Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione0

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby ...

M
Moc przyłączeniowa – informuje o maksymalnym zużyciu prądu przez dane urządzenie, jakiego możemy się spodziewać podczas pracy sprzętu. Podawany jest w kilowatach (kW). Jest to bardzo przydatny parametr, pozwala bowiem dostosować instalację elektryczną w kuchni do wymagań wszystkich sprzętów lub odwrotnie – pozwala dobrać sprzęty o odpowiedniej mocy przyłączeniowej do istniejącej instalacji elektrycznej. Nie wzięcie tego pod uwagę może bowiem ograniczyć możliwość korzystania z kilku elektrycznych urządzeń w tym samym czasie – jeśli ich moce przyłączeniowe będą wyższe niż możliwości instalacji, nastąpi przeciążenie sieci i wyłączenie bezpieczników.
 

N
Normalny program zmywania – program, w który wyposażonych jest większość zmywarek dostępnych obecnie na rynku. Przeznaczony jest do codziennego zmywania, średnio zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj zmywarka pracując w tym programie zmywa brudne naczynia w temperaturze 50-65 stopni C. (w zależności od modelu). Program normalny trwa z reguły ok. 90 minut, chociaż spotkać można modele zmywarek pracujące w tym programie znacznie krócej lub dłużej.
 

P
Piekarnik gazowy – typ piekarnika do swej pracy wykorzystujący gaz. Jego minusem jest fakt, że grzanie odbywa się tylko od dołu, jednak można dość łatwo i szybko regulować temperaturę zwiększając lub zmniejszając płomień. Niewątpliwą zaletą jest dość niska cena i niewysokie koszty eksploatacji. Komora piekarnika gazowego dosyć szybko się nagrzewa.
 

Piekarnik elektryczny – typ piekarnika do swej pracy wykorzystującego energię elektryczną. Zwykle tego typu piekarniki wyposażone są w 2 grzałki: górną i dolną, co umożliwia nie tylko stosunkowo szybkie nagrzanie piekarnika ale też swobodne sterowanie pieczeniem oraz temperaturą wewnątrz komory. Dzięki licznym udogodnieniom i praktycznym funkcjom piekarnik elektryczny może sam się włączyć lub wyłączyć o określonej godzinie, sam też utrzymuje zaprogramowaną temperaturę pieczenia. Niestety jest dość drogi w eksploatacji.

W
Wentylator – część niektórych modeli piekarników, powodujący ruch powietrza w komorze urządzenia. Dzięki niemu możliwe jest utrzymywanie w miarę jednakowej temperatury w całym piekarniku, pozwala też na odprowadzanie na zewnątrz urządzenia pary wodnej powstającej podczas pieczenia. Wentylator można z powodzeniem wykorzystać podczas suszenia grzybów w piekarniku lub rozmrażania niektórych produktów spożywczych.
 

Wymiennik ciepła – bardzo praktyczne i pomysłowe rozwiązanie stosowane w nowoczesnych zmywarkach. Pozwala na powtórne wykorzystanie ciepła – urządzenie pobiera ciepło z wcześniej podgrzanej i wykorzystanej do zmywania wody. Dzięki temu zmywarka oszczędza prąd (nie musi na nowo ogrzewać „od podstaw" wody w kolejnym etapie zmywania, ciepło takie jest też wykorzystywane do suszenia naczyń), zabezpiecza też delikatne naczynia przed szokiem termicznym – nagłą, drastyczną zmianą temperatury w zmywarce (od gorącej do zimnej). Jest to więc niezwykle pomocne w programach delikatnych.
 

Z
Zdolność zamrażania – określa ilość, a konkretnie wagę produktów spożywczych, jaką dana zamrażarka jest w stanie zamrozić w ciągu 24 godzin. Dzięki temu parametrowi można porównać miedzy sobą kilka modeli, warto jednak wziąć też pod uwagę wielkość i typ sprzętu, bowiem w zależności od tych cech, zdolność zamrażania może się znacznie wahać. Modele wyposażone w funkcję szybkiego zmrażania są w stanie w znacznie krótszym czasie zmrozić produkty umieszczone w ich wnętrzu.
 

Zużycie wody w pralce – parametr określający ilość litrów wody zużywanej przez pralkę podczas jednego cyklu prania. Wielkość ta pozwala porównywać nie tylko różne modele między sobą, ale też poszczególne cykle prania, w które wyposażona jest dana pralka. Dzięki temu jesteśmy w stanie określić jak bardzo oszczędna (lub nieekonomiczna) jest pralka. Wśród modeli dostępnych na rynku, parametr ten waha się od 35 do nawet 85 litrów. Warto wiedzieć, że pralko-suszarki zużywają nieco więcej wody podczas jednego cyklu, bo wielkość ta oscyluje w granicach 58-100 litrów.

Zobacz również

Kuchnia pełna energii – jak ożywić wnętrze?

Kuchnia pełna energii – jak ożywić wnętrze?

Przestrzeń otwarta   Kiedy projekt Twego domu opiera się na połączeniu salonu z kuchnią,...

Farba tablicowa w kuchni – tak czy nie?

Farba tablicowa w kuchni – tak czy nie?

Piszesz i zmazujesz Dzięki wykorzystaniu w aranżacji kuchni farb tablicowych możesz uzyskać...
Komentarze (1)
1
Gość
koszernaanna
2014-08-01 12:24:14

nuda

Twój komentarz
Ocena