Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione1

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby z czystej ciekawości.

D
Dodatkowe płukanie – funkcja stosowana w pralkach automatycznych umożliwiająca uruchomienie jeszcze jednego, dodatkowego płukania. Ma ona na celu jeszcze dokładniejsze wypłukanie pranych tkanin (niż ma to miejsce podczas zasadniczego, standardowego cyklu). Zwykle zaleca się włączanie tej funkcji podczas prania ubrań niemowlęcych lub osób cierpiących na alergię (uczulonych szczególnie na środki chemiczne). Dodatkowe płukanie w jeszcze dokładniejszy sposób pozwala wypłukać z tkanin resztki i ewentualne pozostałości proszku do prania.
 

K
Klasa energetyczna - parametr wskazujący na wielkość zużycia prądu przez dane urządzenie. Wielkość tego zużycia mierzona jest w określonych warunkach, spełniających z góry narzucone normy, dzięki czemu można ją porównywać miedzy różnymi modelami tego samego typu sprzętu, np. pomiędzy lodówkami, pralkami automatycznymi itp. Umożliwia to porównanie, przynajmniej w przybliżeniu, kosztów eksploatacji rożnych modeli. Jednym słowem klasa energetyczna informuje o efektywności lub wydajności danego urządzenia, a co za tym idzie pozwala określić jego energooszczędność lub energochłonność. Klasy energetyczne mają literowe oznaczenia: od A do G, przy czym urządzenia oznaczone literą A zużywają o wiele mniej energii elektrycznej niż ich odpowiedniki należące dla klasy C, D itd. Na rynku można też spotkać sprzęty oznaczone symbolami A+, A++, które są jeszcze bardziej energooszczędne od urządzeń z klasą A. Informacji o klasie energetycznej należy szukać na etykiecie energetycznej, w którą muszą być zaopatrzone sprzęty AGD. Obowiązek taki nakładają na producentów przepisy prawne Unii Europejskiej.
 

Komora świeżości – specjalna strefa w chłodziarce, najczęściej mająca postać szuflady, w której panuje bardzo niska, bliska zeru temperatura. Zwykle waha się ona od -1 do +3 stopni C. i jest zależna od modelu lodówki i ustawień urządzenia. Komora służy do przechowywania szybko psującej się żywności, warzyw, owoców, ale przede wszystkim surowego mięsa, wędlin, ryb. Dzięki niskiej, o wiele niższej niż w pozostałej części chłodziarki, temperaturze żywność nie traci smaku, kolorów i wartości odżywczych, nie jest jednocześnie poddawana mrożeniu, może więc być spożywana czy poddawana dalszej obróbce zaraz po wyjęciu z komory.

O
Ociekacz – część zlewozmywaka, mająca postać pogłębionej powierzchni z otworem na ściekającą wodę. Zwykle ociekacza używa się do trzymania w nim rozmrażającej się żywności, odkładania umytych, mokrych naczyń czy produktów spożywczych poddawanych dalszej obróbce, myciu itp. Dzięki specjalnej konstrukcji zlewozmywaka, woda z ociekacza odprowadzana jest wraz z wodą z odpływu zlewozmywaka bezpośrednio do kanalizacji.
 

Okap kominowy – rodzaj okapu, zwany także przyściennym. Montuje się go bezpośrednio nad płytą grzewczą, przy ścianie, zwykle między górnymi kuchennymi szafkami. Jego cechą charakterystyczną jest kształt długiego, pionowego komina, jaki przybiera obudowa tego typu okapu. Ma ona za zadanie maskować rurę odprowadzającą opary, zapachy czy wilgoć do kanału wentylacyjnego.
 

R
Roczne zużycie wody przez pralkę - jeden z parametrów, jakie zobowiązani są podawać producenci sprzętów AGD. Podawane jest w litrach i mierzone zawsze przy jednakowych normach: podczas 220 standardowych cykli prania wykonywanego automatycznym programem przeznaczonym do prania odzieży bawełnianej w temperaturze 40 i 60 stopni C. Pranie odbywa się przy pełnym i częściowym załadunku. Jest to jeden z parametrów umożliwiający porównanie efektywności i oszczędności kilku różnych modeli pralek, jednak warto mieć świadomość, że rzeczywiste zużycie wody przez daną pralkę w dużej mierze zależy od indywidualnego sposobu użytkowania urządzenia.
 

T
Termoobieg – rodzaj specjalnego wentylatora montowanego w piekarnikach lub kuchenkach mikrofalowych, który podczas swej pracy wywołuje w komorze urządzenia ruch nagrzanego powietrza. Skutkiem tego jest jednakowa temperatura w całym piekarniku lub mikrofalówce – pieczone dania są więc równomiernie opiekane. Wykorzystanie termoobiegu umożliwia jednoczesne pieczenie dań na kilku poziomach, pozwala też na pieczenie w nieco niższej temperaturze niż bez użycia termoobiegu oraz na skrócenie samego czasu pieczenia. Pociąga to za sobą oszczędności w zużyciu energii elektrycznej przez dany sprzęt.

Zobacz również

Kuchnia pełna energii – jak ożywić wnętrze?

Kuchnia pełna energii – jak ożywić wnętrze?

Przestrzeń otwarta   Kiedy projekt Twego domu opiera się na połączeniu salonu z kuchnią,...

Na ostrzu…

Na ostrzu…

Dla każdego coś innego W kuchennej szufladzie warto mieć kilka rodzajów noży, przeznaczonych...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena