Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli...

Porady

Lodówka – jak się z nią obchodzić? Czyli podstawowa pielęgnacja chłodziarek

Ulubione0

Lodówka należy do najczęściej używanych sprzętów gospodarstwa domowego. Dzięki niej, możemy dłużej przechowywać świeże produkty żywnościowe, czy schłodzić wino do kolacji. Chłodziarka ma nieustanny kontakt z żywnością, dlatego bardzo ważne jest utrzymanie jej w czystości. Okazuje się, że systematyczna pielęgnacja tego urządzenia przekłada się nie tylko na jej wygląd, ale również 'kondycję'.

Czystość lodówki w bezpośredni sposób wpływa na przechowywane w niej produkty. Bakterie znajdujące się w urządzeniu będą niekorzystnie oddziaływać na owoce, warzywa oraz inną żywność, dlatego tak ważna jest pielęgnacja chłodziarki. Jak czyścić lodówkę? O czym pamiętać? Jak często to robić?

Po pierwsze systematyczność
Najlepszym sposobem na utrzymanie lodówki w dobrym stanie jest jej systematyczne czyszczenie. Powinno stać się to naszym nawykiem, który będziemy wykonywać odruchowo. Czysta lodówka przekłada się na bezpieczne warunki do przechowywania żywności, dlatego warto o nią zadbać.
Jak to zrobić? Od czego zacząć? Na samym początku należy wyjąć całą zawartość chłodziarki – zaczynając od produktów – na półkach i innych wyjmowanych elementach kończąc. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło, to wyjęte z lodówki rzeczy powinniśmy włożyć do podręcznej chłodziarki lub włożyć je do miski z zimną wodą.
Do mycia półek i pozostałych elementów najlepiej wybrać płynem do naczyń. Najwygodniej nam będzie pod prysznicem lub w wannie – w kuchennym zlewie będzie niewygodnie. Po umyciu wnętrza chłodziarki powinniśmy ją dokładnie wytrzeć do sucha – najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.

Właściwe rozmrażanie lodówki
Mycie lodówki to jedno, a jej rozmrażanie – drugie. Na rynku nadal dostępne są modele chłodziarek, które wymagają rozmrożenia. Po co? Ze względów higienicznych i finansowych. Okazuje się, że już malutka warstwa lodu w zamrażarce przyczynia się do większego zużycia prądu, dlatego należy rozmrażać lodówkę co najmniej raz na miesiąc. Rozmrażanie nie jest konieczne, gdy posiadamy urządzenie z funkcją No Frost. Ten nowoczesny system obiegu powietrza zapobiega osadzaniu się szronu na ściankach lodówki.

Uszczelki – sprawdź je
Tak naprawdę, w dużej mierze za chłodzenie odpowiedzialne są uszczelki. Izolacja jest bardzo ważna – zatrzymuje ciepłe powietrze. Jak sprawdzić, czy nasze uszczelki 'działają'? Wystarczy pomiędzy uszczelkę i krawędź lodówki włożyć kartkę papieru i zamknąć drzwi. Jeśli będziemy mogli swobodnie nią ruszać, to najwyższy czas wymienić uszczelki.

Zadbaj o odpowiednią temperaturę
Mogłoby się wydawać, że regulacja temperatury w lodówce jest zupełnie niepotrzebna, tymczasem warto z niej korzystać! Zimą chłodzenie powinno być słabsze, niż w lecie. Zbyt wysokie temperatury przyczyniają się do psucia produktów, dlatego tak ważne jest utrzymanie jej na odpowiednim poziomie.

Zobacz również

Jaki model kuchenki mikrofalowej wybrać?

Jaki model kuchenki mikrofalowej wybrać?

Modne schowanie kuchenki mikrofalowej – czyli modele pod zabudowę Wraz z przyjściem do nas...

Kuchnia i salon jako całość – czy to się sprawdza?

Kuchnia i salon jako całość – czy to się...

Jakie są zalety kuchni otwartej na salon? Połączenie kuchni z salonem to aranżacja, którą...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena