Zarejestruj się lub przypomnij sobie hasło
Rejestracja Przypomnij hasło

Znajdź studio w Twoim mieście lub skorzystaj z listy studiów

Wybierz jeden z punktów

BĄDŹ NA BIEŻĄCO
INFOLINIA

9:00 - 17:00

Pn - Pt

Strona główna / Porady / Meble kuchenne / Podręczna spiżarnia – jak ją wygodnie...

Meble kuchenne

Podręczna spiżarnia – jak ją wygodnie urządzić?

Ulubione0

Funkcjonalna spiżarnia, w której można przechowywać produkty spożywcze, zapasy, przetwory, rzadziej używany sprzęt AGD to marzenie niejednej osoby. Jak jednak ją praktycznie wyposażyć, by właściwie spełniała swą rolę?

Wybierz miejsce

O spiżarni warto pomyśleć już na etapie budowy, a najlepiej jeszcze wcześniej – podczas wyboru projektu domu. Pomieszczenie takie powinno być ciemne, chłodne, pożądaną lokalizacją w obrębie domu, będzie więc północna strona budynku. Dobrze jeśli spiżarnia będzie znajdowała się blisko kuchni, co pozwoli mieć zapasy pod ręką, chociaż lokalizacja niedaleko drzwi wejściowych również będzie korzystna – większe zakupy można wypakowywać na swe miejsce, zaraz po wejściu do domu. Jeżeli z jakichkolwiek względów nie jest możliwe zaplanowanie takiego pomieszczenia w obrębie wnętrz użytkowych, dobrym rozwiązaniem jest ulokowanie jej w piwnicy. Właściciele mieszkań, w których z oczywistych względów nie ma oddzielnego spiżarnianego pomieszczenia, mogą wydzielić specjalnie do tego przeznaczoną przestrzeń, wykorzystując np. wnękę czy róg kuchni i zamykając ją za przesuwnymi drzwiami. Nie musi być to duży obszar, z powodzeniem wystarczy przestrzeń od podłogi do sufitu o wymiarach 100 cm na 40-50 cm. Odpowiednio zaprojektowana jest w stanie zastąpić nawet 3-4 metry bieżące tradycyjnej kuchennej zabudowy meblowej.
 

Zadbaj o warunki wewnątrz spiżarni

W spiżarni powinna panować stała, stosunkowo niska temperatura (poniżej 15-16 stopni C.). Z tego względu nie zaleca się lokowania jej w pomieszczeniu z oknem, ponieważ dzienne światło w dużym stopniu wpływa na wahania temperatury w pomieszczeniu. Aby zniwelować to negatywne oddziaływanie, warto zamontować w oknie ciemne rolety i siatki uniemożliwiające przedostawanie się do wewnątrz owadów. W spiżarni nie powinno się też montować ogrzewania, a jeśli grzejnik już jest elementem wyposażenia, należy go wyłączyć. W miejscu, w którym przechowuje się produkty spożywcze, należy też zadbać o odpowiednią wilgotność, a co za tym idzie i prawidłową cyrkulacją powietrza. Obowiązkowym elementem spiżarni jest więc sprawnie działająca wentylacja grawitacyjna i specjalne nawiewniki w ścianie lub w oknie, względnie otwory lub podcięcie w drzwiach wejściowych do pomieszczenia.
 

Jak wyposażyć spiżarnię?

Zarówno ściany jak i podłogę w spiżarni najlepiej jest wykończyć materiałami zapewniającymi choćby minimalną cieplną izolację od sąsiednich pomieszczeń, a jednocześnie pozwalających na utrzymanie wnętrza w czystości. Sprawdzą się tu więc płytki ceramiczne, kamień, tworzywa sztuczne, względnie zmywalna farba przeznaczona do wilgotnych pomieszczeń. Wewnątrz spiżarni powinno być jak najwięcej praktycznych półek. Można je wykonać z drewna, tworzywa sztucznego czy metalu. Najważniejsze, by można je łatwo odkurzać, a ich wysokość była dostosowana do różnorakich produktów, które planujemy przechowywać w spiżarni. Powinno się więc tu znaleźć miejsce zarówno na zapasy mąki, cukru, ryżu, makaronów czy kasz, ale nie wolno też zapominać o nieco wyższych półkach, na których umieścimy wodę mineralną, czy rzadziej używany sprzęt AGD. Najwygodniej zaplanować półki o głębokości ok. 30 cm, jednak te w niższych partiach mogą być nieco głębsze, by mogły się na nich zmieścić większe garnki czy zbiorcze opakowania produktów żywnościowych. Spiżarnia to doskonałe miejsce na wszelkiego rodzaju domowe przetwory i „zapuszkowane" produkty, ziemne warzywa, jak cebula czy ziemniaki, kartony z napojami a także karmy dla zwierząt. Planując rozmieszczenie poszczególnych rodzajów kuchennego asortymentu weźmy przede wszystkim pod uwagę ich ciężar i gabaryty. Duże i ciężkie produkty umieszczajmy najniżej, na wysokości wzroku lokujmy te, po które sięgamy najczęściej, u sufitu z kolei te, które używamy w kuchni sporadycznie. Warzywa i owoce przechowujmy w przewiewnych ażurowych pojemnikach lub wiklinowych koszach, zabudowane półki rezerwując na słoiki z przetworami i hermetycznie zamknięte pudełka z produktami sypkimi.
Spiżarnia i panujący w niej szczególny mikroklimat to też doskonałe miejsce na przechowywanie trunków, zwłaszcza win. Zadbajmy więc, by butelki mogły leżakować w należyty sposób, najlepiej na specjalnie do tego przystosowanych stojakach.
 

Alternatywa

W roli podręcznej spiżarni świetnie sprawdzi się też wysokie cargo, w którym można zgromadzić kuchenne zapasy. Dzięki nowoczesnym systemom zapewniającym łatwy, lekki i cichy wysuw domownicy mają nieskrępowany dostęp do całej zawartości szafki, szczególnie jeśli cargo wyposażone jest w obrotowe kosze. Odpowiednio duża ładowność szafki pozwala na przechowywanie w jej wnętrzu sporych zapasów.

Zobacz również

Jak zaaranżować kuchnię w stylu eklektycznym

Jak zaaranżować kuchnię w stylu eklektycznym

Proste zasady Nowoczesna kuchnia przede wszystkim kojarzy się z ergonomicznymi rozwiązaniami,...

Szafka narożna w kuchni – jak ją zagospodarować?

Szafka narożna w kuchni – jak ją...

Najważniejsze: ergonomia Kuchenne zapasy i urządzenia nie mogą być dziełem przypadku, tak...
Komentarze
Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Twój komentarz
Ocena