Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
NOWY KATALOG 2024 PobierzPobierz
Strona główna Porady Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli...

Porady


Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli podstawowa pielęgnacja chłodziarek

Lodówka należy do najczęściej używanych sprzętów gospodarstwa domowego. Dzięki niej, możemy dłużej przechowywać świeże produkty żywnościowe, czy schłodzić wino do kolacji. Chłodziarka ma nieustanny kontakt z żywnością, dlatego bardzo ważne jest utrzymanie jej w czystości. Okazuje się, że systematyczna pielęgnacja tego urządzenia przekłada się nie tylko na jej wygląd, ale również 'kondycję'.

Na zdjęciu: Studio Mebli Admar

Czystość lodówki w bezpośredni sposób wpływa na przechowywane w niej produkty. Bakterie znajdujące się w urządzeniu będą niekorzystnie oddziaływać na owoce, warzywa oraz inną żywność, dlatego tak ważna jest pielęgnacja chłodziarki. Jak czyścić lodówkę? O czym pamiętać? Jak często to robić?

 

Po pierwsze systematyczność

 

Najlepszym sposobem na utrzymanie lodówki w dobrym stanie jest jej systematyczne czyszczenie. Powinno stać się to naszym nawykiem, który będziemy wykonywać odruchowo. Czysta lodówka przekłada się na bezpieczne warunki do przechowywania żywności, dlatego warto o nią zadbać.

 

Jak to zrobić? Od czego zacząć? Na samym początku należy wyjąć całą zawartość chłodziarki – zaczynając od produktów – na półkach i innych wyjmowanych elementach kończąc. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło, to wyjęte z lodówki rzeczy powinniśmy włożyć do podręcznej chłodziarki lub włożyć je do miski z zimną wodą. Do mycia półek i pozostałych elementów najlepiej wybrać płynem do naczyń. Najwygodniej nam będzie pod prysznicem lub w wannie – w kuchennym zlewie będzie niewygodnie. Po umyciu wnętrza chłodziarki powinniśmy ją dokładnie wytrzeć do sucha – najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.

 

Właściwe rozmrażanie lodówki

 

Mycie lodówki to jedno, a jej rozmrażanie – drugie. Na rynku nadal dostępne są modele chłodziarek, które wymagają rozmrożenia. Po co? Ze względów higienicznych i finansowych. Okazuje się, że już malutka warstwa lodu w zamrażarce przyczynia się do większego zużycia prądu, dlatego należy rozmrażać lodówkę co najmniej raz na miesiąc. Rozmrażanie nie jest konieczne, gdy posiadamy urządzenie z funkcją No Frost. Ten nowoczesny system obiegu powietrza zapobiega osadzaniu się szronu na ściankach lodówki.

 

Uszczelki – sprawdź je

 

Tak naprawdę, w dużej mierze za chłodzenie odpowiedzialne są uszczelki. Izolacja jest bardzo ważna – zatrzymuje ciepłe powietrze. Jak sprawdzić, czy nasze uszczelki 'działają'? Wystarczy pomiędzy uszczelkę i krawędź lodówki włożyć kartkę papieru i zamknąć drzwi. Jeśli będziemy mogli swobodnie nią ruszać, to najwyższy czas wymienić uszczelki.

 

Zadbaj o odpowiednią temperaturę

 

Mogłoby się wydawać, że regulacja temperatury w lodówce jest zupełnie niepotrzebna, tymczasem warto z niej korzystać! Zimą chłodzenie powinno być słabsze, niż w lecie. Zbyt wysokie temperatury przyczyniają się do psucia produktów, dlatego tak ważne jest utrzymanie jej na odpowiednim poziomie.

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Wybór okapu, a styl aranżacji kuchni


Urządzasz właśnie swą wymarzoną kuchnię? Przed tobą nie lada wyzwanie – decyzja...

MDF - Co to takiego?


Zapewne nie raz słyszałeś o płytach MDF. Czy wiesz dokładnie, czym one właściwie...

Moda na barwne sprzęty AGD w kuchni


To niesamowite, jak szybko wnętrzarskie trendy się zmieniają. Najpierw...