Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione2

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.

A
Aqua stop – to system zabezpieczający kuchnię przed zalaniem w przypadku awarii zmywarki lub pralki automatycznej. Automatycznie odcina on dopływ wody, nie ma więc obaw o niekontrolowany wyciek. Obecnie większość urządzeń AGD wykorzystujących do swej pracy wodę, wyposażona jest w ten system, jednak warto się o tym upewnić przed zakupem konkretnego modelu pralki lub zmywarki.
 

B
Booster – specjalna funkcja głównie płyt ceramicznych i indukcyjnych, pozwalająca zwiększyć moc pola grzewczego. Dzięki temu płyta nagrzewa się w błyskawicznym tempie, oszczędzając przy tym sporo czasu. W funkcję booster mogą być też wyposażone piekarniki, podobnie jak w przypadku płyt, opcja ta pozwala na szybkie nagrzanie komory piekarnika.
 

C
Cargo – niezwykle funkcjonalna szafka o specjalnej konstrukcji pozwalająca na przechowywanie nawet bardzo ciężkich przedmiotów, zwykle pełni funkcję kuchennej mini-spiżarni. Zawartość cargo wysuwa się na zewnątrz szafki za pomocą specjalnych prowadnic, dzięki czemu mamy nieskrępowany dostęp do przechowywanych w niej produktów. Cargo może być niskie (do wysokości kuchennego blatu) lub wysokie (sięgające od podłogi do krawędzi górnych szafek).
 

D
Dekorator wnętrz – osoba, z usług której warto skorzystać urządzając kuchnię. Specjalista zwykle jest w stanie niezwykle trafnie zaplanować kuchenną aranżację, czyniąc z kuchni miejsce szczególnie przyjazne i praktyczne. W końcu to odpowiednio dobrane dodatki są przysłowiową kropką nad „i" każdego wnętrza. Dekorator zawsze powinien brać pod uwagę zdanie i osobiste preferencje i gusta właścicieli kuchni!

E
Eliminowanie zapachów – to nic innego jak usuwanie przykrych zapachów, oparów czy aromatów powstałych podczas gotowania i pieczenia potraw. Opary takie są usuwane przez okap – urządzenie mające postać wyciągu lub pochłaniacza, umiejscawianego nad płytą grzewczą lub w blacie kuchennym bezpośrednio przy płycie.
 

F
Filtr – ma zastosowanie w kuchni w wielu miejscach i urządzeniach – w zmywarce, w okapie a także w instalacji wodnej. Ten ostatni ma za zadanie oczyszczać wodę w sieci z zanieczyszczeń, związków chemicznych. Niektóre filtry zmiękczają też wodę, dzięki czemu na zlewozmywaku czy w sprzętach AGD wykorzystujących do swej pracy wodę nie osadza się tak dużo kamienia.
 

G
Gres – specyficzna płytka ceramiczna wykorzystywana jako materiał na kuchenną podłogę. Gres formuje się z kamionki szlachetnej, następnie poddaje prasowaniu pod naciskiem nawet 700-800 kg/cm2, by w końcowej fazie wypalić płytkę w bardzo wysokiej temperaturze, sięgającej nawet 1300 stopni C. Gres charakteryzuje się niezwykłą twardością i dobrą odpornością na ścieranie, małą nasiąkliwością oraz mrozoodpornością.
 

H
Halogen – rodzaj żarówki z żarnikiem wolframowym, wypełnionej szlachetnym gazem i niedużą ilością halogenu. Tego typu lampy są niezwykle chętnie stosowane w kuchni jako ciekawe oświetlenie punktowe, jak i dekoracyjne. Halogen emituje ciepłe światło, o natężeniu kilkukrotnie większym niż w przypadku tradycyjnych żarówek. W dobrym stopniu oddaje barwy, nie ma więc obaw o zmianę koloru żywności oświetlanej przez halogeny. Żywotność halogenów jest prawie dwukrotnie dłuższa niż tradycyjnych żarówek, ich wadą jest jednak nagrzewanie się i mała skuteczność, dlatego często stosuje się kilka lub kilkanaście halogenów do oświetlenia wybranego fragmentu kuchni.
 

I
Indukcyjna płyta – płyta kuchenna, do swej pracy wykorzystująca zjawisko indukcji. Podczas pracy sprzętu, powierzchnia płyty nie nagrzewa się, w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego wytwarza się jednak ciepło na dnie naczynia ustawionego na płycie. Warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania płyty indukcyjnej jest gotowanie w specjalnych garnkach i naczyniach wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Jest bardzo energooszczędna, szybka i jednocześnie bezpieczna ze względu na zimną powierzchnię, która może się jedynie wtórnie ogrzewać od gorących naczyń stojących na płycie.

Zobacz również

Plastik plastikowi nierówny

Plastik plastikowi nierówny

Idealny. Prawie... Plastik i owszem, ma sporo, a nawet bardzo dużo zalet, które są szczególnie...

Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać?

Drewniana deska do krojenia – jak o nią dbać?

Drewniane deski należą do najbardziej popularnych i najczęściej używanych desek. Mimo...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena