Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Bezpieczeństwo / Złap oddech! Wentylacja w kuchni

Bezpieczeństwo

Złap oddech! Wentylacja w kuchni

Ulubione2

Dobrze funkcjonująca wentylacja w kuchni jest równie ważna jak sprawna chłodziarka czy dobrze działająca płyta grzewcza. To od niej bowiem zależy, jakim powietrzem będziemy oddychać, wpływa ona też na jego czystość i poziom wilgotności.

Niewiarygodnie ważne

Stan powietrza w kuchni ma wpływ nie tylko na komfort i samopoczucie domowników, ale też na ogólny mikroklimat pomieszczenia. W bezpośredni sposób przekłada się to na jakość produktów spożywczych przechowywanych kuchni, na stan zabudowy meblowej a nawet na ściany czy sufit pomieszczenia. Jeśli powietrze będzie zbyt wilgotne, niewymieniane regularnie na świeże, czyste, jeśli w kuchni nie będzie odpowiedniej cyrkulacji powietrza, w szybkim tempie będziemy mieć problemy z pleśnią na ścianach, z szybszą dewastacją szafek czy błyskawicznym psuciem się żywności. Wentylacja pozwala też usuwać z pomieszczenia zapachy powstałe podczas gotowania, co ma niebagatelne znaczenie w kuchni otwartej na salon oraz opary gazu, w przypadku korzystania z kuchenki gazowej. Poprawia się więc nie tylko jakość powietrza, ale i bezpieczeństwo przebywania w kuchni.
 

Warunek konieczny

Aby wentylacja, szczególnie grawitacyjna, mogła sprawnie funkcjonować, musi być nie tylko dobrze zaprojektowana i wykonana. Koniecznie musi być też zapewniony stały dopływ powietrza do pomieszczenia, z którego usuwane jest wilgotne i zanieczyszczone powietrze. Taka ciągła wymiana i niczym nieskrępowana cyrkulacja powietrza zapewni odpowiednie warunki do korzystania z kuchni. Aby było to jednak możliwe, w kuchni, w ścianach lub oknach muszą być zainstalowane odpowiednie nawiewniki dbające o dopływ świeżego powietrza. Ma to szczególne znaczenie w kuchni z gazową płytą grzewczą, która podczas swej pracy zużywa dość dużo tlenu.
Równie istotne jest to też w przypadku kuchni zamkniętej, w której nie ma możliwości swobodnego napływu powietrza z innych pomieszczeń. W takiej sytuacji konieczne staje się umożliwienie przepływu powietrza przez specjalne otwory w drzwiach lub poprzez odpowiednio duże podcięcie drzwi kuchennych.
Problemu ze swobodnym napływem świeżego powietrza nie będą mieli właściciele budynków, w których zastosowana jest mechaniczna wentylacja nawiewno-wywiewna. W tym wypadku wszystkie okna powinny być szczelne.

Zdjęcie: Whirlpool

Tajemnicze nawiewniki


To one w dużej mierze odpowiadają za sprawność wentylacji, pozwalają bowiem na doprowadzanie odpowiedniej ilości powietrza do wentylowanego pomieszczenia. Generalnie dzieli się je na trzy rodzaje: higrosterowane, ciśnieniowe i sterowane ręcznie. Działanie pierwszych i drugich jest niezależne od użytkowników i odbywa się automatycznie. W pierwszym przypadku specjalna taśma pod wpływem wilgotności powietrza zmienia swe wymiary i odpowiednio zwiększa lub zmniejsza otwór przepuszczający powietrze. W przypadku nawiewników ciśnieniowych ilość powietrza regulowana jest pod wpływem zmian ciśnienia wewnątrz i na zewnątrz pomieszczenia. Ostatni rodzaj nawiewników umożliwia ręczną regulację strumienia powietrza napływającego do pomieszczenia poprzez zmianę położenia przepustnicy. Wybór odpowiedniego rodzaju nawiewników dobrze jest pozostawić fachowcom, którzy na pewno doradzą właściwe rozwiązanie, odpowiednio dostosowane do konkretnego budynku, pomieszczenia i wyposażenia kuchni.
 

Błędy nie do wybaczenia

Dobrze zaprojektowana wentylacja, perfekcyjnie wykonana zgodnie ze sztuką budowlaną, dostosowana do sprzętów zainstalowanych w kuchni, nie zawsze jednak będzie działać prawidłowo. Często zdarza się, że zupełnie nieświadomie, popełniamy szereg błędów, upośledzających jej działanie. Jednym z najczęstszych jest podłączanie okapu do jedynego otworu wentylacyjnego w kuchni – w takim wypadku cyrkulacja odbywa się jedynie w chwili, kiedy działa okap. Jeśli do kuchni nie jest doprowadzony dodatkowy przewód kominowy, musimy zrezygnować z okapu na rzecz pochłaniacza, który zasysa wilgotne powietrze i opary powstałe podczas gotowania, oczyszcza je za pomocą szeregu filtrów, po czym z powrotem wpuszcza do pomieszczenia. Niewybaczalnym błędem jest też instalowanie szczelnych drzwi w kuchni, przez które nie może przedostać się świeże powietrze lub samowolne przeróbki budowlane, przesuwanie ścianek działowych itp., w skutek których może dojść do zmian w konstrukcji wentylacji lub jej zablokowania czy zasłonięcia. Pod żadnym pozorem nie wolno też przesłaniać kratek wentylacyjnych (szczególnie zimą), nawet jeśli wydaje nam się, że wentylacja „wyciąga" zbyt dużo ciepłego powietrza z kuchni. Warto również dbać o regularne czyszczenie nawiewników, by nie blokować napływu świeżego powietrza.

Zobacz również

Dziecko w kuchni!

Dziecko w kuchni!

Trudne zadanie Wbrew pozorom urządzenie kuchni, z której, poza dorosłymi, korzystać będą...

Kuchenny dekalog rodzica

Kuchenny dekalog rodzica

Zabezpieczeń nigdy za wiele Może ci się wydawać, że zastosowaliście wszystkie możliwe...
Komentarze (2)
2
Gość
powerpod
2013-12-18 16:52:21

GENIALNY okap. Gdzie sa takie sostepne

Gość
takasama
2013-12-19 12:57:06

Jest duzo wariacji kolorystycznych - niestety cena nie do konca zadawalająca.

Twój komentarz
Ocena