Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Marmurowe blaty w kuchni – co trzeba wiedzieć...

Porady

Marmurowe blaty w kuchni – co trzeba wiedzieć przed zakupem?

Ulubione0

Wybierając blaty do kuchni, musimy się liczyć z tym, że będą one codziennie narażone na kontakt z gorącymi garnkami, ostrymi nożami lub ciężkimi sprzętami kuchennymi. Warto więc wybrać blat wykonany z wysokiej jakości materiałów, aby podołał stawianym przed nim zadaniom i zbyt szybko nie uległ uszkodzeniu. Blaty kuchenne wykonywane są z różnego rodzaju materiałów. Najpopularniejsze są blaty laminowane i drewniane, choć dużą popularnością cieszą się również blaty wykonane z marmuru. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem marmurowego blatu, sprawdź co powinieneś o nim wiedzieć.

Wymaga konserwacji

Blat marmurowy wykazuje dużą wrażliwość na środki barwiące. Szybko wchłania tłuszcze, wino czy soki, które wnikają głęboko w skałę. Kiedy tak się stanie, trudno jest przywrócić blat do pierwotnego wyglądu. Z tego względu, blaty marmurowe wymagają odpowiedniej impregnacji - dzięki niej, zminimalizujemy ryzyko trwałego zabrudzenia ich powierzchni.

Podatny na zadrapania i działanie kwasów

Blaty marmurowe są dość kruche i o wiele bardziej podatne na zadrapania niż np. blaty wykonane z granitu. Bardzo łatwo można je zarysować – wystarczy nawet delikatne uderzenie metalowym paskiem. Jeśli więc zdecydujemy się kupić blat marmurowy do kuchni, możemy zapomnieć o krojeniu na nim żywności, pozostaje nam wyłącznie deska do krojenia. Oprócz tego, marmur jest bardzo podatny na działanie kwasów, które występują np. w occie czy ketchupie. Dlatego należy ostrożnie dobierać środki czyszczące, aby nie zmatowić jego powierzchni.

Odporny na ciepło

Blaty kamienne, w tym marmurowe, są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego bez problemu można stawiać na nich gorące naczynia. Garnki i patelnie ściągnięte z płyty grzejnej lub wyjęte z piekarnika nie robią na nich wrażenia i nie pozostawiają śladów. Jeśli jednak martwimy się, że możemy w ten sposób uszkodzić blat, najlepiej zawsze używać specjalnej podstawki do garnków.

Wysoka cena

Jeśli zdecydujemy się na zakup marmurowych blatów do kuchni, będziemy musieli liczyć się z ich wysoką ceną. Niektóre odmiany marmuru są powszechnie dostępne, zaś inne jak np. marmur Calacatta są rzadziej spotykane, dlatego ich cena jeszcze bardziej rośnie. Miejmy na uwadze, że ceny wszystkich blatów kamiennych zaczynają się od ok. 500 – 600 zł za metr.

Piękny dodatek w kuchni

Kuchnie wyposażone w marmurowe blaty robią ogromne wrażenie. Ich lśniąca, polerowana powierzchnia doskonale komponuje się z chromowanymi lub mosiężnymi dodatkami. Mimo że marmury występują w szerokiej gamie kolorystycznej, najczęściej wybierany przez użytkowników jest biały marmur, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami i pasuje do wielu stylów kuchennych. Warto dodać, że odpowiednio zaimpregnowany marmur, pięknie się starzeje, dzięki czemu nabiera dodatkowych walorów estetycznych.

Zobacz również

Jak grillować bez grilla? Nowa odsłona kuchenki mikrofalowej

Jak grillować bez grilla? Nowa odsłona kuchenki...

Jedzenie z grilla – palce lizać! Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy. Mmm.. my już...

Na widoku czy w ukryciu? Czyli wybieramy miejsce na zlew

Na widoku czy w ukryciu? Czyli wybieramy miejsce...

Przede wszystkim wygoda O miejscu umieszczenia naszego zlewu powinno zadecydować przede wszystkim...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena