Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Marmurowe blaty w kuchni – co trzeba wiedzieć...

Porady


Marmurowe blaty w kuchni – co trzeba wiedzieć przed zakupem?

Wybierając blaty do kuchni, musimy się liczyć z tym, że będą one codziennie narażone na kontakt z gorącymi garnkami, ostrymi nożami lub ciężkimi sprzętami kuchennymi. Warto więc wybrać blat wykonany z wysokiej jakości materiałów, aby podołał stawianym przed nim zadaniom i zbyt szybko nie uległ uszkodzeniu. Blaty kuchenne wykonywane są z różnego rodzaju materiałów. Najpopularniejsze są blaty laminowane i drewniane, choć dużą popularnością cieszą się również blaty wykonane z marmuru. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem marmurowego blatu, sprawdź co powinieneś o nim wiedzieć.

Na zdjęciu: Studio Mebli Pinio

Wymaga konserwacji

Blat marmurowy wykazuje dużą wrażliwość na środki barwiące. Szybko wchłania tłuszcze, wino czy soki, które wnikają głęboko w skałę. Kiedy tak się stanie, trudno jest przywrócić blat do pierwotnego wyglądu. Z tego względu, blaty marmurowe wymagają odpowiedniej impregnacji - dzięki niej, zminimalizujemy ryzyko trwałego zabrudzenia ich powierzchni.

Podatny na zadrapania i działanie kwasów

Blaty marmurowe są dość kruche i o wiele bardziej podatne na zadrapania niż np. blaty wykonane z granitu. Bardzo łatwo można je zarysować – wystarczy nawet delikatne uderzenie metalowym paskiem. Jeśli więc zdecydujemy się kupić blat marmurowy do kuchni, możemy zapomnieć o krojeniu na nim żywności, pozostaje nam wyłącznie deska do krojenia. Oprócz tego, marmur jest bardzo podatny na działanie kwasów, które występują np. w occie czy ketchupie. Dlatego należy ostrożnie dobierać środki czyszczące, aby nie zmatowić jego powierzchni.

Odporny na ciepło

Blaty kamienne, w tym marmurowe, są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego bez problemu można stawiać na nich gorące naczynia. Garnki i patelnie ściągnięte z płyty grzejnej lub wyjęte z piekarnika nie robią na nich wrażenia i nie pozostawiają śladów. Jeśli jednak martwimy się, że możemy w ten sposób uszkodzić blat, najlepiej zawsze używać specjalnej podstawki do garnków.

Wysoka cena

Jeśli zdecydujemy się na zakup marmurowych blatów do kuchni, będziemy musieli liczyć się z ich wysoką ceną. Niektóre odmiany marmuru są powszechnie dostępne, zaś inne jak np. marmur Calacatta są rzadziej spotykane, dlatego ich cena jeszcze bardziej rośnie. Miejmy na uwadze, że ceny wszystkich blatów kamiennych zaczynają się od ok. 500 – 600 zł za metr.

Piękny dodatek w kuchni

Kuchnie wyposażone w marmurowe blaty robią ogromne wrażenie. Ich lśniąca, polerowana powierzchnia doskonale komponuje się z chromowanymi lub mosiężnymi dodatkami. Mimo że marmury występują w szerokiej gamie kolorystycznej, najczęściej wybierany przez użytkowników jest biały marmur, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i pasuje do wielu stylów kuchennych. Warto dodać, że odpowiednio zaimpregnowany marmur, pięknie się starzeje, dzięki czemu nabiera dodatkowych walorów estetycznych.

 

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/bialy-marmur-w-kuchni-3211.html

https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/marmury-do-kuchni-zalety-1195.html

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Roboty kuchenne w nowoczesnym wydaniu


Obecnie, chcąc przygotować jakiekolwiek danie czy ciasto ciężko byłoby sobie...

Kuchnia w mieszkaniu dla studenta – tanie wykończenie


Planując urządzenie kuchni, która ma być użytkowana przez studentów...

Ogród w kulinarnym centrum


Zazwyczaj kwiaty stawiamy w pokoju dziennym, salonie czy sypialni. Mało kto kojarzy...

Ustawienia prywatności Polityka prywatności