Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Meble kuchenne / Podręczna spiżarnia – jak ją wygodnie...

Meble kuchenne

Podręczna spiżarnia – jak ją wygodnie urządzić?

Ulubione0

Funkcjonalna spiżarnia, w której można przechowywać produkty spożywcze, zapasy, przetwory, rzadziej używany sprzęt AGD to marzenie niejednej osoby. Jak jednak ją praktycznie wyposażyć, by właściwie spełniała swą rolę?

Wybierz miejsce

O spiżarni warto pomyśleć już na etapie budowy, a najlepiej jeszcze wcześniej – podczas wyboru projektu domu. Pomieszczenie takie powinno być ciemne, chłodne, pożądaną lokalizacją w obrębie domu, będzie więc północna strona budynku. Dobrze jeśli spiżarnia będzie znajdowała się blisko kuchni, co pozwoli mieć zapasy pod ręką, chociaż lokalizacja niedaleko drzwi wejściowych również będzie korzystna – większe zakupy można wypakowywać na swe miejsce, zaraz po wejściu do domu. Jeżeli z jakichkolwiek względów nie jest możliwe zaplanowanie takiego pomieszczenia w obrębie wnętrz użytkowych, dobrym rozwiązaniem jest ulokowanie jej w piwnicy. Właściciele mieszkań, w których z oczywistych względów nie ma oddzielnego spiżarnianego pomieszczenia, mogą wydzielić specjalnie do tego przeznaczoną przestrzeń, wykorzystując np. wnękę czy róg kuchni i zamykając ją za przesuwnymi drzwiami. Nie musi być to duży obszar, z powodzeniem wystarczy przestrzeń od podłogi do sufitu o wymiarach 100 cm na 40-50 cm. Odpowiednio zaprojektowana jest w stanie zastąpić nawet 3-4 metry bieżące tradycyjnej kuchennej zabudowy meblowej.
 

Zadbaj o warunki wewnątrz spiżarni

W spiżarni powinna panować stała, stosunkowo niska temperatura (poniżej 15-16 stopni C.). Z tego względu nie zaleca się lokowania jej w pomieszczeniu z oknem, ponieważ dzienne światło w dużym stopniu wpływa na wahania temperatury w pomieszczeniu. Aby zniwelować to negatywne oddziaływanie, warto zamontować w oknie ciemne rolety i siatki uniemożliwiające przedostawanie się do wewnątrz owadów. W spiżarni nie powinno się też montować ogrzewania, a jeśli grzejnik już jest elementem wyposażenia, należy go wyłączyć. W miejscu, w którym przechowuje się produkty spożywcze, należy też zadbać o odpowiednią wilgotność, a co za tym idzie i prawidłową cyrkulacją powietrza. Obowiązkowym elementem spiżarni jest więc sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna i specjalne nawiewniki w ścianie lub w oknie, względnie otwory lub podcięcie w drzwiach wejściowych do pomieszczenia.
 

Jak wyposażyć spiżarnię?

Zarówno ściany jak i podłogę w spiżarni najlepiej jest wykończyć materiałami zapewniającymi choćby minimalną cieplną izolację od sąsiednich pomieszczeń, a jednocześnie pozwalających na utrzymanie wnętrza w czystości. Sprawdzą się tu więc płytki ceramiczne, kamień, tworzywa sztuczne, względnie zmywalna farba przeznaczona do wilgotnych pomieszczeń. Wewnątrz spiżarni powinno być jak najwięcej praktycznych półek. Można je wykonać z drewna, tworzywa sztucznego czy metalu. Najważniejsze, by można je łatwo odkurzać, a ich wysokość była dostosowana do różnorakich produktów, które planujemy przechowywać w spiżarni. Powinno się więc tu znaleźć miejsce zarówno na zapasy mąki, cukru, ryżu, makaronów czy kasz, ale nie wolno też zapominać o nieco wyższych półkach, na których umieścimy wodę mineralną, czy rzadziej używany sprzęt AGD. Najwygodniej zaplanować półki o głębokości ok. 30 cm, jednak te w niższych partiach mogą być nieco głębsze, by mogły się na nich zmieścić większe garnki czy zbiorcze opakowania produktów żywnościowych. Spiżarnia to doskonałe miejsce na wszelkiego rodzaju domowe przetwory i „zapuszkowane" produkty, ziemne warzywa, jak cebula czy ziemniaki, kartony z napojami a także karmy dla zwierząt. Planując rozmieszczenie poszczególnych rodzajów kuchennego asortymentu weźmy przede wszystkim pod uwagę ich ciężar i gabaryty. Duże i ciężkie produkty umieszczajmy najniżej, na wysokości wzroku lokujmy te, po które sięgamy najczęściej, u sufitu z kolei te, które używamy w kuchni sporadycznie. Warzywa i owoce przechowujmy w przewiewnych ażurowych pojemnikach lub wiklinowych koszach, zabudowane półki rezerwując na słoiki z przetworami i hermetycznie zamknięte pudełka z produktami sypkimi.
Spiżarnia i panujący w niej szczególny mikroklimat to też doskonałe miejsce na przechowywanie trunków, zwłaszcza win. Zadbajmy więc, by butelki mogły leżakować w należyty sposób, najlepiej na specjalnie do tego przystosowanych stojakach.
 

Alternatywa

W roli podręcznej spiżarni świetnie sprawdzi się też wysokie cargo, w którym można zgromadzić kuchenne zapasy. Dzięki nowoczesnym systemom zapewniającym łatwy, lekki i cichy wysuw domownicy mają nieskrępowany dostęp do całej zawartości szafki, szczególnie jeśli cargo wyposażone jest w obrotowe kosze. Odpowiednio duża ładowność szafki pozwala na przechowywanie w jej wnętrzu sporych zapasów.

Zobacz również

Kuchnia rośnie jak na drożdżach

Kuchnia rośnie jak na drożdżach

Wrażenie małej przestrzeni powiększa się, gdy ją niewłaściwie zagospodarujemy. Wizualnie...

Jak przygotować się do remontu kuchni?

Jak przygotować się do remontu kuchni?

Projekt remontu kuchni Dobrze przemyślany plan i właściwa organizacja pracy pozwolą uniknąć...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena