Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Komory świeżości i optymalnej wilgotności w...

Porady

Komory świeżości i optymalnej wilgotności w nowoczesnych lodówkach

Ulubione0

Lodówka jest urządzeniem, bez którego nie można sobie wyobrazić funkcjonalnej kuchni. To dzięki niej możemy przedłużyć świeżość przechowywanych produktów spożywczych i gotowych dań. Producenci lodówek wychodzą naprzeciw oczekiwaniom współczesnych użytkowników i tworzą co rusz nowe udoskonalenia sprawiające, że lodówki działają jeszcze lepiej i ułatwiają zachowanie świeżości produktów na dłużej. Wśród takich udoskonaleń są tzw. komory świeżości i optymalnej wilgotności. Przyjrzyjmy się bliżej tym rozwiązaniom.

Komora zerowa – co to takiego?

Komora zerowa to pojemnik znajdujący się w nowoczesnych lodówkach. Nazywana jest też komorą świeżości, Bio lub Fresh Zone. Jeszcze do niedawna taka komora stanowiła wyposażenie wyłącznie najdroższych modeli lodówek. Obecnie jednak większość urządzeń jest w nią wyposażonych. Wybierając lodówkę do swojego domu warto więc zwrócić uwagę, czy dany model jest wyposażony w komorę świeżości, gdyż wiele tańszych urządzeń również może ją posiadać. Technologię, która jest wykorzystywana w komorach świeżości docenią w szczególności osoby, które na bieżąco przechowują świeże produkty w swoich lodówkach. Komory zerowe są bowiem przeznaczone do utrzymywania optymalnego poziomu wilgotności i temperatury w danym obszarze. Dzięki temu można znacząco przedłużyć okres przechowywania różnych produktów, gdyż zachowują one na dłużej swoją świeżość. Unikamy też w ten sposób konieczności ich zamrażania już po kilku dniach od zakupu, gdy obawiamy się, że zaczną się psuć lub utracą witalność. W komorach zerowych zazwyczaj panuje temperatura wynosząca 0 stopni Celsjusza. Czasem wartość ta waha się też w przedziale od -1 do +4 stopni Celsjusza, co także pozwala uzyskać preferowany efekt przechowywania i utrzymania świeżości produktów na dłużej.

Komora zerowa to jeden z najlepszych obecnie sposobów na przechowywanie produktów, które mają tendencję do szybszego psucia się. W takiej komorze możemy umieszczać nie tylko świeże owoce i warzywa, ale także produkty, które mają krótszy termin przydatności do spożycia, czyli mięso, ryby, a nawet już przygotowane posiłki, które chcemy zjeść później. Niektóre modele lodówek posiadają dwie komory świeżości. Jedna jest wówczas przeznaczona na owoce i warzywa, a druga na mięso, nabiał i gotowe posiłki. Takie rozwiązanie jest najlepsze, gdyż można ustawić różne temperatury dla każdej z komór i dopasować ich wartości do rodzaju przechowywanych produktów, co pozwoli dodatkowo przedłużyć ich świeżość. Ponadto ze względu na higienę oraz wartości smakowe i zapachowe niektórych produktów spożywczych, warto jest je przechowywać osobno.

Wentylatory, filtry i No Frost

Podstawą efektywności chłodzenia w lodówkach są systemy wentylacyjne, dzięki którym obieg powietrza wewnątrz urządzeń jest optymalny. Wentylatory wpływają również na efektywność energetyczną i termiczną, dzięki czemu lodówki służą nam tak, jak tego oczekujemy. W nowoczesnych modelach lodówek wentylatory są montowane ze specjalnymi filtrami oraz współdziałają z systemem bezszronowym, czyli dość popularnym już No Frost. System No Frost zapobiega powstawaniu szronu i lodu, które osadzałyby się na ścianach wnętrza lodówki. Polega on na odciąganiu nadmiaru wilgoci z komory lodówki, co może jednak niekorzystnie działać na niektóre z przechowywanych produktów. Dlatego w nowoczesnych lodówkach z systemem No Frost stosowane są komory zerowe, w których panuje optymalny poziom wilgotności wpływający na dłuższe utrzymanie świeżości danych produktów. W komorach świeżości możemy samodzielnie decydować o stopniu wilgotności i regulować go do potrzeb konkretnych produktów.

Ciekawym rozwiązaniem są także nowoczesne lodówki z systemem filtrów eliminujących z powietrza z wnętrza lodówki niepożądanych zapachów. Dzięki takim filtrom unikniemy nieprzyjemnych zapachów w lodówce, które pojawiają się ze względu na przechowywanie w nich różnorodnych produktów. Jeżeli lodówka nie jest wyposażona w taką funkcję, wówczas warto zastosować naturalne sposoby utrzymywania w komorze lodówki świeżego zapachu. Wystarczy włożyć do niej kawałki cytryn i pomarańczy w miseczce lub talerzyk z sodą oczyszczoną. W takim przypadku trzeba jednak pamiętać, aby regularnie wymieniać te produkty na nowe, by się nie zepsuły. Dobrym rozwiązaniem są także specjalne odświeżacze do lodówek, które można zakupić w większości sklepów z wyposażeniem gospodarstwa domowego.

Zobacz również

Jak przygotować się do remontu kuchni?

Jak przygotować się do remontu kuchni?

Zastanów się, jak będziesz korzystać z kuchni Planując remont kuchni, przede wszystkim...

Nowoczesne dekoracje kuchenne

Nowoczesne dekoracje kuchenne

Nowoczesna kuchnia – czyli jaka? Głównym założeniem nowocześnie urządzanych kuchni jest...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena