Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kiedyś były na topie – teraz pomału wracają...

Porady

Kiedyś były na topie – teraz pomału wracają do łask. Naczynia emaliowane

Ulubione0

Technologia nieustannie posuwa się do przodu, przez co kiedyś urządzenia czy naczynia marzeń już dawno odeszły 'do lamusa'. Tak już jest, że nowsze, lepsze, bardziej innowacyjne modele zastępują swoich poprzedników. Podobnie było z naczyniami emaliowanymi – jeszcze kilka lat temu były one podstawowym elementem każdej kuchni, później zastąpione zostały modnymi modelami ze stali nierdzewnej. Powoli wracają do łask w nowej, dużo lepszej odsłonie...

Trochę zapomniane?
Nasze babcie z pewnością bardzo dobrze znają naczynia emaliowane, były one bowiem podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Emaliowane komplety nawiązywały do korzeni i tradycji, dlatego tak wiele osób decydowało się na tego typu naczynia. Dodatkowo, były one niezawodne jeżeli chodzi o gotowanie. Naczynia emaliowane charakteryzowały się dużą trwałością i wytrzymałością – nawet podczas ciągłej eksploatacji. Dziś, naczynia emaliowane proponowane przez producentów są bardziej nowoczesne. Często są one ciekawym połączeniem emalii z dodatkami innych tworzyw – stali nierdzewnej bądź szkła. Prosta budowa, za to oryginalne i nietuzinkowe wzory i kolory sprawiają, że każda nowoczesna pani domu chce mieć takie naczynia w swojej kuchni. Oprócz dużej funkcjonalności będą one świetną dekoracją każdej kuchni. Ich niepowtarzalny designe sprawia, że emaliowane naczynia idealnie wpasują się w każde wnętrze – zarówno w klimaty bardziej nowoczesne, jak i te klasyczne.

Naczynia emaliowane – konkurencja dla stali?
Naczynia emaliowane wśród innych 'narzędzi' kuchennych wyróżniają się przede wszystkim dużą odpornością na korozje. Są odporne nawet na kwasy czy mocne środki chemiczne. Ich powłoka nie odpryskuje, nie niszczy się. Naczynia emaliowane są odporne zarówno na wysokie jak i niskie temperatury. Nie straszny jest im kontakt z rozgrzaną kuchenką czy zamrażarką. Garnki emaliowane są lżejsze niż modele stalowe, a dodatkowo pozwalają na bezpieczne przygotowanie ulubionych posiłków. Dzięki niewielkiej wadze są one praktyczne i niezwykle poręczne – można nimi manewrować nawet jedną ręką. Nowoczesne modele naczyń emaliowanych oprócz oryginalnego wyglądu i dużej odporności są także antyalergiczne. Garnki posiadają bowiem specjalną powłokę, która sprawia, że naczynia są ekologiczne. Nie wywołują uczulenia, co często zdarza się przy garnkach stalowych z dodatkiem niklu.

Duża, lekka wygoda
Naczynia emaliowane w domu to naprawdę duża wygoda. Są bardzo odporne, a dodatkowo łatwo się je czyści. Dzięki specjalnej powłoce utrzymanie ich w czystości jest banalnie proste. W przeciwieństwie do naczyń ze stali nierdzewnej, emaliowane modele nie wymagają polerowania ani dodatkowego przecierania. Naczynia emaliowane pod wpływem działania promieni słonecznych nie odbarwiają się, dlatego bez obaw możemy je trzymać na parapecie w kuchni – możemy być spokojni – nie wyblakną.

Zobacz również

3 rodzaje płyt grzewczych – która najlepsza?

3 rodzaje płyt grzewczych – która najlepsza?

1 – tradycja w kuchni, czyli płyta gazowa Kuchnia gazowa znana nam już jest od lat – kiedyś...

Dodatkowe funkcje piekarników

Dodatkowe funkcje piekarników

Opiekacz Nie musimy martwić się o to czy ciasto zostanie dopieczone w wierzchniej warstwie,...
Komentarze (1)
1
Gość
rose
2017-01-26 12:46:04

Oczywiście, że naczynia emaliowane są lepsze od produkowanych obecnie ponoć z wykorzystaniem jakiś kosmicznych technologii garnków. Emalia to emalia i nic tego nie zmieni.

Twój komentarz
Ocena