Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchenny alfabet

Porady

Kuchenny alfabet

Ulubione0

Kuchnia to obecnie jedno z najnowocześniejszych pomieszczeń w domu. To tu spotkać można najwięcej nowych technologii zastosowanych w sprzętach AGD czy ciekawych, innowacyjnych rozwiązań ułatwiających codzienne korzystanie z kuchni. Prezentujemy więc alfabet kuchennych przedmiotów, sprzętów czy funkcji, które warto poznać, chociażby...

D
Dysza do spieniania mleka – specjalna dysza, w którą wyposażona jest większość ciśnieniowych ekspresów do kawy. Z dyszy wydobywa się gorąca para wodna, która ma za zadanie spienić mleko dodawane do kawy. W niektórych modelach ekspresów możliwa jest regulacja wielkości strumienia pary. W nieco bardziej zaawansowanych ekspresach można spotkać też specjalny pojemnik na mleko, z którego urządzenie samo pobiera odpowiednią ilość mleka, podgrzewa je, spienia i dozuje do filiżanki z kawą.

E
EasyLift – specjalnie skonstruowane półki, występujące w najnowszych modelach chłodziarko-zamrażarek, najczęściej typu Side by Side. Ich cechą charakterystyczną jest fakt, że można je niezwykle łatwo regulować, podnosić, opuszczać – nawet jedną ręką. Co ciekawe, czynności te można bez problemu wykonywać przy pełnym załadunku półki – oznacza to nie tylko uproszczenie regulacji ale i sporą oszczędność czasu (nie trzeba przecież opróżniać półki, by ją swobodnie podnieść czy opuścić), a przy tym lepszą ergonomię we wnętrzu chłodziarki.

EcoClean – specjalny system umożliwiający czyszczenie się komory piekarnika podczas pieczenia. Wszystko za sprawą specjalnej powłoki pokrywającej wnętrze piekarnika, która redukuje niepożądane zapachy i rozkłada zanieczyszczenia powstające podczas pieczenia.

F
Filtry przeciwtłuszczowe – jeden z głównych elementów okapów kuchennych. Filtry te mają za zadanie zatrzymywać cząsteczki tłuszczu dostające się do okapu wraz z parą wodną powstającą podczas gotowania lub smażenia. Filtry przeciwtłuszczowe mogą być metalowe lub fizelinowe. Te ostatnie trzeba wymieniać co kilka miesięcy, nie można ich wyczyścić. Wykonane są ze specjalnej włókniny. Zdecydowanie lepsze są filtry metalowe, składają się z kilku warstw gęstej, metalowej siateczki, na powierzchni której osadza się tłuszcz. Tego typu filtry są wielokrotnego użytku. Zabrudzone wystarczy dokładnie wyczyścić ręcznie lub w zmywarce. Zabiegi takie najlepiej wykonywać systematycznie, co 3-4 miesiące.

Fuzzy Logic – specjalna funkcja nowoczesnych zmywarek do naczyń. Zasada jej działania polega na automatycznym rozpoznawaniu stopnia zabrudzenia naczyń umieszczonych w zmywarce, ich ilości i innych parametrów. Dzięki temu urządzenie jest w stanie samodzielnie dostosować poszczególne parametry zmywania takie jak: długość cyklu zmywania i ilość wykorzystanej w tym celu wody. Gwarantuje to nie tylko minimalizowanie zużycia wody przez zmywarkę, ale też doskonałe efekty zmywania (bez względu na to czy zmywarka jest pełna, czy załadowana w części).

L
Low Frost – nowoczesna technologia stosowana w chłodziarko-zamrażarkach, w których nie ma funkcji NoFrost. Dzięki Low Frost szron i lód, które osadzają się na wewnętrznych ściankach sprzętu podczas chłodzenia i mrożenia, wytwarzają się bardzo wolno. Jest to możliwe dzięki specjalnemu systemowi odprowadzania wilgoci, która jest odpowiedzialna za grube warstwy lodu w chłodziarko-zamrażarkach. Low Forst powoduje, ze warstwa ta jest, ale jest na prawdę minimalna. Umożliwia to nie tylko lepsze, bardziej energooszczędne funkcjonowanie lodówki, ale też rzadsze, szybsze i łatwiejsze jej rozmrażanie.

M
Malakser – inaczej zwany robotem kuchennym lub kuchennym urządzeniem wielofunkcyjnym. To drobny sprzęt AGD pomagający w wykonywaniu codziennych czynności kuchennych. Dzięki zastosowaniu wielu różnych pojemników, noży i końcówek malakser może siekać, mieszać, mielić, ucierać, wyrabiać ciasto, rozdrabniać owoce i warzywa. Zwykle możliwa jest regulacja stopnia rozdrobnienia czy siekania produktów a także regulacja prędkości i mocy sprzętu. Niektóre modele wyposażone są w dodatkowe przystawki i urządzenia, takie jak np. blender.

O
Okap wyspowy – specyficzny rodzaj okapu kuchennego. W odróżnieniu od tradycyjnego okapu, model wyspowy nie musi być montowany przy ścianie. Jego konstrukcja pozwala na lokowanie go na suficie, dlatego polecany jest do kuchni, w których płyta grzewcza znajduje się na środku pomieszczenia, na wyspie kuchennej (stąd nazwa okapu). Z reguły okapy wyspowe charakteryzują się dość dużą wydajnością, doskonale nadają się więc do dużych, przestrzennych kuchni (również otwartych), z powodzeniem poradzą sobie z odprowadzaniem wilgoci i wszelkich oparów powstających podczas gotowania.

Zobacz również

Jak urządzić kuchnię dla osób starszych

Jak urządzić kuchnię dla osób starszych

Mnóstwo niepotrzebnych funkcji Liczne sprzęty AGD dostępne w sklepach posiadają wiele funkcji, z...

Zrób sobie sok – jaką sokowirówkę kupić?

Zrób sobie sok – jaką sokowirówkę kupić?

Po co mi sokowirówka? Sokowirówka to niezwykle przydatne urządzenie, szczególnie w wakacje!...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena