Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione2

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.

A
Aqua stop – to system zabezpieczający kuchnię przed zalaniem w przypadku awarii zmywarki lub pralki automatycznej. Automatycznie odcina on dopływ wody, nie ma więc obaw o niekontrolowany wyciek. Obecnie większość urządzeń AGD wykorzystujących do swej pracy wodę, wyposażona jest w ten system, jednak warto się o tym upewnić przed zakupem konkretnego modelu pralki lub zmywarki.
 

B
Booster – specjalna funkcja głównie płyt ceramicznych i indukcyjnych, pozwalająca zwiększyć moc pola grzewczego. Dzięki temu płyta nagrzewa się w błyskawicznym tempie, oszczędzając przy tym sporo czasu. W funkcję booster mogą być też wyposażone piekarniki, podobnie jak w przypadku płyt, opcja ta pozwala na szybkie nagrzanie komory piekarnika.
 

C
Cargo – niezwykle funkcjonalna szafka o specjalnej konstrukcji pozwalająca na przechowywanie nawet bardzo ciężkich przedmiotów, zwykle pełni funkcję kuchennej mini-spiżarni. Zawartość cargo wysuwa się na zewnątrz szafki za pomocą specjalnych prowadnic, dzięki czemu mamy nieskrępowany dostęp do przechowywanych w niej produktów. Cargo może być niskie (do wysokości kuchennego blatu) lub wysokie (sięgające od podłogi do krawędzi górnych szafek).
 

D
Dekorator wnętrz – osoba, z usług której warto skorzystać urządzając kuchnię. Specjalista zwykle jest w stanie niezwykle trafnie zaplanować kuchenną aranżację, czyniąc z kuchni miejsce szczególnie przyjazne i praktyczne. W końcu to odpowiednio dobrane dodatki są przysłowiową kropką nad „i" każdego wnętrza. Dekorator zawsze powinien brać pod uwagę zdanie i osobiste preferencje i gusta właścicieli kuchni!

E
Eliminowanie zapachów – to nic innego jak usuwanie przykrych zapachów, oparów czy aromatów powstałych podczas gotowania i pieczenia potraw. Opary takie są usuwane przez okap – urządzenie mające postać wyciągu lub pochłaniacza, umiejscawianego nad płytą grzewczą lub w blacie kuchennym bezpośrednio przy płycie.
 

F
Filtr – ma zastosowanie w kuchni w wielu miejscach i urządzeniach – w zmywarce, w okapie a także w instalacji wodnej. Ten ostatni ma za zadanie oczyszczać wodę w sieci z zanieczyszczeń, związków chemicznych. Niektóre filtry zmiękczają też wodę, dzięki czemu na zlewozmywaku czy w sprzętach AGD wykorzystujących do swej pracy wodę nie osadza się tak dużo kamienia.
 

G
Gres – specyficzna płytka ceramiczna wykorzystywana jako materiał na kuchenną podłogę. Gres formuje się z kamionki szlachetnej, następnie poddaje prasowaniu pod naciskiem nawet 700-800 kg/cm2, by w końcowej fazie wypalić płytkę w bardzo wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 1300 stopni C. Gres charakteryzuje się niezwykłą twardością i dobrą odpornością na ścieranie, małą nasiąkliwością oraz mrozoodpornością.
 

H
Halogen – rodzaj żarówki z żarnikiem wolframowym, wypełnionej szlachetnym gazem i niedużą ilością halogenu. Tego typu lampy są niezwykle chętnie stosowane w kuchni jako ciekawe oświetlenie punktowe, jak i dekoracyjne. Halogen emituje ciepłe światło, o natężeniu kilkukrotnie większym niż w przypadku tradycyjnych żarówek. W dobrym stopniu oddaje barwy, nie ma więc obaw o zmianę koloru żywności oświetlanej przez halogeny. Żywotność halogenów jest prawie dwukrotnie dłuższa niż tradycyjnych żarówek, ich wadą jest jednak nagrzewanie się i mała skuteczność, dlatego często stosuje się kilka lub kilkanaście halogenów do oświetlenia wybranego fragmentu kuchni.
 

I
Indukcyjna płyta – płyta kuchenna, do swej pracy wykorzystująca zjawisko indukcji. Podczas pracy sprzętu, powierzchnia płyty nie nagrzewa się, w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego wytwarza się jednak ciepło na dnie naczynia ustawionego na płycie. Warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania płyty indukcyjnej jest gotowanie w specjalnych garnkach i naczyniach wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Jest bardzo energooszczędna, szybka i jednocześnie bezpieczna ze względu na zimną powierzchnię, która może się jedynie wtórnie ogrzewać od gorących naczyń stojących na płycie.

Zobacz również

Co to jest no Frost? Czy warto?

Co to jest no Frost? Czy warto?

Czym jest no Frost? No Frost jest to nowoczesny system wymiany powietrza, który jest obecny w...

Czysta mikrofalówka, czysta żywność

Czysta mikrofalówka, czysta żywność

Otwieram mikrofalówkę, a tam brud! Często zdarza się, że podgrzewana w kuchence mikrofalowej...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena