Jakie są zalety szybkowaru? Czy warto go kupić?
Szybkowary z wyglądu przypominają zwykłe garnki, ale w przeciwieństwie do nich – posiadają szczelną pokrywkę, której zawdzięczają swoje cenne właściwości. Dzięki pokrywce, para wodna nie wydostaje się na zewnątrz podczas gotowania, co znacznie zwiększa temperaturę wrzenia wody i sprawia, że potrawy gotują się szybciej. Szybkowary sprawdzą się więc idealnie u wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, ponieważ pozwalają przygotować potrawy nawet w kilkanaście minut. Jakie jeszcze są ich zalety?
Szybkie gotowanie
Zdecydowanie największą zaletą szybkowarów jest skrócenie czasu przygotowywanych posiłków. Dzięki nim, możemy skrócić czas gotowania dwukrotnie, a nawet trzykrotnie. Pieczeń, którą zwykle przygotowujemy około dwóch godzin, w szybkowarze będzie gotowa już po 40 minutach, zaś ziemniaki ugotują się w zaledwie 6 minut.
Potrawy mają więcej witamin
Według badań, potrawy przygotowywane w szybkowarach zachowują więcej witamin, minerałów i wartości odżywczych. Wszystko dlatego, że gotowane są krócej i nie ulegają utlenieniu, tak jak żywność gotowana w wodzie. Gotując w szybkowarze jesteśmy w stanie zachować więcej witamin, dzięki czemu spożywamy zdrowsze posiłki.
Lepszy smak potraw
Potrawy gotowane w szybkowarach nie tylko są zdrowsze, ale również lepiej smakują. Szczelna pokrywka zatrzymuje parę wodną wewnątrz garnka, dzięki czemu gotowana żywność przez cały czas ma zapewnioną odpowiednią wilgotność. Dzięki temu, aromat nie ulatania się, a potrawy zachowują swój smak i kolor.
Łatwa obsługa
Szybkowary są bardzo proste w obsłudze, co bez wątpienia jest ich kolejną zaletą. Wystarczy napełnić garnek wodą tak, aby przykryła ona wszystkie produkty, a następnie zamknąć pokrywę. Gdy ciśnienie wewnątrz garnka osiągnie maksymalną wartość, z gwizdka umieszczonego na pokrywce zacznie ulatnia się para wodna - od tego momentu należy odmierzyć czas gotowania potrawy. Należy dodać, że nie trzeba kontrolować procesu gotowania, ponieważ - dzięki szczelnej pokrywce, która nie przepuszcza pary wodnej – nie da się przypalić potrawy.
Ekologiczny sprzęt
Dzięki temu, że w szybkowarach gotujemy krócej, oszczędzamy nie tylko czas, ale również energię. Szybkowary zużywają nawet o 70% mniej gazu i energii elektrycznej – dzięki czemu jesteśmy w stanie zaoszczędzić trochę pieniędzy na rachunkach i dbamy o środowisko naturalne.