Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
Max Kuchnie | Porady Ekspertów, Analizy, Porównania Sprzętu
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
KUP TANIEJ W ZESTAWIE
Strona główna Porady Meble kuchenne - jak ustawić?

Porady


Meble kuchenne - jak ustawić?

Ergonomia w kuchni to podstawa. Niebagatelny wpływ na funkcjonalność naszej kuchni ma ustawienie mebli i sprzętów. Abyśmy w kuchni mogli działać sprawnie, warto odpowiednio wcześnie pomyśleć o kuchennej ergonomii i właściwie zaplanować rozkład wszystkich elementów wyposażenia. Jak ustawić szafki kuchenne i jak rozmieścić sprzęt w kuchni, by zapewnić sobie maksymalną wygodę?

Na zdjęciu: Studio mebli Pro-M

Strefy kuchenne – jak zaplanować?

 

W kuchni możemy wyróżnić 5 stref, których układ względem siebie nie jest bez znaczenia. Odpowiednio zaplanowany ciąg kuchenny daje nam pewność, że w kuchni nie będziemy marnować czasu i energii na bezsensowne przemieszczanie się pomiędzy kuchenką, lodówką i zmywarką. Jakie strefy znajdują się w każdej kuchni?

  • Strefa przechowywania produktów spożywczych – czyli lodówka i szafki, w których trzymamy żywność,
  • strefa przechowywania naczyń i drobnych sprzętów AGD,
  • strefa mokra – czyli zlewozmywak i zmywarka,
  • strefa przygotowywania pokarmów – czyli miejsce na kuchennym blacie, na którym przygotowujemy produkty przed ich ugotowaniem czy upieczeniem,
  • strefa gotowania – obejmuje takie sprzęty jak płyta grzejna oraz piekarnik. W większości kuchni w strefie gotowania znajdziemy też mikrofalówkę.

 

Ergonomiczny układ mebli w kuchni, czyli najlepszy sposób na organizację kuchni

 

Zachowanie funkcjonalnego układu w kuchni to jeden z najważniejszych elementów aranżacji kuchni dla większości z nas. Świadczy o tym chociażby ankieta przeprowadzana na portalu https://dom.trojmiasto.pl.

 

Funkcjonalny układ zabudowy kuchennej ma nam zapewnić rozplanowanie mebli i sprzętów zgodnie z tzw. zasadą trójkąta roboczego. Zasada ta dotyczy odległości, jakie powinniśmy zachować pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i płytą grzewczą oraz piekarnikiem, czyli strefą przechowywania, zmywania i gotowania. Jaki układ zatem będzie optymalny?

  1. Odległość pomiędzy lodówką a zlewem powinna wynosić od 120 do 210 cm.
  2. Dystans pomiędzy zlewem a strefą gotowania (kuchenką/piekarnikiem) powinien wymość między 120 a 210 cm. W mniejszych kuchniach możemy ograniczyć go do 90 cm.
  3. Pomiędzy lodówką a kuchenką powinniśmy zachować minimum 120 cm, nie więcej jednak niż 270 cm.

Odległości te dobrane zostały tak, byśmy w kuchni nie czuli się zbyt skrępowani, a jednocześnie, by zbyt duże dystanse nie wymuszały na nas nadmiernej straty energii, wkładanej w bezsensowne poruszanie się pomiędzy sprzętami. W ergonomicznej kuchni wszystkie niezbędne urządzenia i akcesoria powinny znajdować się pod ręką.

Więcej o zasadzie trójkąta roboczego przeczytasz w artykule: https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/sprzet-agd/zasada-trojkata-roboczego-czyli-jak-praktycznie-rozmiescic-meble-kuchenne-900.html

 

Jak ustawić szafki dolne i górne?

 

Czasami układ kuchennych mebli wymusza na nas metraż pomieszczenia. W małej kuchni oczywiście będziemy mieć mniejsze pole do popisu, niż w dużej. W projekcie kuchni warto jednak wciąż dążyć do zachowania zasady trójkąta kuchennego. Pomogą nam w tym różne układy zabudowy kuchennej.

 

Układ jednorzędowy

 

Kuchnia jednorzędowa posiadać będzie zabudowę wyłącznie na jednej ścianie. Z tego względu często stosowana jest w małych i ciasnych kuchniach. Oczywiście możemy wykorzystać tu zarówno szafki górne, jak i dolne. Wszystkie jednak umieszczone będą w jednej linii. Trudno tu o wprowadzenie w życie zasady trójkąta roboczego, raczej będziemy mówić tu o funkcjonalnym ciągu kuchennym. Urządzenia będą zatem ułożone w tej samej linii zabudowy, należy jednak zachować między nimi odpowiednią odległość.

 

Studia mebli kuchennych

 

Układ dwurzędowy

 

To układ, w którym wykorzystuje się dwa, ustawione równolegle, naprzeciw siebie ciągi mebli. Kuchnia dwurzędowa będzie idealnym rozwiązaniem do długich i stosunkowo szerokich pomieszczeń. Odległość pomiędzy szafkami w tym wypadku nie powinna wynosić mniej niż 90 cm. Optymalny dystans to 120 cm. Dwurzędowa zabudowa wykorzystywana jest także w otwartych kuchniach. W takim wypadku jeden rząd mebli tworzy granicę oddzielająca kuchnię od strefy dziennej.

 

Układ w kształcie litery L

 

To jeden z najczęściej wykorzystywanych układów zarówno w naszych domach, jak i niewielkich aneksach kuchennych w bloku. Jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się na dużych i małych powierzchniach, w kuchniach otwartych i zamkniętych. W tak zaaranżowanej kuchni meble znajdą się przy dwóch przyległych do siebie ścianach. Dla zachowania trójkąta roboczego wystarczy zaplanować lodówkę i zlew przy jednej ze ścian, natomiast przy drugiej ustawić płytę grzewczą wraz z piekarnikiem.

 

Układ w kształcie litery U

 

Tego rodzaju zabudowa składać będzie się z dwóch naprzeciwległych ciągów szafek, które połączone będą trzecim, biegnącym w poprzek. Oznacza to, że zabudowa tym razem znajdzie się na trzech ścianach. Trójkąt roboczy zachowamy planując lodówkę i płytę w bocznych ciągach, a zlew na poprzecznej linii zabudowy, na której z reguły w kuchni będzie znajdować się okno. W tego typu kuchniach najczęściej możemy pozwolić sobie na dostawienie stołu, a w otwartym pomieszczeniu również barku. Jak właściwie ustawić stół w kuchni? Przeczytasz o tym w artykule: https://www.maxkuchnie.pl/artykuly/jak-ustawic-stol-w-kuchni-2703.html.

 

Układ w kształcie litery G

 

To tak naprawdę rozbudowa kuchni w kształcie litery U o dodatkowy element. Z reguły będzie nim półwysep, który oddzielać będzie strefę kuchenną od dziennej. Taki układ bowiem stosowany jest w otwartych kuchniach. Wymaga też odpowiednio dużej powierzchni. W zabudowie w kształcie litery G poszerzamy strefę przechowywania i zapasów. Możemy też liczyć na więcej miejsca na blacie roboczym. Charakterystyczne dla tego układu mebli są narożniki. By optymalnie wykorzystać szafki narożne, warto skorzystać z nowoczesnych rozwiązań, takich jak kosze obrotowe czy wysuwane półki.

 

Układ z wyspą

 

Wyspa w kuchni może być dodatkiem do zabudowy jednorzędowej albo też w kształcie litery U. Możemy też spotkać się z wyspą dodaną do zabudowy w kształcie litery L. Wyspa to wyjątkowo praktyczny mebel kuchenny, z którym dużo łatwiej o uzyskanie ergonomicznego układu. Na wyspie zorganizować możemy zarówno strefę przechowywania, jak i zmywania czy gotowania. Wszystko zależy od tego, jakie sprzęty na niej umieścimy. Zdjęcia funkcjonalnej kuchni z wyspą w różnych układach znajdziesz na naszej stronie w zakładce „Galeria”.

 

Jak rozmieścić szafki górne?

 

Górne szafki z reguły wykorzystujemy dwojako. Niższe półki to świetne miejsce do przechowywania sprzętów, naczyń i produktów, z których korzystamy najczęściej. Najwyższe są idealne dla schowania przedmiotów używanych sporadycznie. Dlatego też, nawet w małej kuchni, warto zadbać o to, by szafek wiszących było możliwie jak najwięcej. Umieszczamy je bezpośrednio nad dolną zabudową najczęściej 60 cm nad blatem. W dużej mierze jednak odległość ta zależy od wzrostu użytkowników kuchni. Górne szafki co do zasady są też odpowiednio płytsze. Zapobiega to uderzaniu w nie głową podczas pracy przy blacie.

 

Czy szafki kuchenne można instalować samodzielnie?

 

Najlepsze salony kuchni, wraz z projektem kuchni na wymiar i jego realizacją, oferują nam usługę montażu mebli. Co jednak, jeżeli kuchnię urządzamy na własną rękę? Czy sami możemy podjąć się montażu szafek, czy też lepiej jest poprosić o pomoc fachowców. Montaż szafek kuchennych nie jest zbyt trudnym zadaniem, jednak z całą pewnością wymaga pewnej dawki wiedzy, umiejętności i przede wszystkim siły. Pamiętajmy też, że prawdopodobnie nie uda nam się go wykonać w pojedynkę. Bardziej skomplikowane może okazać się natomiast właściwe osadzenie sprzętów AGD w zabudowie. Instalacja niektórych urządzeń, takich jak na przykład płyta indukcyjna, i pierwsze ich uruchomienie, wymaga obecności wykwalifikowanego specjalisty.

 

Jak zdecydować o rozmieszczeniu akcesoriów w szafkach kuchennych?

 

Organizując strefę przechowywania w kuchni, warto mieć na względzie zasadę skojarzonych przedmiotów. Kolejność umieszczania akcesoriów w szafkach powinna być logiczna. W ergonomicznym układzie czajnik, kubki, kawa i herbata będą znajdować się blisko siebie. Talerze znajdą się w niedalekiej odległości od zlewu i zmywarki, a garnki i akcesoria do gotowania tuż przy płycie grzewczej. Akcesoria codziennego użytku trzymajmy w łatwo dostępnych miejscach, a te, z których korzystamy wyłącznie „od święta”, przechowujmy w górnych szafkach na najwyższych półkach. W organizacji kuchni i późniejszym utrzymaniu w niej porządku pomogą systemy cargo oraz różnego rodzaju organizery.


Jak zorganizować kuchnię bez szafek kuchennych?

 

Mała kuchnia może być trudna do zorganizowania pod wieloma względami. Kiedy chcemy się po niej wygodnie poruszać, czasem pozostaje nam już niezbyt wiele miejsca na instalację szafek. Czy kuchnia z minimalną liczbą szafek, albo w ogóle ich pozbawiona, może być funkcjonalna? Poznaj kilka wskazówek na to, jak zadbać o ergonomię w kuchni bez szafek.

 

1. Korzystaj z półek na kółkach

 

Wyspy mobilne i niewielkie półki na kółkach to dodatkowe miejsce do przechowywania i dodatkowa wygoda. Ponieważ łatwo możemy je przestawić, są wręcz stworzone do kuchni, w której przestrzeń jest ograniczona. Możemy przechowywać na nich zarówno produkty spożywcze, na przykład sypkie składniki czy owoce i warzywa, jak i środki czystości lub kuchenne akcesoria. A kiedy nie są nam potrzebne, wózek po prostu wsuwamy pod blat.

 

2. Wykorzystaj miejsce na ścianie

 

To że nie możesz pozwolić sobie na kuchenne szafki, nie oznacza, że masz w pełni rezygnować z półek. Możesz wykorzystać stary regał na książki czy półki wiszące, by zyskać dodatkowe miejsce do przechowywania. Dla jeszcze lepszego wykorzystania przestrzeni na półkach, możesz skorzystać ze specjalnych wstawianych półek.

 

3. Akcesoria zawieś na relingach

 

Relingi kuchenne to kolejny sposób na praktyczne wykorzystanie miejsca na ścianie. Na umieszczonych na nich haczykach możesz zawiesić kolorowe kubki, które dodatkowo staną się dekoracją kuchni. W ten sposób możesz też przechowywać takie akcesoria, jak łopatki, szczypce, chochle itp. czy nawet patelnie.

 

4. Zawieś dziurkowaną tablicę

 

Dziurkowane tablice dają Ci podobne możliwości, jak relingi, z tym że do wykorzystania masz dużo większą powierzchnię. Co więcej, układ półek, haczyków, kołeczków i pojemników możesz dowolnie zmieniać, w zależności od potrzeb.

 

Przechowuj na blacie

Przechowywanie na blacie wcale nie musi oznaczać bałaganu. Produkty sypkie umieść w dekoracyjnych pojemnikach czy słoikach, które będą się pięknie prezentować i staną się kolejnym elementem aranżacji kuchni. W podobny sposób możesz przechowywać pieczywo czy nawet sztućce, wkładając je do stylowych koszyków.

 

Studio A&K
Studio A&K
Studio Drawer
Studio Drawer
Studio Kuchnie Marzeń
Studio Kuchnie Marzeń
Studio Jaro
Studio Jaro
Studio Prestige
Studio Prestige
Studio Womag
Studio Womag

Komentarze


Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.

Zobacz również


Spersonalizuj ścianę w kuchni – ciekawy sposób na...


Personalizacja pomieszczeń cieszy się coraz większą popularnością. Lubimy rzeczy,...

Jak dobrze zorganizować swoją kuchnię?


Kuchnia jest prawdopodobnie najczęściej używanym pomieszczeniem w domu. Prawidłowo...

Młynki koloidalne


Jeżeli nie mieszkamy w domu lub segregując śmieci nie mamy też możliwości na...