dziś – wałki występują w różnych formach. Jaki wałek do ciasta sprawdzi się najlepiej? Na co zwrócić uwagę?
Dostępne na rynku modele wałków do ciasta różnią się materiałem, z którego zostały wykonane, a tym samym właściwościami. Do jednych powierzchni ciasto chętnie przywiera – drugich, skutecznie 'unika'. Pokrótce opiszemy wszystkie wałki, abyście mogli zdecydować, który model (z którego tworzywa) sprawdzi się u was najlepiej. Zaczynamy!
1. Wałek z tworzywa sztucznego
Największą zaletą wałków wykonanych z tworzywa sztucznego jest ich dostępność. Występują w wielu kolorach oraz wzorach – będą więc nie tylko dobrze spełniać swoje zadanie, ale również cieszyć oko. Łatwo się je czyści – można je myć nawet w zmywarce. Są wygodne i lekkie, a na ich powierzchni nie gromadzą się bakterie.
2. Silikonowy wałek do ciasta
Od kiedy tylko na rynku pojawiły się silikonowe akcesoria do pieczenia, zdobyły one serca wszystkich pań domu. Wałek wykonany z silikonu posiada specjalną powłokę, do której ciasto w ogóle nie przywiera. Praca takim wałkiem to czysta przyjemność – jest lekki, ładny i łatwy do utrzymania w czystości (je również można myć w zmywarce). Dostępne w wielu kolorach – można wybrać taki, który będzie pasował do kuchennej aranżacji. Wałki silikonowe nie odbarwiają się i nie chłoną obcych zapachów. Wiele modeli posiada także regulowane uchwyty, co wpływa na komfort podczas rozwałkowywania ciasta.
3. Stalowy wałek do ciasta
Stalowe wałki najczęściej można spotkać w restauracjach. Tutaj posypywanie powierzchni mąką nie jest konieczne, gdyż te modele posiadają powłokę, do której ciasto nie przywiera. Są wygodne w użyciu i łatwo się je czyści. Bez obaw możemy je myć również w zmywarce. Stalowe wałki są sterylne.
4. Drewniany wałek do ciasta
Drewniany wałek do ciasta to klasyka, która towarzyszy nam w kuchniach od wielu, wielu lat. Podobnie jak inne modele – ma on zarówno mocne, jak i słabe strony. Jak wiadomo, drewno jest materiałem, który wykazuje działanie antybakteryjne, więc idealnie sprawdza się podczas kontaktów z żywnością. Drewniany wałek z łatwością poradzi sobie z rozwałkowaniem każdego ciasta, jest wygodny i prosty w użyciu. Niestety – tutaj konieczne jest użycie mąki, gdyż ciasto chętnie przywiera do drewnianej powierzchni wałka. Nie nadaje się do mycia w zmywarce.