Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Klasyczny czy elektryczny? Jaki szybkowar wybrać?

Porady

Klasyczny czy elektryczny? Jaki szybkowar wybrać?

Ulubione0

Szybkowary to garnki, które pozwalają dwukrotnie lub nawet trzykrotnie skrócić czas przygotowywanej potrawy, zachowując przy tym jej walory smakowe i odżywcze. Sprawdzą się więc u wszystkich osób, które nie mają czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych posiłków. Dostępne na rynku szybkowary różnią się przede wszystkim rozmiarami, pojemnością i materiałem wykonania. Oprócz tego, można je podzielić na dwa rodzaje: szybkowary klasyczne i elektryczne. Który z nich lepiej sprawdzi się w kuchni?

Szybkowar klasyczny

Klasyczne szybkowary z wyglądu przypominają zwykłe garnki, i podobnie jak one, muszą być użytkowane na kuchenkach gazowych, elektrycznych bądź indukcyjnych, ponieważ nie posiadają własnego źródła zasilania. Ich największą zaletą jest niewielki rozmiar, dzięki czemu nie sprawiają problemów podczas przechowywania, ponieważ zmieszczą się w szafkach kuchennych. Oprócz tego, są bardzo trwałe, a ich cena nie jest wygórowana – w sklepach znajdziemy już modele za około 60 zł. Należy jednak pamiętać, że klasyczne szybkowary wymagają ręcznej obsługi i stałej kontroli.

Szybkowar elektryczny

Szybkowary elektryczne to modele, które nie wymagają postawienia na kuchenkach czy płytach grzewczych, ponieważ podłącza się je do prądu. Są one bardziej zaawansowane niż klasyczne szybkowary. Posiadają m.in.: elektroniczny wyświetlacz, timer, automatyczny wyłącznik, zawór bezpieczeństwa parowego i kilka programów gotowania. Ponadto, posiadają możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu bez problemu dostosujemy najlepszą temperaturę do rodzaju przygotowywanej potrawy. Szybkowary elektryczne pracują automatycznie – nasze zadanie ogranicza się jedynie do włożenia produktów, nalania wody i wybrania odpowiednich ustawień. Podczas gdy urządzenie będzie gotowało nam obiad, my możemy odpoczywać lub wykonywać inne obowiązki.

Jaki szybkowar wybrać?

Mówiąc prosto – wybór zależy wyłącznie od Twoich potrzeb. Szybkowary elektryczne są o wiele wygodniejsze w użytkowaniu - wystarczy wcisnąć kilka przycisków i można spokojnie zająć się innymi obowiązkami. Takie modele są również bezpieczniejsze, ponieważ często posiadają automatyczny wyłącznik i specjalne zawory bezpieczeństwa, które odpowiedzialne są za odprowadzanie nadmiaru pary wodnej. Dzięki temu, ryzyko poparzenia się jest naprawdę znikome. Z kolei klasyczne szybkowary występują w wielu rozmiarach i są bardzo trwałe, dzięki czemu posłużą nam przez wiele lat. Na ich korzyść przemawia również cena, która jest duża niższa niż w przypadku modeli elektrycznych.

Zobacz również

Jak urządzić kuchnię w stylu wiejskim?

Jak urządzić kuchnię w stylu wiejskim?

Twoja kuchnia, Ty rządzisz! Na finalny wygląd kuchni wpływa wiele elementów – kolory ścian,...

A,B,C kupowania zmywarki

A,B,C kupowania zmywarki

Zabudowana czy wolnostojąca? Obecnie modele wszystkich sprzętów AGD występują w formie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena