Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Kuchnie / Naczynia kuchenne / Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać...

Naczynia kuchenne

Zamknij smaki i aromaty! Czyli jak przechowywać przyprawy?

Ulubione3

Przyprawy są jak kropka nad „i", zwieńczenie kulinarnego dzieła. Dopełniają smaku, wzbogacają aromat przygotowywanych dań. Powinny mieć więc odpowiednią oprawę, nie tylko ze względu na swoją wartość estetyczną w kuchni, ale też by nie zgubić swych walorów smakowych.

Błędy, których popełniać nie wolno!

Jednym z najczęstszych grzechów, jakie popełniamy jest przechowywanie przypraw w opakowaniach, w których kupiliśmy daną przyprawę. Niestety gubi ona wtedy swój aromat, często wietrzeje a nawet jełczeje. Nierzadko też, z czysto praktycznego powodu, by mieć przyprawy pod ręką, przechowujemy je blisko płyty grzewczej czy kuchenki. Niestety to miejsce nie jest najlepsze na przyprawy. Panuje tu bowiem duża wilgotność i wysokie temperatury, co nie sprzyja trwałości przypraw. Nie jest dobrze też przechowywać tego typu produktów w dużym nasłonecznieniu, np. na bardzo wyeksponowanej kuchennej półce czy w okolicach zlewozmywaka.

Cenne rady


Jak więc odpowiednio składować te dodatki, by nie traciły swoich właściwości i na długo cieszyły podniebienia domowników? Oto kilka cennych wskazówek.

  • Najlepiej jest stosować w kuchni świeże zioła i przyprawy prosto z przydomowego ogródka lub doniczek z kuchennego parapetu. Mamy wtedy gwarancję niepowtarzalnego aromatu przyrządzanych dań, zioła są zawsze na wyciągnięcie ręki, a kuchnia ozdobiona niepowtarzalnymi, „żywymi" dekoracjami. Świetnie prezentują się na kuchennym parapecie i to bez względu na styl kuchni, w jakim została urządzona. Jeśli tylko dobierzemy odpowiednie doniczki i pojemniki (np. gliniane, ceramiczne, bogato zdobione do kuchni wiejskiej lub rustykalnej, udekorowane zwiewnymi kokardkami czy delikatnymi rysunkami do kuchni Shabby Chic czy wreszcie minimalistyczne w swym wyrazie, o designerskich i pomysłowych formach i wykończeniach do pomieszczeń nowoczesnych, minimalistycznych lub industrialnych), możemy być pewni, że dopełnią charakteru każdej kuchni. Jednak nie każdy ma możliwość uprawiania swoich ziół, co więcej nie wszystkie przyprawy jesteśmy w stanie samodzielnie wyhodować. Pozostaje nam więc kupowanie gotowych, suszonych lub sproszkowanych przypraw i odpowiednie ich przechowywanie.
  • Warto kupować przyprawy w całości i rozdrabniać je w moździeżu lub młynku bezpośrednio przed użyciem. Zagwarantuje to zawsze świeży aromat dodatków.
  • Nie kupujmy na raz dużych ilości przypraw, nie róbmy niepotrzebnych zapasów. Szybko bowiem mogą wywietrzeć i stracą swój oryginalny aromat. Lepiej kupować mniejsze ilości a częściej.
  • Najlepszymi pojemnikami na przyprawy są szklane, szczelnie zamykane słoiczki. Szkło nie pochłania zapachów, nie pozwala im też na ulatnianie się. Co więcej, przez przezroczyste ścianki pojemników łatwo rozpoznać rodzaj przechowywanej przyprawy. Wprawionemu kucharzowi nie powinno to stwarzać żadnych problemów. Dla mniej zorientowanych w kulinarnych tajnikach, dobrym rozwiązaniem będzie podpisanie pojemników lub naklejenie na nich charakterystycznych znaczników. Szklane pojemniki i przyprawniki mogą stać się prawdziwą ozdobą kuchni, szczególnie jeśli nie planujemy w niej innych dodatków, będą doskonałym uzupełnieniem wnętrza. Idealnie komponują się z elementami kuchni minimalistycznej, industrialnej, a nawet futurystycznej. We wnętrzach urządzonych w tych stylach jednym z najważniejszych elementów jest szkło, dlatego warto zadbać, by pojawiło się ono również w postaci designerskiej solniczki czy pieprzniczki. Pojemniki takie mogą być w całości wykonane ze szkła, ale równie dobrze prezentują się w zestawieniu ze stalą nierdzewną, drewnem, bambusem, z nawet tworzywem sztucznym mogącym przybrać dowolną barwę dostosowaną do kolorów obecnych w kuchni.
  • Drewniane pojemniki na przyprawy również są dobrym pomysłem. Będą dobrze współgrać z kuchnią tradycyjną, stawiającą na naturalne materiały. Dopełnią całości zwłaszcza we wnętrzach wiejskich, angielskich, rustykalnych. Pamiętać jednak musimy o szczelnym ich zamykaniu, by nie dopuścić do ulatywania aromatu przyprawy. Niestety drewniane pojemniki mają podstawową wadę: materiał, z jakiego są wykonane pochłania zapachy, dlatego w tym samym pojemniku wolno przechowywać zawsze tą samą przyprawę.
  • Niektóre typy przypraw jak np. gorczyca, gałka muszkatołowa zawierają w swym składzie tłuszcz, dlatego dobrze jest je przechowywać w szczelnie zamkniętych, niekoniecznie przezroczystych czy drewnianych pojemnikach. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem mogą okazać się pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego. Dostępne w różnych kolorach, można bez problemu dopasować do wystroju kuchni, tworząc niepowtarzalne dekoracje. Z reguły nie pochłaniają one zapachów i mają szczelne zamknięcia, spełniają więc najważniejsze warunki do przechowywania przypraw.

Zobacz również

Patelnia grillowa – niezbędne naczynie w każdej kuchni

Patelnia grillowa – niezbędne naczynie w...

Kształty   Dostępne na rynku patelnie grillowe zazwyczaj pojawiają się w wersji...

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Siła tradycji – naczynia emaliowane w kuchni

Zdrowie to podstawa Gotowanie domowych potraw w emaliowanych garnkach jest zdecydowanie...
Komentarze (1)
1
ok
ok
2013-11-14 16:12:53

ok.

Twój komentarz
Ocena