Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione0

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby...

A
Aqua Sensor – specjalna funkcja, w którą wyposażane są nowoczesne modele zmywarek. Pozwala ona na kontrolowanie przez urządzenie stopnia zabrudzenia wody podczas całego cyklu zmywania. Dzięki temu zmywarka może pobierać dodatkową, czystą wodę w ilości potrzebnej do uzyskania najlepszych efektów zmywania. Woda pobierana jest zawsze w minimalnej, niezbędnej ilości, urządzenie więc nie tylko doskonale czyści naczynia, ale i oszczędza wodę.
 

Automatyczne przedłużenie pracy – opcja stosowana w niektórych modelach okapów kuchennych. Zasada jej działania polega na przedłużeniu pracy urządzenia przez ok. 10 minut po zakończeniu gotowania. Po upływie tego czasu okap automatycznie sam się wyłączy. Funkcja ta pozwala mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia powietrza i opary zostaną w 100 % usunięte z kuchni.
 

F
Funkcja utrzymywania temperatur – opcja stosowana w piekarnikach, przydatna szczególnie w sytuacjach, w których planujemy piec długo potrawę w niskiej temperaturze. Piekarnik utrzymuje temperaturę na stałym, ustalonym z góry poziomie, zapobiegając przypalaniu się przyrządzanych dań.
 

I
Intensywne wentylowanie – opcja, w którą wyposażone są niektóre okapy. Pozwala na pracę sprzętu na najwyższych obrotach przez kilkanaście minut (zazwyczaj jest to 10, 15 lub 30 minut). W tym czasie z bardzo dużą mocą i wydajnością usuwane są z powietrza wszelkie zanieczyszczenia, zapachy i opary. Funkcja ta przydaje się w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybko i sprawnie oczyścić atmosferę w kuchni lub kiedy gotujemy potrawy o wyjątkowo silnym, niekoniecznie przyjemnym aromacie (np. podczas smażenia ryby, gotowania kapusty itp.). Jest to też praktyczne rozwiązanie na wypadek przypalenia dania i przykrego zapachu spalonego jedzenia.
 

S
Sensor zapachu – specjalny system, w który wyposażone są niektóre modele okapów kuchennych. Pozwala na automatyczne zidentyfikowanie oparów powstałych podczas gotowania i samoczynne uruchomienie się okapu. Pozwala to zapomnieć o włączaniu wyciągu przez użytkowników, przydaje się zwłaszcza osobom zapominalskim. Sensor automatycznie wyłącza okap, kiedy powietrze w kuchni jest już dostatecznie oczyszczone i osuszone.
 

SoftLight – łagodna i stopniowa zmiana natężenia oświetlenia stosowanego np. w okapach kuchennych. Pozwala na dostosowywanie wzroku użytkownika do światła. Podczas włączania oświetlenia, początkowo jest ono słabe, w miarę upływu czasu wzrasta, by osiągnąć maksymalne, zaprogramowane natężenie. Funkcja ta działa również w sytuacji wyłączania światła, zmniejszając łagodnie jego moc, aż do całkowitego wyłączenia.
 

Szybkowar – bardzo szczelny garnek o specjalnej konstrukcji umożliwiający gotowanie na parze z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia wytwarzanego wewnątrz szczelnie zamkniętego naczynia. Zasada działanie szybkowaru jest prosta: w skutek podgrzewania na płycie grzewczej, wzrasta temperatura wewnątrz garnka, a wytwarzająca się para wodna nie mając ujścia na zewnątrz kumuluje się i powoduje wzrost ciśnienia. Dzięki temu gotowana potrawa gotuje się znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku (o ok. 50-60 %), zachowując przy tym większość witamin i wartości odżywczych. Zwykle szybkowary wykonane są ze stali nierdzewnej, chociaż można też spotkać modele z aluminium. Najważniejszym elementem szybkowaru jest szczelna pokrywa i zawór bezpieczeństwa pozwalający kontrolować poziom wytworzonego ciśnienia.
 

T
Termosonda – specjalny czujnik stosowany w nowoczesnych piekarnikach umożliwiający kontrolowanie temperatury wewnątrz przyrządzanej potrawy, np. w pieczonym mięsie. Wbija się go w potrawę i ustawia na pożądaną temperaturę. W momencie, kiedy potrawa osiągnie oczekiwany poziom temperatury, termosonda automatycznie wyłącza piekarnik i informuje użytkownika sygnałem dźwiękowym. Termosonda w ramach indywidualnych ustawień umożliwia też utrzymywanie w komorze piekarnika stałej, ustalonej wcześniej temperatury i czasu pieczenia.
 

V
VarioControl – system, który pozwala na dowolne lokowanie panelu sterowania w szufladowych okapach kuchennych. Umożliwia dostosowywanie miejsca, w którym będzie panel do indywidualnych potrzeb użytkowników i ograniczeń technicznych kuchennej zabudowy. Panel może znaleźć się więc z przodu, z boku, u góry urządzenia.

Zobacz również

Nowoczesne funkcje piekarników

Nowoczesne funkcje piekarników

Termosonda Dzięki opcji termosondy możliwe jest stałe kontrolowanie temperatury, jaka panuje w...

2 sposoby na fronty w kuchni – połysk czy mat? Co wybrać?

2 sposoby na fronty w kuchni – połysk czy mat?...

Sposób na nowoczesność, czyli fronty w połysku Od jakiegoś czasu fronty w połysku przejęły...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena