Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kolor w kuchni i jego znaczenie

Porady

Kolor w kuchni i jego znaczenie

Ulubione0

Kuchnia nazywana jest sercem domu. To w niej spędzamy mnóstwo czasu w ciągu dnia gotując dla bliskich i ciesząc się wspólnym towarzystwem przy stole kuchennym. Jako wnętrze tak istotne, powinna być zaaranżowana w taki sposób by ułatwiać wykonywanie obowiązków kuchennych, ale także sprawiać, że przebywanie w niej będzie po prostu przyjemne. Jednym z ważniejszych elementów, które mają na to wpływ są kolory wykorzystane w kuchni.

Przyjazna kuchnia

Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia spędzamy stosunkowo sporo czasu. Codzienne obowiązki związane z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem po nich, a także wspólne delektowanie się nimi przy rodzinnym stole czynią to wnętrze nie tylko szczególnie ważnym dla codziennego funkcjonowania domowników, ale także dla ich relacji. Kompozycja kolorystyczna we wnętrzach, w których spędzamy dużo czasu ma duże znaczenie nie tylko dla walorów estetycznych i wyglądu całej aranżacji. Psycholodzy dowiedli bowiem, że kolory którymi otaczamy się na co dzień oddziałują na nasze samopoczucie, nastroje, emocje, a nawet na apetyt. Dlatego to właśnie w kuchni powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dobór kolorystyki.

Psychologia kolorów – co to takiego?

Psychologia kolorów zajmuje się badaniem tego, jak kolory wpływają na człowieka. Wnioski z badań wskazują, że każda barwa niesie w sobie określony ładunek emocjonalny, który ma wpływ na nasze samopoczucie, gdy dłużej z nią egzystujemy. Reakcja organizmu na dane barwy związana jest z długością ich fali. W efekcie, ciepłe kolory, takie jak czerwień lub słoneczny żółty, mające długie fale, muszą być dłużej przetwarzane przez oko i mózg zużywa w tym celu więcej energii. Towarzyszy temu przyspieszenie metabolizmu, co przywołuje stan pobudzenia. Natomiast krótkie fale chłodnych barw i ich odcieni – np. fioletowej, niebieskiej i zielonej – zużywają o wiele mniej energii podczas przetwarzania, przez co nasz metabolizm zwalnia, działając kojąco i uspokajająco.

Jak to się przekłada na kwestię aranżacji kuchni?

Kuchnię warto urządzić otaczając się kolorami, które będą sprzyjać dobremu samopoczuciu i pozytywnie wpłyną na apetyt. Przydadzą się także akcenty energetyzujące i pobudzające metabolizm, czyli żółcie i czerwienie. Nie należy jednak z nimi przesadzać, gdyż w nadmiarze mogą drażnić zmysły i irytować. W związku z tym najlepszym sposobem jest znalezienie złotego środka i na bazie neutralnych kolorów dopełnić aranżację o pozytywne akcenty. Doskonale się tu sprawdzą odcienie głębokiego granatu, butelkowej zieleni, jasnych brązów, a także biel i szarości.

Zobacz również

Lodówka na miarę Twoich potrzeb – 4 cechy, na które warto zwrócić uwagę

Lodówka na miarę Twoich potrzeb – 4 cechy, na...

Ogromny wybór – ogrom możliwości Producenci lodówek (a także innych sprzętów AGD)...

Para buch! Wybieramy garnki do gotowania na parze

Para buch! Wybieramy garnki do gotowania na parze

Rewolucja w kuchni   Naczynia do gotowania na parze to niemalże rewolucyjny wynalazek. Takie...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena